Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Smrčanje in obstruktivna apneja v spanju

Smrčanje in obstruktivna apneja v spanju

Smrčanje je lahko prvi resen simptom obstruktivne apneje v spanju, ki je sicer najpogostejša pri moških med 40. in 60. letom starosti.

Smrčanje je hripav ali grob zvok, ki nastane, ko zrak teče mimo sproščenih tkiv v grlu, zaradi česar tkiva med dihanjem vibrirajo. Skoraj vsakdo občasno smrči, pri nekaterih ljudeh pa je to lahko kronična težava, ki včasih lahko kaže tudi na resno zdravstveno stanje. Smrčanje pa je nemalokrat lahko moteče tudi za vašega partnerja. Spremembe življenjskega sloga, kot so hujšanje, izogibanje alkoholu pred spanjem ali spanje na boku, lahko pomagajo ustaviti smrčanje. Poleg tega pa so danes na voljo tudi raznovrstni medicinski pripomočki in v resnejših primerih tudi kirurške operacije, ki lahko zmanjšajo moteče smrčanje.

Simptomi

Smrčanje je pogosto povezano z motnjo spanja, imenovano obstruktivna apneja med spanjem (OSA). Vsi, ki smrčijo, sicer nimajo tudi OSA, vendar lahko smrčanje spremlja katerikoli od naslednjih simptomov – prekinitve dihanja med spanjem, težave s koncentracijo, jutranji glavoboli, boleče grlo ob prebujanju, lovljenje sape ali dušenje med spanjem, visok krvni tlak, nočne bolečine v prsih ali če je jakost smrčanja tako močna, da moti spanec vašega partnerja. Pri otrocih so lahko prisotni še slabša pozornost, vedenjske težave ali slabši uspeh v šoli. Če smrči vaš otrok, se je o tem smiselno posvetovati s pediatrom. Tudi otroci imajo lahko namreč OSA. Težave z nosom in grlom, kot so npr. povečani mandlji ter debelost lahko pogosto zožijo otrokovo dihalno pot, kar lahko privede do razvoja OSA pri vašem otroku. V primeru, da je prisotnih več simptomov sočasno, je lahko to že znak, da je treba obiskati zdravnika za nadaljnjo oceno za morebitno prisotnost OSA.

Slika 1: Za obstruktivno apnejo med spanjem je pogosto značilno glasno smrčanje, ki je včasih tudi tako močno, da lahko zmoti spanec vašega partnerja.
Slika 1: Za obstruktivno apnejo med spanjem je pogosto značilno glasno smrčanje, ki je včasih tudi tako močno, da lahko zmoti spanec vašega partnerja.

Za OSA je sicer pogosto značilno glasno smrčanje, ki mu sledijo obdobja tišine, ko se dihanje ustavi ali skoraj popolnoma zaustavi. Sčasoma se začne dogajati, da to zmanjšanje ali prekinitev dihanja vodi v prebujanje sredi noči. Posamezniki se običajno prebudijo z glasnim smrčanjem ali sopenjem. Zaradi motenega spanja se zgodi, da je spanec zato pogosto plitek. Ta vzorec prekinitev dihanja pa se lahko ponoči tudi večkrat ponovi. Ljudje z obstruktivno apnejo med spanjem običajno doživljajo obdobja, ko se dihanje upočasni ali ustavi, tudi do več kot petkrat na vsako uro spanja. Več o drugih najpogostejših motnjah spanja si lahko preberete na naslednji povezavi.

Vzroki

Smrčanje je lahko posledica številnih dejavnikov, od anatomskih sprememb ust in sinusov do uživanja alkohola, alergij, prehlada in telesne teže. Ko zaspite in iz plitkega spanca preidete v globok spanec, se mišice v ustni votlini (mehko nebo), jeziku in grlu sprostijo. Tkiva v grlu se lahko sprostijo do te mere, da delno zaprejo dihalno pot in vibrirajo. Bolj ko je dihalna pot zožena, močnejši je pretok zraka. To poveča vibracije tkiv, zaradi česar je vaše smrčanje vse glasnejše.

Najpogostejša zdravstvena stanja, ki lahko vplivajo na dihalno pot in povzročijo smrčanje:

Anatomija vaših ust. Nizko in debelo mehko nebo lahko zoži dihalno pot. Ljudje s prekomerno telesno težo imajo lahko v zadnjem delu grla dodatna tkiva, ki lahko zožijo dihalne poti. Če je trikotni kos tkiva, ki visi z mehkega neba (uvula), podolgovat, lahko ovira pretok zraka in poveča vibracije.
    Uživanje alkohola. Smrčanje lahko povzroči tudi uživanje prevelikih količin alkohola pred spanjem. Alkohol sprošča mišice grla in zmanjšuje vašo naravno obrambo pred zaporo dihalnih poti.
      Težave z nosom. Kronična zamašenost nosu ali kriva pregrada med nosnicama (izbočena nosna pregrada) lahko prispevata k smrčanju.
        Pomanjkanje spanja. Premalo spanja lahko povzroči dodatno sprostitev grla.
          Položaj med spanjem. Smrčanje je običajno najpogostejše in najglasnejše, če spite na hrbtu, saj gravitacija na grlo zoži dihalno pot.

            Dejavniki tveganja

            Dejavniki tveganja, ki lahko prispevajo k smrčanju so predvsem moški spol, saj moški, predvsem med 40. in 60. letom, pogosteje smrčijo ali imajo obstruktivno apnejo med spanjem kot ženske, prav tako je pomemben dejavnik tudi prekomerna telesna teža. Pri ljudeh s prekomerno telesno težo je namreč večja verjetnost, da bodo smrčali ali imeli obstruktivno apnejo med spanjem. Ozka dihalna pot se pojavlja pri nekaterih ljudeh, ki imajo dolgo mehko nebo, velike mandlje ali adenoide zaradi česar se dihalna pot zoži in povzroča smrčanje. Pogosto in prekomerno pitje alkohola povzroča sproščanje mišic grla in s tem povečuje tveganje za smrčanje. Dejavniki tveganja so tudi težave v nosu, predvsem strukturne napake v dihalnih poteh, na primer izbočen nosni septum ali kronično zamašen nos – oboje namreč precej poveča tveganje za smrčanje. Dednost in pozitivna družinska anamneza prav tako predstavljata dejavnika tveganja za OSA.

            Slika 2: Smrčanje je običajno najpogostejše in najglasnejše, če spite na hrbtu, saj gravitacija na grlo zoži dihalno pot. Zato se svetuje spanje na boku.
            Slika 2: Smrčanje je običajno najpogostejše in najglasnejše, če spite na hrbtu, saj gravitacija na grlo zoži dihalno pot. Zato se svetuje spanje na boku.

            Zapleti

            Običajno smrčanje je lahko več kot le nadloga. Če je smrčanje povezano z OSA, lahko poleg motenj v spanju sebe ali vašega partnerja tvegate tudi druge zaplete, vključno z dnevno zaspanostjo, pogostimi frustracijami in jezo, težavami s koncentracijo, večjim tveganjem za visok krvni tlak, boleznimi srca in možgansko kapjo ter večjim tveganjem za vedenjske težave kot so agresija ali učne težave pri otrocih z OSA. Pri posameznikih z OSA je tudi povečano tveganje za prometne nesreče zaradi pomanjkanja spanja.

            Diagnostične preiskave

            Zdravnik bo za postavitev diagnoze pregledal vaše klinične znake in simptome ter vzel informacije za osnovno internistično anamnezo. Zdravnik bo opravil tudi telesni pregled. Zdravnik bo vašemu partnerju morda zastavil nekaj vprašanj o tem, kdaj in kako smrčite, da bo lažje ocenil resnost vaše težave. Če smrči vaš otrok, vas bo vprašal tudi o resnosti njegovega smrčanja.

            Slikovne metode

            Zdravnik lahko zahteva slikovno preiskavo, na primer rentgensko slikanje (RTG), računalniško tomografijo (CT) ali magnetno resonanco (MR). S temi preiskavami se preveri strukturo dihalne poti ter prisotnost morebitnih težav z nosom kot je na primer izbočena nosna pregrada.

            Študija spanja

            Glede na resnost vašega smrčanja in drugih simptomov bo zdravnik morda želel opraviti t. i. študijo spanja. Študijo spanja se lahko opravlja v zdravstvenih ustanovah, včasih pa se jo lahko opravi tudi doma. Glede na vaše druge zdravstvene težave in druge težave s spanjem pa boste morda morali ostati čez noč v kliničnih prostorih za spanje, kjer bodo opravili poglobljeno analizo vašega dihanja med spanjem s študijo, imenovano polisomnografija. Pri polisomnografiji vas povežejo s številnimi senzorji in vas tako opazujejo in spremljajo čez noč. Med takšno študijo spanja se zabeležijo informacije o možganskih valovih, ravni kisika v krvi, srčnem utripu, hitrosti dihanja, o fazah spanja in o gibanju oči in nog. Več o fiziološki pomembnosti spanja in posledicah njegovega pomanjkanja si preberite tukaj.

            Zdravljenje smrčanja

            Za zdravljenje smrčanja vam bo zdravnik verjetno sprva priporočil spremembe življenjskega sloga, kot so; hujšanje, izogibanje alkoholu pred spanjem. zdravljenje zamašenega nosu, izogibanje pomanjkanju spanja in izogibanje spanju na hrbtu.

            Pri smrčanju, ki ga spremlja OSA, lahko zdravnik predlaga dodatne terapevtske postopke:

            Ustni pripomočki. Ustni pripomočki so zobni nastavki, ki pomagajo spremeniti položaj čeljusti, jezika in mehkega neba, da ohranijo odprto dihalno pot. Če se odločite za uporabo ustnega pripomočka, boste skupaj s svojim zobozdravnikom optimizirali prileganje in položaj pripomočka. Prav tako boste sodelovali s specialistom za spanje, da bi se prepričali, da ustni pripomoček deluje, kot je predvideno. V prvem letu bodo morda potrebni obiski pri zobozdravniku vsaj enkrat na šest mesecev, pozneje pa vsaj enkrat letno, da se preveri prileganje in oceni zdravje vaše ustne votline. Prekomerno slinjenje, suha usta, bolečine v čeljusti in nelagodje na obrazu so možni neželeni učinki nošenja teh pripomočkov.

            Neprestani pozitivni tlak v dihalnih poteh (CPAP). Ta pristop vključuje nošenje maske na nosu ali ustih med spanjem. Maska usmerja zrak pod pritiskom iz majhne črpalke ob postelji v vašo dihalno pot, da jo med spanjem ohranja odprto. CPAP odpravlja smrčanje in se najpogosteje uporablja za zdravljenje smrčanja, kadar je povezano z OSA. Čeprav je CPAP najbolj zanesljiva in učinkovita metoda zdravljenja OSA, je nekaterim ljudem neprijetna, saj se težko prilagodijo na hrup ali občutek naprave na nosu oz. ustih.

            Slika 3: Maska, ki dovaja neprestan pozitivni tlak v dihalne poti (CPAP) usmerja zrak pod pritiskom iz majhne črpalke ob postelji v vašo dihalno pot, da jo med spanjem ohranja odprto.
            Slika 3: Maska, ki dovaja neprestan pozitivni tlak v dihalne poti (CPAP) usmerja zrak pod pritiskom iz majhne črpalke ob postelji v vašo dihalno pot, da jo med spanjem ohranja odprto.

            Kirurgija zgornjih dihalnih poti. Obstajajo številni posegi, s katerimi poskušamo z različnimi tehnikami odpreti zgornjo dihalno pot in preprečiti njeno znatno zoženje med spanjem. Pri postopku, imenovanem uvulopalatofaringoplastika (UPPP), vam na primer v splošni anasteziji kirurg napne in obreže odvečno tkivo v grlu, kar deluje kot nekakšen »lifting grla«. Drug postopek, v angleščini imenovan »maxillomandibular advancement (MMA)«, vključuje premik zgornje in spodnje čeljusti naprej, kar pomaga odpreti dihalno pot. Pri radiofrekvenčni ablaciji tkiva pa se z nizkointenzivnim radiofrekvenčnim signalom skrči tkivo na mehkem nebu, jeziku ali nosu in tako preprečuje poslabšanje smrčanja oz. njegovo odpravljanje. Novejša kirurška tehnika, imenovana stimulacija hipoglosalnega živca, uporablja dražljaj, ki deluje na živec, ki nadzoruje premikanje jezika naprej, tako da jezik ob vdihu ne zapira dihalne poti. Učinkovitost teh kirurških posegov je različna, odziv pa je težje predvidljiv.

            Vpliv življenjskega sloga na smrčanje in OSA

            Da bi preprečili ali utišali smrčanje, poskusite z naslednjimi nasveti;

            V primeru, da imate prekomerno telesno težo, se svetuje njeno postopno zmanjševanje. Pri ljudeh s prekomerno telesno težo se lahko v grlu nahajajo dodatna tkiva, ki prispevajo k smrčanju. Zmanjšanje telesne teže pogosto pomaga zmanjšati smrčanje.
              Spite raje na boku. Če ležite na hrbtu, jezik pade nazaj v grlo, kar zoži dihalno pot in delno ovira pretok zraka. Poskusite zato raje spati na boku. Če se vam zdi, da se sredi noči vedno znajdete na hrbtu, poskusite v zadnjo stran pižame všiti žogico za tenis, ki bo preprečevala, da bi zaspali na hrbtu.
                Dvignite vzglavje postelje. Če dvignete vzglavje postelje za približno 4 centimetre, vam to lahko pomaga, saj tako preprečite da bi vam jezik padel nazaj v grlo in preko zožanja dihalne poti oviral pretok zraka.
                  Nosni trakovi ali zunanji nosni dilatator. Z lepilnimi trakovi, ki jih namestite na nosnico, lahko mnogi ljudje povečajo površino nosnega prehoda in s tem izboljšajo dihanje. Nosni dilatator je tog lepilni trak, ki ga nanesete navzven čez nosnice in lahko pomaga zmanjšati upor zračnemu toku, tako da lažje dihate. Nosni trakovi in zunanji nosni dilatatorji so učinkoviti predvsem za smrčanje, nekoliko manj učinkoviti so za ljudi z OSA.
                    Zdravljenje zamašenega nosu ali nosne obstrukcije. Alergije ali izbočena nosna pregrada lahko omejita pretok zraka skozi nos. Zaradi tega ste prisiljeni dihati skozi usta, kar povečuje verjetnost smrčanja. Če imate kronično zamašen nos, se pri zdravniku pozanimajte o možnosti uporabe steroidnega razpršila na recept. Za odpravo strukturne napake v dihalnih poteh, kot je izbočena pregrada, pa boste najverjetneje potrebovali operativni poseg.
                      Omejite ali se izogibajte alkoholu, pomirjevalom in kajenju. Vsaj dve uri pred spanjem se izogibajte pitju alkoholnih pijač, pred začetkom jemanja pomirjeval pa obvestite zdravnika o svojih težavah s smrčanjem. Pomirjevala in alkohol namreč oslabijo vaš osrednji živčni sistem in povzročijo pretirano sprostitev mišic, vključno s tkivi v grlu. Opustitev kajenja pa lahko poleg številnih drugih koristi za zdravje zmanjša tudi vaše smrčanje.
                        Dovolj spanja. Odrasli bi morali spati vsaj sedem ur na noč. Priporočene ure spanja za otroke se razlikujejo glede na starost. Otroci predšolske starosti bi naj spali od 10 do 13 ur na dan. Otroci v šolski dobi potrebujejo od 9 do 12 ur na dan, najstniki pa od 8 do 10 ur na dan.

                          Spoprijemanje z boleznijo in zdravniška podpora

                          Če je vaš partner tisti, ki smrči, se lahko včasih počutite razočarane in utrujene. Predlagajte mu zato nekatere od omenjenih možnosti zdravljenja in če ta ne pomagajo utišati nočnega hrupa vašega partnerja, naj se vaš partner dogovori za obisk pri zdravniku. Medtem lahko čepki za ušesa ali hrup iz ozadja, kot je naprava za beli šum ali ventilator v bližini postelje, pomagajo prikriti hrup smrčanja, tako da boste bolje spali.

                          Najprej boste verjetno obiskali družinskega zdravnika ali zdravnika splošne medicine. Nato pa boste morda napoteni k zdravniku, ki je specializiran za zdravljenje motenj spanja. Ker so obiski lahko kratki in ker se je pogosto treba o marsičem pogovoriti, je dobro, da pridete dobro pripravljeni. Zato je smiselno, da si zapišite vse simptome, ki jih imate, tudi tiste, ki se morda zdijo nepovezani z razlogom, zaradi katerega ste se naročili na pregled. Partnerja prosite, naj opiše, kaj sliši ali opazi ponoči, ko spite. Smiselno je tudi, da prosite svojega partnerja naj gre z vami na posvet, da se bo tudi on lahko z zdravnikom pogovoril o vaših simptomih. Pripravite še seznam vseh zdravil ter prehranskih dodatkov, ki jih jemljete. Zapišite si tudi vprašanja, ki jih boste zastavili zdravniku.

                          Odpravljanje smrčanja in obstruktivne apneje med spanjem s pomočjo medicinskega pripomočka Airmax

                          Težave z dihanjem skozi nos povzročijo, da se zbujate utrujeni in s suhim grlom zaradi dihanja skozi usta. Prav tako ima veliko ljudi težave s smrčanjem zaradi zamašenega nosu. V 75% primerov je zamašen nosni prehod razlog, da ljudje začnejo smrčati.

                          Nizozemski raziskovalci so v sodelovanju s specialisti otorinolaringologije (ORL) razvili medicinski pripomoček Airmax, ki je klinično testirana metoda za lajšanje težav s smrčanjem in z dihanjem skozi nos. Z vstavitvijo medicinskega pripomočka Airmax v nos se razširi najožji del nosnega prehoda. Potisna sila poveča nosno površino za dotok zraka, kar zagotavlja boljši pretok zraka in lažje dihanje.

                          Kaj so indikacije za uporabo AirMax?

                          Airmax je idealen za uporabo pri:

                          ✔ zamašenem nosu zaradi smrčanja, astme, nosečniškega smrčanja,

                          ✔ boleznih dihal, ki ožijo dihalne poti,

                          ✔ prehladu in senenem nahodu,

                          ✔ naporni telesni dejavnosti in med izvajanjem meditacije.

                          Slika 4: Z vstavitvijo medicinskega pripomočka Airmax v nos se razširi najožji del nosnega prehoda. Potisna sila poveča nosno površino za dotok zraka, kar zagotavlja boljši pretok zraka in lažje dihanje.
                          Slika 4: Z vstavitvijo medicinskega pripomočka Airmax v nos se razširi najožji del nosnega prehoda. Potisna sila poveča nosno površino za dotok zraka, kar zagotavlja boljši pretok zraka in lažje dihanje.

                          Prednosti nosnega dilatatorja AirMax

                          ✔ Učinkovito odpravi težave s smrčanjem in težave z oteženim dihanjem skozi nos.

                          ✔ Anatomska namestitev na konici nosu, ki ne povzroča neprijetnega draženja.

                          ✔ Izdelan je iz varnega medicinskega materiala (SEBS). 

                          ✔ Ne povzroča alergij na koži in na nosni sluznici.

                          ✔ Učinkovitost AirMax je potrjena s strani neodvisnih kliničnih študij.

                          V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o okužbi z virusom HIV.

                          Avtor članka je Dominik Škrinjar, študent Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

                          Napišite komentar

                          Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

                          morda bi vas zanimalo

                          Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
                          €32,10
                          €32,10
                          Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
                          €33,10
                          €33,10
                          Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
                          €32,10
                          €32,10
                          Solni inhalator SaltMed
                          Od €121,00
                          Od €121,00
                          Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
                          €28,10
                          €28,10
                          18

                          Hvala, ker ste se naročili

                          this is just a warning
                          Vpis
                          Košarica
                          0 izdelek/-ov