Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kaj so prvi znaki raka pljuč?

Kaj so prvi znaki raka pljuč?

Pljučni rak v zgodnjih stadijih bolnikom le redko povzroča težave in ga pogosto odkrijemo naključno.

Večina bolnikov pa ima ob samem odkritju pljučnega raka že simptome in prve znake napredovale bolezni. Simptomi in klinični znaki pljučnega raka se razlikujejo glede na to kje se tumor nahaja, glede na njegovo lokalno in regionalno razširjenost, od lokalizacije in obsega oddaljenih metastaz ter od različnih paraneoplastičnih sindromov.

Znake pljučnega karcinoma razdelimo na intratorakalne in ekstratorakalne, pri čemer intratorakalni znaki zajemajo bronhopulmonalne znake kot so – kašelj, hemoptize, dispneja, bolečine v prsnem košu in ekstrapulmonalne znake – hripavost, disfagija, plevralni izlivi, sindrom zgornje vene kave. Med tem pa so ekstratorakalni znaki posledica zasevkov, ki najpogosteje prizadenejo jetra, nadledvične žleze, možgane, ledvice in kosti. Lahko so posledica izločanja hormonov ali hormonom podobnih snovi, ki jih izdeluje tumor. Ta pojav imenujemo paraneoplastični sindrom, ki se kaže kot miopatije (bolečine v mišicah), nevropatije, betičasti prsti, tromboflebitisi, anemije, levkocitoze, policitemije, hiperkalciemije. Neznačilni znaki pljučnega raka so hujšanje, slabost, slabo počutje in neješčnost. 

Prvi znak raka pljuč je pogosto dražeč kronični kašelj
Slika 1: Prvi znak raka pljuč je pogosto dražeč kronični kašelj

Najpogosteje se pljučni rak kaže s kašljem. In neredko se kašelj, ki je sicer običajen pri kadilcih, spremeni, tako da postane dražeč, trajen in bolj intenziven. Hemoptize (krvavitve iz pljuč) so manj pogost, a zelo pomemben simptom, ki vedno zahteva natančno opredelitev; hemoptoe (masivno izkašljevanje krvi) so izredno redke. Dispneja lahko nastane zaradi zamašenega bronhija in posledičnega pnevmonitisa ali atelektaze prizadetega dela pljuč, difuznega širjenja raka po pljučih (pljučna karcinoza), širjenja po plevri in nabiranja plevralnega izliva (karcinoza plevre), prizadetosti perikarda in nabiranja perikardnega izliva (karcinoza perikarda). Tumor, ki je majhen in raste centralno v večjih bronhijih, lahko zgodaj povzroči znake pljučne okužbe. To se po navadi kaže kot kašelj z izmečkom ali brez, izmeček je lahko tudi krvav, pojavlja pa se lahko povišana temperatura in povišane vrednosti laboratorijskih kazalcev vnetja.

Periferni tumor pljuč je včasih brez pljučnih simptomov tudi takrat, ko je že velik. Lahko se vrašča v okolico, in tako povzroča bolečino zaradi draženja plevre ali medrebrnih živcev. Piskanje, stridor in ponavljajoče se pljučnice spadajo med ostale pljučne znake. Tudi prizadetost preponskega živca in posledična enostranska ohromitev prepone ali prizadetost povratnega živca in posledična ohromitev glasilke, kar povzroči hripavost in zmanjša prehodnost zraka skozi grlo, je včasih vzrok dispneje. Zaradi anatomskega poteka je pri pljučnem raku mnogo pogosteje prizadet levi povratni živec kot desni. Taka ohromitev pogosteje nastane tako zaradi pritiska povečanih metastatskih mediastinalnih bezgavk kot zaradi primarnega tumorja. Stridorozno dihanje je znak utesnitve sapnika ali velikih bronhijev, pri napredovalem raku izjemoma tudi ohromitve obeh povratnih živcev. Disfagija je posledica pritiska primarnega tumorja ali metastatskih bezgavk na požiralnik. Pri ohromitvi povratnega živca lahko nastopi motnja refleksa požiranja, pri čemer se tekočina zaleti in lahko vrača skozi nos.

Lajšanje bolezni dihal s solnim inhalatorjem SaltMed

Solni inhalator SaltMed je edinstven klinično testiran medicinski pripomoček, ki preprečuje in zdravi simptome bolezni dihal pri odraslih in otrocih.

Solni inhalator SaltMed mnenje - Učinkovita solna terapija - Solne sobe Ljubljana - Solne sobe Maribor

SaltMed omogoča kontrolirano inhalacijo finih solnih delcev v udobju vašega doma. Solni mikrodelci v solnem inhalatorju SaltMed lahko prodrejo globoko v spodnja dihala, kjer se kaže njihov terapevtski učinek. Najprej se raztopijo v mukoznem sloju dihalne sluznice, ki pokriva dihalni epitelij in nato vežejo odvečno sluz iz intersticijskega tkiva. Posledica tega je zmanjšanje vnetja dihal in boljša hidracija sluzi, ki jo bolniki lažje izkašljajo.

V prejšnji objavi na blogu lahko izvedete več o motnjah dihanja v spanju.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov