Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kaj so vaginalna vnetja in kako jih zdraviti?

Kaj so vaginalna vnetja in kako jih zdraviti?

Vaginitis ali vaginalno vnetje je opredeljeno kot vsako stanje s simptomi nenormalnega izcedka iz nožnice, vonja, draženja srbenja ali pekočega občutka.

V primeru, da je poleg nožnice vneto tudi zunanje žensko spolovilo govorimo o vulvovaginitisu. Najpogostejši vzroki vaginitisa so bakterijska vaginoza, vulvovaginalna kandidoza in trihomoniaza. Vaginalno vnetje ni spolno prenosljiva bolezen, lahko pa je vzrok le-ta vzrok za vnetje.

Simptomi vaginalnega vnetja

Nožnični oz. vaginalni izcedek je pomemben faktor reproduktivnega zdravja pri ženskah. Vaginalni izcedek je običajno bister ali rahlo moten in nima vonja. Nožnica se tako delno čisti. Med menstrualnim ciklom se izcedek spreminja, kar je popolnoma normalno: v enem delu cikla ga je količinsko malo in je lahko zelo redek ali voden, v drugem delu cikla pa je gostejši in ga je več.

Izrazit znak vnetja je izcedek, ki spremeni barvo, je gostejši in ima drugačen vonj, obenem pa opazimo srbenje, pekoč občutek ob uriniranju, bolečino zunaj in okoli nožnice ter otekanje, to nakazuje na znak vaginalnega vnetja. Pri vaginitisu virusnega izvora pa se lahko pojavijo tudi rane ali bradavice, ki so lahko boleče. Spolni odnosi lahko nekatere simptome še poslabšajo. Bolečine se lahko pojavijo tudi v nižjih delih abdomna in pelvisa.

vaginalno vnetje

Slika 1: Eden izmed znakov vaginalnega vnetja je bolečina zunaj in okoli nožnice

Vzroki za vaginalno vnetje

Vsaka okužba nožnica ima lahko različne simptome ali pa jih sploh nima. Diagnoza je lahko zapletena tudi za izkušenega zdravnika. Včasih je lahko hkrati prisotnih več kot ena vrsta vaginitisa. Bakterijska vaginoza je vpletena v 40 do 50 % primerov,  v 20 do 25 % je vzrok  vulvo-vaginalnega vnetja kandidoza, trihominoza pa v 15 do 20 % primerov. Ne-infektivni vzroki, vključno z atrofičnim, dražečim, alergijskim in vnetnim vaginitisom, so manj pogosti in predstavljajo 5 do 10 % primerov vaginitisa.

Bakterijsko vaginozo najpogosteje povzročajo tiste bakterije, ki so del stalne vaginalne mikrobiote. Do vaginitisa pride zaradi spremembe pH, posledično pa se poveča število »slabih« anaerobnih bakterij. Simptom, ki loči bakterijsko vaginozo od ostalih je ribji vonj nožnice.

Candida albicans je gliva, ki spada v rod kvasovk. Je del normalne nožnične flore. Vaginalna kandidozo ima 55% žensk do 25. leta. 9% žensk ima štiri ali več okužbe s kandido letno. Pojavi se lahko sirast, bel do rumenkast izcedek. Vagintis povzročen s kandido je zaradi hormonskega neravnovesja pogostejši med nosečnicami. Estorgena je v tem času veliko.

Okužba s Chlamydio trachomatis je najpogostejša spolno prenosljiva okužba pri ženskah med 18. in 35. letom, dejavnik tveganja pa je tudi več spolnih partnerjev. Skupaj s klamidijsko okužbo se pogosto pojavlja tudi gonoreja. Gre za spolno prenosljivo bolezen, ki jo povzroča Neisseria gonorrheae. Testiranje na ta dva povzročitelja je pomembno med nosečnostjo, saj okužbe z omenjenima mikroorganizma

Vaginalno vnetje lahko povzroča tudi parazit Trichomonas vaginalis. Pozabiti pa ne smemo tudi virusnih povzročiteljev vaginitisa. Vnetje lahko povzročata npr. herpes virus (HSV) ali človeški papiloma virus (HPV). Pomemben simptom pri okužbi z virusi so boleče rane in bradavice.

Vnetje je lahko tudi posledica spremembe vaginalne flore. Ta se pojavi se pri prekomerni razrasti nekaterih mikroorganizmov, ki se naravno pojavljajo v nožnici, prekomerna količina pa lahko povzroči okužbo. Primer takšnih organizmov je Gardnerella vaginalis in bakterije iz rodu Lactobacillus, ki kot že omenjeno stalno poseljujejo nožnično floro.

Vzrok so lahko tudi nekatere kemikalije v izdelkih, ki se običajno uporabljajo za intimno higieno, ter spremembe ravni hormonov (npr. zmanjšanje količine estrogena).

Zdravljenje vaginalnega vnetja

Pri vaginitisu povzročenemu z bakterijami je potrebno zdravljenje s sistemsko antibiotično terapijo, ki jo predpiše ginekolog. Pomembno je, da pri zdravljenju vzpostavimo fiziološko kislost vaginalne sluznice in tako nožnici omogočimo hitrejšo obnovo sloja laktobacilov. Vaginalno floro lahko najhitreje obnovimo tako, da mikrooorganizme, ki so del flore (npr. Lactobacilluse) dodamo neposredno v nožnico s pomočjo probiotikov, ki jih lahko uporabimo tudi za preventivne namene. Pri zdravljenju vaginitisa povzročenega z bakterijami se uporablja Metronidazol v obliki tableet, gela in kremem pogosto pa se dodaja tudi Clindamycin. Z Metronidazolam lahko zdravimo tudi vnetje povzročeno s T.vaginalis.

Ker je Candida albicans gliva za zdravljenje kandidoznega vnetja uporabljamo 1-3 dni dolgo zdravljenje s proti-glivičnimi zdravilnimi učinkovinami kot je npr. clotrimazol. V primeru zapletenih okužb se zdravljenje s proti-glivičnimi sredstvi podaljša.

Preprečevanje vaginalnega vnetja

Vaginalno vnetje lahko preprečite z izogibanjem predolgemu zadrževanju v mokrih kopalkah, prepotenih oblačilih za vadbo in izogibanju nošnji oblačil, ki zadržujejo toploto in vlago. Toplo in vlažno okolje je namreč idealno za razvoj kvasovk in bakterij, zato je priporočljivo nositi bombažno spodnje perilo, ki diha. Prav tako je priporočljivo izogibanje vročim kopelim in jaccuzijem.

Med menstruacijo je pomembno, da so tamponi in vložki zamenjani ob pravem času, saj so lahko ob dolgotrajni nošnji dober vir za razrast bakterij in gliv.  

Izogibajte se čiščenju nožnice z močno odišavljenimi mili ali pršili. Vaginalni spreji ali močno odišavljena mila lahko dražijo nožnico zaradi kemikalij v izdelkih. Kemikalije v izdelkih lahko namreč spremenijo razmerje v vaginalni flori ter uničijo »dobre« bakterije. Z varnejšim spolnimi praksami (uporaba kondoma) lahko preprečimo prenos bolezni med partnerji.

V rednih časovnih presledkih se udeležujte pregledov pri ginekologu. Če se bližate menopavzi, so vam odstranili jajčnike (ooforektomija) ali imate iz kakršnega koli razloga nizko raven estrogena, se z zdravstvenim delavcem pogovorite o morebitni uporabi vaginalnih hormonskih tablet ali krem, ki ohranjajo vagino vlažno in zdravo.

V primeru, da ima pacientka sladkorno bolezen, je pomembno da je krvni sladkor dobro voden in da je njegova raven čim nižja. Mikroorganizmi tako dobivajo manj hranil in posledično je manj možnosti za njihovo razrast.

Preprečevanje vaginalnih vnetij z vaginaletami Bioapigyn

Vaginalete Bioapigyn® so namenjene ženskam, starejšim od 18 let, tako v rodni dobi kot v menopavzi, za lajšanje simptomov vaginalnih vnetij in ostalih vulvo-vaginalnih motenj, ki nastanejo zaradi zvišanih vrednosti pH nožnice. Zvišane vrednosti pH nožnice se pogosto kažejo kot izcedek iz nožnice, suhost nožnice, bolečine med spolnim odnosom, srbenje ter edem v predelu nožnice in vulve. Vzroki za zvišane vrednosti pH nožnice so pomanjkanje estrogena, alkalizacija sperme v nožnici v primeru nezaščitenega spolnega odnosa, alkalizacija vagine zaradi menstrualne krvi; zdravljenje z antibiotiki, ki neselektivno uničujejo tako patogene kot zdrave bakterije - laktobacile, ki so odgovorne za vzdrževanje pH vagine v kislem območju.

Slika 2: Preprečevanje in blaženje simptomov vaginalnega vnetja z vaginaletami Bioapigyn

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o atopijskem dermatitisu.

Avtorica članka je Klara Dovžan, študentka Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov