Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Alternativno zdravljenje atopijskega dermatitisa brez kortikosteroidov

kako zdraviti atopijski dermatitis brez kortikosteroidov

Koža je največji človeški organ, pri odraslem človeku meri od 1,5 do 1,8 kvadratnega metra in se stalno obnavlja.

Omejuje naše telo in ločuje notranje organe od okolja. Je neprestano izpostavljena različnim dejavnikom iz okolja, na njej se kažejo številna normalna in tudi bolezenska dogajanja v notranjosti telesa.

Prve zapiske o koži in njenih obolenjih so našli že pri Babiloncih, Asircih in Egipčanih. Izraze, ki jih je v zvezi s kožnimi obolenji uporabljamo danes, jih je prvi uporabil že Hipokrat. Grška beseda »atopic« pomeni nenavaden, »dermatitis« pa vnetje kože.

Kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je nenalezljiva, močno srbeča kožna bolezen, ki prizadene dojenčke, majhne otroke, mladostnike in tudi odrasle. Gre za kronično stanje kože, kar pomeni, da so simptomi lahko dolgotrajni, čeprav jih dojenčki in otroci lahko »prerastejo«.

Pri atopiji gre za pretiran obrambni odgovor organizma na različne alergene iz okolja, kjer pride do tvorjenja protiteles tipa IgE.

izgled atopijskega dermatitisa, simptomi in zdravljenje atopijskega dermatitisa

Slika 1: Koža pri atopijskem dermatitisu

Vzroki za atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je pogosta kožna bolezen. Po nekaterih podatkih naj bi imelo to bolezen 2 % prebivalstva. Najpogosteje se pojavlja v otroštvu, saj 90% bolnikov zboli pred petim letom starosti, pri mnogih pa kasneje tudi izzveni. Bolezen se le redko prvič pojavi v odraslosti. V razvitih državah sveta zboleva 10-15 % otrok mlajših od 5 let. Prizadene oba spola, v otroštvu je pogostejša pri dečkih. V Sloveniji ima atopijski dermatitis približno 40.000 ljudi.

Atopijski dermatitis je pogostejši pri osebah, ki imajo v družini druge atopijske bolezni, kot so astma, alergijski nahod ali alergijsko vnetje oči. 90% oseb z AD ima alergijsko obliko bolezni.

Veliko zunanjih dejavnikov lahko sproži ali poslabša atopijski dermatitis, npr. nizka vlažnost zraka, stik z alergenom ali sezonske alergije, uporaba dražečih mil in šamponov, okužba, draženje kože s sintetičnimi ali volnenimi oblačili. Na poslabšanje stanja pa lahko vpliva tudi psihični stres ali potenje. 

Drugi dejavniki, ki prav tako vplivajo na nastanek AD so:

  • okolje: otroci, ki živijo v urbanih predelih z večjo onesnaženostjo in tisti, ki živijo v hladnih podnebjih, so bolj nagnjeni k razvoju AD,
  • spol: ženske so nekoliko bolj nagnjene k bolezni kot moški.

izgled kožnih sprememb pri atopijskem dermatitisu

Slika 2: IZGLED SPREMEMB: Neostro omejene pordele lezije z erozijami, rosenjem, krastami in luščenjem

Stres in atopijski dermatitis

Zaradi dolgotrajnega stresa in preobremenjenosti se koža hitreje stara. Staranje je naravni proces, ki ga ne moremo preprečiti, lahko pa ga upočasnimo.

Pri razvoju atopijskega dermatitisa pomembno vplivajo psiho-nevro-imunološki dejavniki in čustveni stres. Opaža se, da lahko notranji (npr. bakterijske okužbe) ali zunanji (psihološki) stresorji povzročijo izbruhe atopijski dermatiits, saj stres škodljivo vpliva na delovanje kožne bariere in hkrati poveča vnetje. Zaradi višjih ravni kortizola, pa se rane počasneje celijo, kar pri posameznikih otežuje zdravljenje atopijskega dermatitisa.

Prav tako povzroča atopijski dermatitis pomemben stres in poslabša kakovost življenja bolnikov in njihovih družinskih članov. Pred kratkim se je izkazalo, da posegi za zmanjševanje stresa izboljšajo počutje bolnikov.

Nasvet:

  • Poskrbite za prijazno in prijetno vzdušje in okolje
  • Poiščite hobi, ki vas bo sproščal

Razporeditev kožnih sprememb pri različnih starostnih skupinah

Slika 3: Razporeditev kožnih sprememb pri različnih starostnih skupinah

Zdravljenje atopijskega dermatitisa

Glede na to, da vzrok nastanka bolezni ni v celoti pojasnjen, atopijskega dermatitisa ni možno zdraviti vzročno. Zdravljenje atopijskega dermatitisa je odvisno od starosti bolnika in klinične slike.

Zdravljenje atopijskega dermatitisa je usmerjeno k lajšanju bolezenskih simptomov in znakov, torej k čim boljši kontroli bolezenskega poteka in prepoznavanju zunanjih dejavnikov, ki lahko vplivajo na poslabšanje kožnega stanja.

Pomembno je, da iz okolja v čim večji meri odstranimo morebitne ugotovljene alergene in dražeče faktorje.

Domača zdravila za atopijski dermatitis

Izguba vlage in srbenje se najučinkoviteje zmanjšujeta z redno uporabo mastnih negovalnih mazil, ki jih je na bolezensko spremenjena mesta potrebno nanašati dvakrat dnevno (tudi kadar bolezenskih znakov ni) oz. vedno po kopanju, pri čemer je pomembno, da se mazila nanesejo na delno posušeno (še vlažno) kožo.

Bolniki z atopijskim dermatitisom lahko s tem podaljšajo svoje faze brez simptomov in zmanjšajo potrebo po kremah in mazilih z zdravilnimi aktivnimi učinkovinami. Pomembno je, da negovalni izdelki ne vsebujejo konzervansov in dišav, saj drugače obstaja nevarnost dodatnega razvoja kontaktnih alergij.

Naravne sestavine v kremah lahko pomagajo pri lajšanju simptomov atopijskega dermatitisa. Eno najboljših naravnih zdravil za ekcem pri atopijskem dermatitisu je čebelji vosek, ki ga vsebuje tudi Bioapafit – krema za atopijski dermatitis. Lastnosti čebeljega voska lahko pomagajo zmanjšati simptome. Poglejmo ŠTIRI razloge, zakaj čebelji vosek pomaga, da vaša koža izgleda čudovito in ne srbi:

  1. Ščiti: Čebelji vosek na koži ustvari naravno bariero, saj se tvori voščeni premaz, s čimer jo zaščiti pred glivami in cvetnim prahom, ki lahko povzročijo srbeč in dražeč izpuščaj. Prav tako zadržuje vlago in preprečuje, da bi se koža izsušila. Prednost voska pred sintetičnimi kremami je, da por ne zamaši, koža pa je vseeno zaščitena.
  2. Obogaten z vitaminom A: Čebelji vosek vsebuje vitamin A, ki lahko nadomesti in pospeši rast kožnih celic. Koža se obnovi in pomladi.
  3. Antibakterijsko delovanje: Protivnetne lastnosti čebeljega voska kožo varujejo pred okužbami. Atopijski dermatitis povzroči razdraženo, vneto kožo, ki je lahko lahka tarča za bakterije. Čebelji vosek kožo ščiti pred patogeni, kar omogoča hitrejšo obnovitev kože.
  4. Omehča: Čebelji vosek ohranja vlažnost kože, saj ščiti kožo pred izsušitvijo, razpokanjem in dehidracijo. Tako je koža mehka in gladka.

Čebelji vosek pomaga, da vaša koža izgleda čudovito in ne srbi

Slika 4: Čebelji vosek pomaga, da vaša koža izgleda čudovito in ne srbi

Pri hudi obliki se za zdravljenje atopijekega dermatitisa uporablja fototerapija. Izpostavljenost UVA in UVB žarkom zmanjša produkcijo citokinov in povečuje odebelitev kože.

Fototerapija se običajno uporablja za atopijski dermatitis, ki je razširjen po vsem telesu ali za lokalizirane izpuščaje na rokah in stopalih, ki se z lokalnimi zdravljenji niso izboljšali.

Dokazano je, da fototerapija povzroči klinično izboljšanje simptomov atopijskega dermatitisa in zmanjša potrebo po kortikosteroidih in antihistaminikih, ki so prva linija zdravljenja atopijskega dermatitisa. Fototerapija z UVB žarki je varna, učinkovita in jo dobro prenaša večina odraslih z vsemi tipi kože.

Atopijski dermatitis je težko diagnosticirati, zato je pomembno, da se spremljate in opazujete vašo kožo. Če opazite srbelo, suho kožo z izpuščaji, pomislite na atopijski dermatitis. Pri zdravljenju lahko veliko storite sami. Pomembna je pravilna nega in higiena ter redna uporaba mastnih negovalnih mazil kot alternativno zdravljenje atopijskega dermatitisa.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o alternativnem zdravljenju luskavice brez kortikosteroidov.

Avtorica članka je Maja Sever, študentka Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov