Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Zdravljenje venskih razjed

Zdravljenje venskih razjed-Najzdravnik

Kadar govorimo o venskih razjedah, imamo v mislih venske golenje razjede, ki predstavljajo vsako rano na goleni ali stopalu, ki ne zaceli v 4-6 tednih.

Bolniki z golenjo razjedo predstavljajo velik delež ambulantno in hospitalno obravnavanih bolnikov. Zaradi pogostnosti, kroničnega poteka in spremljajočih zapletov imajo ti bolniki bistveno zmanjšano kakovost življenja, njihovo zdravljenje pa je povezano z visokimi stroški, ki močno obremenjujejo zdravstveni proračun.

Razjeda lahko sega v različne globine kože, podkožja in še globlje. Kronična razjeda je vsaka rana, ki ne zaceli v 4-6 tednih.

Vzroki za nastanek razjede goleni so naslednji:

  • kronična venska insuficienca (70-90%)
  • arterijska insuficienca (7-12%)
  • mešani (arterio-venski) ulkusi
  • drugi vzroki – dermatoze, vaskulitisi, infekcijske bolezni, hematološke bolezni, neoplazme, poškodbe (5-6%)

Najpogostejše razjede na goleni so torej venske razjede.

Zdravljenje venskih razjed

Slika 1: Izgled venske razjede na goleni

Venska razjeda goleni

Gre za razjedo na goleni in stopalu, ki je nastala zaradi kronične venske insuficience. 

Pojavnost: Okoli 1% pri odraslem prebivalstvu, 1,6-3% pri ljudeh, starejših od 65 let, in 4-5% pri ljudeh, starejših od 80 let.

Nastanek: Venska razjeda goleni je posledica povečanega venskega tlaka, do katerega pride zaradi refluksa v povrhnjem in/ali globokem venskem sistemu. Pogost sprožilni dejavnik za nastanek razjede je manjša ali večja poškodba kože. Za razvoj kronične venske insuficience so odgovorni naslednji dejavniki:

- globoka venska tromboza,

- insuficienca površinskih ali perforantnih ven,

- tromboflebitis,

- disfunkcije mišične in sklepne črpalke,

- dednost (v 50% pozitivna družinska anamneza – najverjetneje gre za podedovano okvaro venskih zaklopk),

- poškodbe,

- slaba prehranjenost,

- način življenja.

Zdravljenje venskih razjed

Slika 2: Stopnje nastanka venske razjede

Povečan venski tlak, ki nastane zaradi motenega odtekanja krvi v stoječem položaju in med gibanjem pri kronični venski insuficienci, vodi do upočasnjenega pretoka krvi, dilatacije, podaljševanja in poškodbe mikrokapilar, kar vodi do povečanega onkotskega tlaka, razvoja edema in povečane tvorbe limfe (limfangiopatija). Pri tem prihaja tudi do akumulacije levkocitov, ki sproščajo citokine, kemotaktične snovi, proste radikale, proteolitične encime in druge toksične metabolite, ter aktivacije in agregacije trombocitov in monocitov. V končni fazi pride do poškodbe mišične črpalke. Posledica opisanih dogajanj v mikrocirkulaciji se kaže v motenem dotoku kisika in hranil v tkiva, prav tako je moten tudi odtok krvi, kar vodi v hipoksijo in razjedo. V stoječem položaju je venski pritisk najbolj povečan v distalnih delih goleni, kjer so simptomi kronične venske insuficience tudi najbolj izraženi.

Ločimo tri stadije kronične venske insuficience:

- Oteklina, razširitev ven v obliki krone.

- Induracija, pigmentacije, zastojni dermatitis.

- Razjeda goleni, brazgotine po saniranih razjedah.

Simptomi venske razjede

Glavni simptom je bolečina, ki je lokalizirana v predelu gležnjev in goleni ter je hujša ponoči, manjša je pri gibanju in pri privzdignjenem položaju spodnjih udov. Dodatni simptomi so povezani z zapleti, ki jih najpogosteje predstavljajo infekcije (šen, superinfekcije razjed), kontaktna razjeda in v redkih primerih maligna transformacija. Pojavi se lahko tudi srbečica.

Zdravljenje venske razjede

Kompresijska terapija

Kompresijska terapija je eden najpomembnejših dejavnikov zdravljenja in preprečevanja nastanka golenje razjede, ko ima ta kot vzrok dokazano vensko insuficienco. 

Kompresija je izvajanje pritiskov na del telesa s kompresijskimi pripomočki, z namenom povečati venski ali limfni pretok in zmanjšati edem.

Zdravljenje venskih razjed

Slika 3: Kompresijska terapija venskih razjed

Mehanizmi delovanja kompresijske terapije:

- zmanjšujejo premer površinskih ven,

- izboljšujejo delovanje okvarjenih venskih zaklopk,

- povečujejo učinek mišične črpalke,

- izboljšajo mikrocirkulacijo,

- preprečujejo nastanek krvnih strdkov.

Zmanjša se oteklina, kronično vnetje in bolečina, pospeši pa se celjenje razjede. Stopnja kompresije je odvisna od fizikalnih lastnosti in elastičnosti kompresijskih pripomočkov, oblike in velikosti uda, izkušenosti in tehnike povijanja in telesne aktivnosti bolnika. 

Lokalno zdravljenje venskih razjed

Lokalno zdravljenje venske razjede je odvisno od stopnje razjede v procesu zdravljenja. Pomembna je pravilna toaleta – golen in razjedo je treba ob vsaki oskrbi umiti s tekočo vodo in z aseptičnim milom. S pinceto odstranimo ostanke mazil in povrhnjice, kožo posušimo ter uporabimo stopnji razjede primerno oblogo ali mazilo. 

Kirurško zdravljenje venskih razjed

Kirurško ukrepanje je pogosto potrebno že takoj na začetku nastajanja kronične rane, ko je potrebno odstraniti nekrotično tkivo ter drenirati abscesne votline. S tem ustvarimo pogoje za dobro nadaljnjo pripravo rane, z rednimi prevezi in nego rane pa za dokončno kirurško oskrbo. Pred dokončno kirurško oskrbo pa je potrebno odstraniti ali vsaj zmanjšati učinek osnovnega vzroka za nastanek rane. Pri kroničnem venskem popuščanju je to odstranitev varikoznih ven. Pri kirurški oskrbi rane uporabljamo proste presadke kože in režnje, če je rana globlja.

Nega kože v okolici razjede

Kožo okoli razjede moramo prav tako negovati, da preprečimo nastanek dermatitisa, infekcije in večanja razjede zaradi maceracije kože.

Pri negi kože v okolici razjede priporočamo uporabo mazila za celjenje ran Bioapifit®, ki ki temelji na sestavinah rastlinskega in čebeljega izvora. Mazilo Bioapifit® dokazano blaži simptome preležanin, venskih razjed, diabetičnih razjed na stopalu, kirurških ran, onkoloških ran in površinskih ran ter opeklin. Aktivne učinkovine v mazilu zmanjšujejo tveganje za razvoj trdovratnih okužb venskih razjed, ki v najhujših primerih vodijo v nastanek gangrene stopala in posledično do amputacije uda.

Slika 4: Mazilo za celjenje ran Bioapifit®

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o zdravljenju urinske inkontinence.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€29,90
€29,90
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov