Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Srbeča in pekoča nožnica

Srbeča in pekoča nožnica-Najzdravnik

V nožnici so sicer normalno prisotni številni mikroorganizmi (laktobacili, korinobakterije, glivice), ki v natančno reguliranem ravnovesju sestavljajo normalno vaginalno floro.

Najpomembnejši so laktobacili (predstavljajo več kot 95 % bakterijske populacije nožnice), ki zaradi izločanja mlečne kisline vzdržujejo kisel pH v nožnici. Pri ženski v rodni dobi je normalen pH nožnice med 3,8 – 4,2. Razrast patogenih mikroorganizmov je zavrt, če je pH nožnice manjši od 4,7. Številni zunanji vplivi lahko porušijo to krhko ravnovesje. Nanj lahko vplivajo različni higienski produkti (npr. tamponi, vložki) in sredstva za intimno nego, kontracepcijska sredstva, zdravila, ki jih dajemo v nožnico, antibiotiki, spolni odnosi, stres in tudi spremembe hormonskega ravnovesja pri ženi (pred puberteto, po menopavzi ali odstranitvi jajčnikov).

Katere diagnoze se skrivajo za srbečo in pekočo nožnico?

Trihomonoza

Trihomonoza je spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroča pražival Trichomonas vaginalis. Povzroča nastanek vaginalnih simptomov v 15-20 %, rizični dejavniki za okužbo so kajenje, nezaščiten spolni odnos z različnimi spolnimi partnerji in uporaba materničnega vložka.

Srbeča in pekoča nožnica

Slika 1: Trihomonoza - najpogostejša spolno prenosljiva bolezen

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je vnetje nožnice, ki ga povzročajo predvsem anaerobne bakterije. Najpogostejši povzročitelji so Gardnerella vaginalis, Bacteroides spp., Mobiluncus spp. in Mycoplasma hominis. Anaerobne bakterije so sicer lahko v manjšem deležu normalno prisotne v nožnici. Povoda za spremembo v sestavi nožnične flore in razrast anaerobov še niso pojasnili v celoti, znani pa so rizični dejavniki. To so nosečnost, uporaba materničnega vložka in pretirano umivanje. Bakterijska vaginoza je najpogostejši vzrok za nenormalni nožnični izcedek pri ženski v rodni dobi in je odgovorna za prisotnost nožničnih simptomov v kar 40-50 %.

Atrofični vaginitis

Atrofični vaginitis je posledica različnih stanj, pri katerih gre za znižano nastajanje estrogena, in sicer najpogosteje po menopavzi ali pa po obojestranski odstranitvi jajčnikov. Epitelij vagine atrofira (se stanjša) in ker okolje ni več naklonjeno rasti ter razvoju laktobacilov, sledi razrast bacilov, ki spodbujajo vnetje in vplivajo na spremembo nožničnega izcedka.

Kdaj moramo k zdravniku?

Obisk zdravnika je potreben ob prisotnosti srbečega in pekočega občutka v nožnici, spremembah nožničnega izcedka ter ob pogostejšem odvajanju urina. Značilnost normalnega nožničnega izcedka je, da je voden, sluzast ali mlečno bel (na zraku oksidira in se obarva rumenkasto), je brez vonja, njegova količina in gostota pa se spreminjata v odvisnosti od faze menstrualnega ciklusa. Njegova količina se poveča tudi med nosečnostjo in včasih na začetku jemanja kombiniranih oralnih kontracepcijskih tabletk. Če izcedek zaudarja, je krvav, rahlo rjavkast ali gnojen, je potrebno nemudoma obiskati zdravnika.

Kako zdravimo srbečo in pekočo nožnico?

Trihomonoza: Trihomonozo prav tako zdravimo z antibiotikom metronidazolom. Vedno je potrebno sočasno zdraviti tudi spolnega partnerja.

Bakterijska vaginoza: Bakterijsko vaginozo zdravimo z antibiotikom metronidazolom. Lokalno lahko uporabimo vaginalne globule ali vaginalno kremo s klindamicinom.

Atrofični vaginitis: Atrofični vaginitis zdravimo lokalno s preparati estrogena. Poleg hormonske nadomestne terapije lahko svetujemo tudi uporabo različnih rastlinskih pripravkov (npr. izoflavonov), lubrikantov in vlažilcev.

Ali lahko preprečimo nastanek srbeče in pekoče nožnice?

Pojav nožničnih simptomov je mogoče do neke mere preprečiti z ustrezno, a ne pretirano intimno higieno. Uporabo mil in različnih vaginalnih sprejev odsvetujemo. Nositi je potrebno zračno, bombažno perilo in namesto tamponov uporabljati ščitnike perila. Zaščito pred okužbo s spolno prenosljivimi bolezni predstavlja uporaba kondomov med spolnim odnosom. Ob pojavu nožničnih simptomov pa je potrebna spolna vzdržnost do postavitve diagnoze.

Za nego srbeče in pekoče nožnice priporočamo uporabo vaginalet Bioapigyn®. Vaginalete Bioapigyn® so namenjene ženskam, starejšim od 18 let, tako v rodni dobi kot v menopavzi, za lajšanje simptomov vulvo-vaginalnih motenj, ki nastanejo zaradi zvišanih vrednosti pH nožnice.

.

Vabljeni, da izveste več o zdravljenju urinske inkontinence pri moških in ženskah.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o zdravljenju venskih razjed.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov