Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Živeti z atopijskim dermatitisom

Živeti z atopijskim dermatitisom

Kaj je atopijski dermatitis in kako živeti z atopijskim dermatitisom?

Atopijski dermatitis nenalezljiva, močno srbeča kožna bolezen, ki lahko prizadene dojenčke, majhne otroke, mladostnike in tudi odrasle. Hospitalizacija zaradi izbruhov atopijskega dermatitisa in njihovih zapletov je povezana z 8,3-letnim skrajšanjem življenjske dobe v primerjavi s splošno populacijo. Poleg hospitalizacije je tveganje za smrt zaradi kateregakoli vzroka pri osebah z atopijskim dermatitisom nekoliko večje.

Kaj povzroča atopijski dermatitis?

Dermatitis je kronično stanje kože, kar pomeni, da so simptomi lahko dolgotrajni, čeprav jih dojenčki in otroci lahko prerastejo. Atopija je dedna nagnjenost k alergiji zgodnjega tipa za pogoste inhalacijske ter alimentarne (prehrambene) alergene. Atopik je posameznik, ki ima pozitivne vbodne kožne teste, značilne za preobčutljivost zgodnjega tipa, pri čemer ni pomembno ali je klinično zdrav in/ali ima simptome alergijske bolezni. Etiopatogeneza atopijskega dermatitisa je zapletena in ni do potankosti poznana. V strokovni literaturi zasledimo številne klinične, imunološke in molekularne raziskave, vendar si izsledki medsebojno nasprotujejo. Razlikujejo ekstrinzično (alergijsko) obliko, ki je pogostejša (90%) ter intrinzično, ki je redkejša. V prihodnosti se obetajo nove raziskave, ki bodo znale odgovoriti na vprašanje, kaj povzroča atopijski dermatitis. Izvedi več: Podrobnejši vzroki za nastanek atopijskega dermatitisa.

živeti z atopijskim dermatitisom

Slika 1: Otrok z atopijskim dermatitisom

Kako pogost je atopijski dermatitis in ali je nalezljiv?

Atopijski dermatitis prizadene okoli 10-20% otrok in 2-5% odraslih širom sveta. V Sloveniji ima atopijski dermatitis približno 40.000 ljudi. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih, saj 90% bolnikov zboli pred petim letom starosti, pri mnogih pa kasneje tudi izzveni. Bolezen se le redko prvič pojavi v odraslosti. Atopijski dermatitis je pogostejši pri osebah, ki imajo v družini druge atopijske bolezni (astma, sezonski rinokonjunktivitis, ekcem). 90% oseb ima alergijsko obliko bolezni, preostanek prizadetih posameznikov trpi za intrinzično obliko dermatitisa. Na pojav atopijskega dermatitisa poleg preobčutljivosti pomembno vplivajo tudi drugi dejavniki, predvsem nekatere komenzalne bakterije na površini kože (npr. stafilokok). Drugi dejavniki, ki prav tako vplivajo na nastanek bolezni so okolje (onesnaženost zraka in hladno podnebje), spol (ženske) in ostali (materiali, ki se dotikajo kože, hrana, pijača, stres, pralna sredstva, pasivno kajenje…). Atopijski dermatitis ni nalezljiv.

Kako se kaže izbruh atopijskega dermatitisa?

Večina bolnikov z atopijskim dermatitisom ima vse življenje suho in občutljivo kožo. Klinična slika je v različnih življenjskih obdobjih različna, vedno pa jo spremlja srbenje. V prvih dveh letih življenja prevladujejo eksudativna ekcematoidna žarišča na licih, čelu in v lasišču. Kasneje v otroštvu so za bolezen značilna žarišča na koži udov, vnetje je subakutno ali kronično. 

Pri majhnih otrocih se izbruh atopijskega dermatitisa kaže kot vnetno spremenjena koža, ki se najpogosteje pojavi na zapestjih, gležnjih in izteznih straneh rok in nog. Vnetne spremembe ne izgledajo več tako sveže kot pri dojenčkih in malčkih. Pri šolo obveznih otrocih in mladostnikih so vnetna žarišča vidna najpogosteje v kolenskih in komolčnih pregibih, na zapestjih, gležnjih, hrbtiščih rok in stopal, po vratu, vekah in tudi trupu. Vnetne spremembe zaradi dolgotrajnosti izgledajo kot zadebeljena, luščeča se, pordela koža. Pri odraslih bolnikih z atopijskim dermatitisom je značilno spremenjena koža na obrazu, vratu, lasišču, zgornjem delu trupa, ramenskem obroču, v kolenskih in komolčnih pregibih in po hrbtiščih rok. Živeti z atopijskim dermatitisom prinaša tudi odgovornost, da bolnik skrbi za nego kože.

atopijski dermatitis

Slika 2: Izgled kože z atopijskim dermatitisom

Nega kože z atopijskim dermatitisom

Glede na to, da vzrok nastanka bolezni ni v celoti pojasnjen, atopijskega dermatitisa ni možno zdraviti vzročno. Zdravljenje je zato usmerjeno k lajšanju bolezenskih simptomov in znakov, torej k čim boljši kontroli bolezenskega poteka in prepoznavanju zunanjih dejavnikov, ki lahko vplivajo na poslabšanje kožnega stanja. Vsakega bolnika zdravnik obravnava individualno, pri čemer mora nujno upoštevati njegovo starost, stopnjo vnetja in razširjenost kožnih sprememb. Predpogoj za uspešno zdravljenje je dobro sodelovanje med bolnikom oz. bolnikovimi starši in zdravnikom. Zelo pomembno je, da je bolnik čim bolje seznanjen z naravo in potekom bolezni in da upošteva ter izvaja splošna navodila in nasvete glede nege kože. Nega kože z atopijskim dermatitisom se začne z zadostnim vlaženjem kože in zmanjševanjem srbeža.

Prehrana za atopijski dermatitis

Pri alergijskem atopijskem dermatitisu je treba prekiniti ali vsaj čimbolj omejiti izpostavljanje vzročnim alergenom in svetovati ustrezno prehrano za atopijski dermatitis pri preobčutljivosti za alimentarne alergene. Upoštevati moramo možnosti navzkrižnih reakcij.  Treba je tudi preprečiti delovanje različnih iritantov na kožo, kot so alkalna mila, detergenti, volnene in sintetične tkanine, krzno, strojna olja, veter itd. Treba je paziti pri poklicnem usmerjanju mladih bolnikov. 

Pri ljudeh z atopijskim dermatitisom lahko uživanje določene hrane v telesu sproži sproščanje spojin imunskega sistema, ki povzročajo vnetje, to pa prispeva k izbruhu dermatitisa. Prehrana za atopijski dermatitis  je podobna protivnetni dieti.

Primeri protivnetnih živil so:

  • ribe, naravni vir maščobnih kislin omega-3, ki lahko preprečujejo vnetja v telesu. Primeri rib z visoko vsebnostjo omega-3 so losos, tuna bela tuna, skuša, sardine in sled.
  • živila z visoko vsebnostjo probiotikov. Primeri vključujejo jogurt z živimi in aktivnimi kulturami zdravih bakterij, juho miso in tempeh. Probiotike vsebujejo tudi druga fermentirana živila in pijače, kot so kefir, kombucha in kislo zelje.
  • Živila z visoko vsebnostjo flavonoidov, ki se borijo proti vnetju. Takšni so na primer pisano sadje in zelenjava, kot so jabolka, brokoli, češnje, špinača in ohrovt.

Uživanje več teh živil in zmanjšanje količine sprožilnih živil lahko pomaga zmanjšati izbruh atopijskega dermatitisa.

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit®

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® je medicinski pripomoček, ki temelji na sestavinah rastlinskega in čebeljega izvora. Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® je namenjena odraslim in otrokom za lajšanje simptomov suhe kože, srbenja in luščenja kože, pekočega občutka na koži, pordelosti in povišanih vrednosti pH kože.

Slika 3: Krema za atopijski dermatitis Bioapifit®

Za katera stanja je primerna krema za atopijski dermatitis Bioapifit®?

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® je primerna za zdravljenje atopijskega dermatitisa, seboroičnega dermatitisa, nevrodermatitisa, perioralnega dermatitisa, luskavice - Psoriasis vulgaris, Psoriasis erythrodermica in Lichen planusa I.

Zahvaljujoč naravnim sestavinam v kremi, ki vlažijo, mehčajo, pomirjajo in uravnavajo pH kože, se na poškodovani koži ustvari zaščitna plast, ki blaži simptome ne-infekcijskih vnetnih kožnih bolezni. Zaščitna plast varuje kožo pred stikom s patogenimi mikroorganizmi in alergeni. Učinkovine v kremi preprečujejo transepidermalno izgubo vode, ki sicer vodi v izsušitev kože. Krema spodbuja obnovo kožnega epidermisa in vzpostavi normalne vrednosti pH kože. Izvlečki naravnih rastlinskih olj pa odstranijo luskasto površino kože in jo zmehčajo.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o zdravljenju simptomov astme.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov