Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kako blažiti posledice dolgotrajnega kajenja?

Kako blažiti posledice dolgotrajnega kajenja?

Kajenje tobaka v Sloveniji povzroča veliko breme zdravstvenemu sistemu, posamezniku in nenazadnje tudi družbi, obenem pa je z njim povezano ogromno prezgodnjih smrti.

Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, pri nas vsak dan umre 10 prebivalcev, to je letno 3.600 življenj, kar četrtina od teh se konča že pred 60. letom starosti. Letno zaradi kajenja umre več prebivalcev Slovenije kot zaradi vseh nezgod, samomorov, alkohola, prepovedanih drog in AIDS-a skupaj. Kajenje povzroča raka, bolezni srca, možgansko kap, pljučne bolezni, sladkorno bolezen in kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB). Kajenje povečuje tudi tveganje za tuberkulozo, nekatere bolezni oči in težave imunskega sistema, vključno z revmatoidnim artritisom. Na vsako osebo, ki umre zaradi kajenja, vsaj 30 ljudi živi s hudo boleznijo, povezano s kajenjem. Izpostavljenost pasivnemu kajenju vsako leto prispeva k približno 41.000 smrtnih primerov med odraslimi nekadilci in 400 smrtnih primerov dojenčkov.

blaženje posledic dolgotrajnega kajenja, pasivno kajenje

Slika 1: Tudi pasivno kajenje negativno vpliva na zdravje ljudi

Vpliv kajenja na zdravje

V cigareti je veliko število snovi, ki se ob vžigu spremenijo v 7.000 kemikalij, od katerih jih je več kot 60 dokazano karcinogenih (povzročajo raka), večina ostalih pa je prav tako zdravju škodljivih. Ena od njih je nikotin, rastlinski alkaloid s stimulativnim vplivom na osrednji živčni sistem, ki je razlog za zasvojenost od cigaret in cvetočo tobačno industrijo. Nikotin ima številne negativne učinke na zdravje: poviša krvni tlak, srčno frekvenco, sproža aritmije, spastično zoženje bronhov, povzroča glavobol, omotico, motnje spanja, povzroča insulinsko rezistenco (in s tem poveča tveganje za sladkorno bolezen), pospeši metabolizem, zmanjšuje plodnost, pospešuje staranje kože in upočasnjuje celjenje ran.

razlog za odvisnost od kajenja - nikotin
Slika 2: Vzrok za odvisnost od kajenja je nikotin

V cigaretih je tudi katran, ki se v 70 % ob vdihavanju dima odlaga v pljučih in vsebuje številne karcinogene snovi. Katran draži sluznico, vzdržuje njeno razdraženost in posledično poveča izločanje sluzi.

Ob nepopolnem izgorevanju tobaka nastaja tudi ogljikov monoksid, ki se zelo dobro veže na hemoglobin. Ogljikov monoksid se bolje veže na hemoglobin kot kisik in zato ovira njegovo prenašanje po krvi. Vse te snovi imajo ob dolgoročni uporabi negativne vplive na zdravje tako kadilcev kot tudi pasivnih kadilcev.

Kajenje in bolezni dihal

Kajenje lahko povzroča pljučne bolezni, saj poškoduje dihalne poti in majhne zračne mešičke (alveole) v pljučih.

Med pljučne bolezni, ki jih povzroča kajenje, spada KOPB, kajenje pa povzroča tudi različne vrste pljučnega raka. Tobačni dim lahko poslabša simptome astme in lahko sproži napad ali ga poslabša. Pri kadilcih je 12- do 13-krat večja verjetnost, da bodo umrli zaradi KOPB, kot pri nekadilcih

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) je dolgotrajno (kronično) vnetje velikih dihalnih poti (bronhijev). Simptomi vključujejo dolgotrajno izkašljevanje sluzi, vključujejo težko dihanje, kašelj, utrujenost, težave s spanjem in srcem, izgubo telesne teže in depresijo.

kopb je kronično vnetje velikih dihalnih poti, pogosto KOPB posledica kajenja
Slika 3: Kajenje povzroča nastanek kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB)

Pljučni rak je nenormalna rast celic, ki lahko povzroči grudice, mase ali tumorje. Začne se lahko v sluznici bronhijev ali drugih delih dihalnega sistema. Kajenje, vključno s pasivnim kajenjem, je glavni vzrok za nastanek pljučnega raka. Simptomi pljučnega raka so:

  • kašelj
  • bolečine v prsih
  • oteženo dihanje
  • piskanje
  • ponavljajoče se pljučne okužbe
  • krvav ali rjavkasto obarvan sputum
  • hripavost
  • otekanje vratu in obraza
  • Bolečina in šibkost v ramenih, rokah ali dlaneh
  • nepojasnjena vročina

Kajenje povečuje tveganje za raka ust, poveča pa tudi tveganje za druge vrste raka dihal. Ti vključujejo raka nosu, sinusov, glasilk in grla. Kajenje povečuje tudi tveganje za številne druge vrste raka prebavil, sečil in ženskih reproduktivnih organov.

Simptomi pljučnih bolezni, povezanih s kajenjem, so lahko podobni drugim pljučnim boleznim ali zdravstvenim težavam.

V primeru okužbe s COVID-19 imajo kadilci več možnosti za hujši potek bolezni in posledice.

Kajenje in trdovratni kašelj

Kadilci pogosto kašljajo. Kašelj je posledica odstranjevanja kemikalij iz telesa, ki z uporabo tobaka pridejo v dihalne poti in pljuča. Če je kašelj vztraja in traja več kot tri tedne, ga imenujemo kadilski kašelj. Čeprav se kašelj lahko začne kot suh kašelj, lahko sčasoma povzroči nastanek gnoja. Drugi simptomi so boleče grlo in bolečine v prsih.

Kadilski kašelj se od drugih vrst kašlja razlikuje po simptomih, kot so nastajanje gnoja, prasketanje v prsih in piskanje. Na drugi strani pa je kašelj, povezan s pljučnimi boleznimi, kot sta rak ali KOPB, težko ločiti od kadilskega kašlja.

V zgodnjih fazah kadilskega kašlja je kašelj običajno suh. V poznejših fazah kašelj proizvaja flegmo, ki je lahko brezbarven s krvjo ali rumeno-zeleni bel. Kadilski kašelj se običajno poslabša zjutraj in se postopoma izboljšuje v nadaljevanju dneva. Simptomi kadilskega kašlja se sčasoma poslabšajo, razen če oseba preneha kaditi.

kajenje in kronični kašelj
Slika 4: Prenehanje kajenja izboljša simptome kašlja

Življenjska doba bolnikov, ki kadijo

V Sloveniji je tobak med dejavniki tveganja najpomembnejši preprečljivi vzrok smrti. Vsako leto zaradi bolezni povzročenih s kajenjem umre skoraj 3.600 prebivalcev Slovenije ali skoraj 10 vsak dan, od teh jih četrtina umre že pred 60. letom starosti. Pričakovana življenjska doba kadilcev je vsaj 10 let krajša kot pri nekadilcih. Opustitev kajenja pred 40. letom starosti zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, za približno 90 %.

Kajenje v nosečnosti in med dojenjem

Kajenje med nosečnostjo povečuje tveganje za zdravstvene težave novorojenčkov, vključno s prezgodnjim porodom, nizko porodno težo ter prirojenimi okvarami ust in ustnic. Kajenje med nosečnostjo in po njej povečuje tudi tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčkov.

Poleg tega e-cigarete in drugi tobačni izdelki, ki vsebujejo nikotin (droga, ki povzroča zasvojenost in jo najdemo v tobaku), niso varni za uporabo med nosečnostjo. Nikotin je nevaren za zdravje nosečnic in otrok v razvoju ter lahko poškoduje možgane in pljuča otroka v razvoju. Tudi nekatere arome, ki se uporabljajo v e-cigaretah, so lahko škodljive za otroka v razvoju.

Kajenje ne vpliva le na rastočega otroka med nosečnostjo, ampak ima lahko tudi negativne posledice za doječe matere. Kajenje lahko zmanjša količino mleka doječe matere. Prehajanje nikotina in drugih toksinov z materinim mlekom je povezano tudi s pogostejšim pojavljanjem vznemirjenosti, slabosti in nemira pri dojenčkih.

negativne posledice kajenja med nosečnostjo
Slika 5: Kajenje med nosečnostjo je eden izmed glavnih vzrokov za razvoj bolezni pri novorojenčku

Kakšne posledice ima pasivno kajenje?

Pasivno kajenje pomeni vdihavanje tobačnega dima drugih ljudi. Kot že omenjeno, če nosečnica vdihava pasivni dim, lahko to vpliva tudi na nerojenega otroka.

Pasivno kajenje povečuje tveganje za bolezni, povezane s kajenjem. Jasno je, da lahko pasivno kajenje povzroči pljučnega raka, bolezni srca in možgansko kap. Poveča lahko tudi tveganje za nekatere druge vrste raka in resno pljučno bolezen, imenovano kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB).

Kašelj, glavobol, bolečine v grlu ter draženje oči in nosu so nekateri od kratkoročnih učinkov pasivnega kajenja.

Vpliv elektronskih cigaret na zdravje dihal 

Študija med mladimi v Ontariu (Kanada) je pokazala, da sta dve glavni sestavini, ki ju najdemo v e-cigareti - propilen glikol in rastlinski glicerin - strupeni za celice in da več kot je sestavin v e-tekočini, večja je strupenost. Študija je ugotovila, da e-cigarete vsebujejo in oddajajo številne potencialno strupene snovi. Poročilo navaja tudi, da obstajajo zmerni dokazi, da je pri mladih, ki uporabljajo e-cigarete, povečano tveganje za kašelj in piskanje ter povečano število poslabšanj astme. E-cigarete proizvajajo številne nevarne kemikalije, vključno z acetaldehidom, akroleinom in formaldehidom. Ti aldehidi lahko povzročijo bolezni pljuč ter bolezni srca in ožilja- E-cigarete vsebujejo tudi akrolein, herbicid, ki se uporablja predvsem za uničevanje plevela. Ta lahko povzroči akutno poškodbo pljuč in KOPB ter lahko povzroči astmo in pljučnega raka.

vpliv elektronskih cigaret na zdravje dihal
Slika 5: Tudi kajenje elektronskih cigaret ima negativne učinke na zdravje dihal

Ali vapanje povzroča raka?

Pri kajenju in vapanju gre za segrevanje snovi in vdihavanje nastalih hlapov. Pri klasičnih cigaretah vdihavate dim iz gorečega tobaka. Pri vapanju naprava (običajno vape pero ali mod (izboljšano vape pero), ki je lahko videti kot pomnilnik flash) segreva tekočino (imenovano vape sok ali e-tekočina), dokler se ne spremeni v paro, ki jo vdihavate. Podobno kot snovi v navadnih in e-cigaretah, tekočine za vapanje lahko vsebujejo karcinogene snovi, ki lahko povzročajo raka.

Kako prenehati s kajenjem?

  1. Nikotinsko nadomestilo

Nadomestno zdravljenje z nikotinom (NRT) zagotavlja nikotin, ki zavira morebitno odtegnitev od nikotina. Obliži, žvečilni gumi in pastile so izdelki NRT, ki so na voljo brez recepta, za inhalator in nosno pršilo pa je potreben recept. Obliži zagotavljajo dolgotrajno (približno 24 ur) nizko raven nikotina, ki ne zavira akutnega odtegnitvenega učinka, vendar nekoliko ublaži željo po kajenju. Žvečilni gumi, pastile, inhalatorji in nosna pršila pa zagotavljajo nikotin v obliki takojšnjega učinka, ki po potrebi zmanjšuje akutni umik in željo po nikotinu, vendar ni dolgotrajen. Skupna uporaba teh dveh metod zagotavlja doslednejše zatiranje želje po nikotinu in umika.

  1. Varenkilin

Vareniklin kot delni agonist nikotinskega receptorja α4β2 zmanjšuje simptome odtegnitve nikotina in blokira vezavo nikotina na receptorje, s čimer nekoliko zmanjša nagrajujoče vidike izpostavljenosti nikotinu.

  1. Bupropion

Bupropion deluje tako, da poveča noradrenergično in dopaminergično sproščanje v osrednjem živčevju. Obstajajo pomisleki glede nevropsihiatričnih neželenih učinkov, vendar randomizirana raziskava, v kateri so primerjali bupropion, vareniklin in nikotinski obliž s placebom, ni pokazala razlik v neželenih učinkih. 

  1. Telesna dejavnost

Telesna dejavnost vam lahko pomaga odvrniti pozornost od želje po tobaku. Že kratki izbruhi aktivnosti - kot je na primer nekajkratni tek po stopnicah gor in dol - lahko odpravijo željo po tobaku. Pojdite ven na sprehod ali tek.

  1. Preizkusite sprostitvene tehnike

Kajenje je bil morda vaš način spopadanja s stresom. Že sam boj proti želji po tobaku je lahko stresen. Stresa se znebite tako, da se poskusite sprostiti, na primer z globokim dihanjem, sproščanjem mišic, jogo, vizualizacijo, masažo ali poslušanjem pomirjujoče glasbe.

Blaženje posledic kajenja s solnim inhalatorjem SaltMed

Od kajenja se lahko odvajamo tudi s pomočjo inhalacij, obenem pa z njimi lahko preprečimo in lajšamo tudi posledice kajenja. Solni inhalator SaltMed omogoča inhalacijo finih solnih delcev. Ti prodrejo globoko v spodnja dihala kjer učinkujejo, zato se uporabljajo za preprečevanje in zdravljenje bolezni dihal. Mikrodelci delujejo protivnetno in posledično ščitijo dihala pred okužbami. Inhalacija solnih delcev zmanjša verjetnost za nastanek astme in alergijskega rinitisa. Dolgotrajna uporaba solnega inhalatorja SaltMeda zmanjša tveganje za nove simptome bolezni dihal. Solni inhalator SaltMed je namenjen bolnikom s KOPB, za bolnike ki prebolevajo tako virusne kot bakterijske okužbe in za bolnike z respiratornimi alergijami. SaltMed je primeren tudi za bolnike z boleznimi srca in ledvic, saj se sol med inhalacijo ne absorbira v krvni obtok in tako ni verjetnosti za predoziranje s soljo.

blaženje posledic dolgotrajnega kajenja s solnim inhalatorjem SaltMed
Slika 6: Blaženje posledic dolgotrajnega kajenja s solnim inhalatorjem SaltMed

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o genitalnih bradavicah in možnostih zdravljenja.

Avtorica članka je Klara Dovžan, študentka Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov