Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kaj so hemoroidi in kako jih zdravimo?

Kaj so hemoroidi in kako jih zdravimo?

Hemoroidna bolezen je patološko povečanje hemoroidnih vozlov, ki vključuje občasno krvavitev, izcedek iz analnega kanala in pogosto vnetje.

Katere vrste hemoroidov poznamo?

Hemoroidi so lahko notranji, zunanji ali mešani. Notranji hemoroidi se razvrščajo glede na stopnjo prolapsa iz analnega kanala, zunanji pa so lahko akutni (hemoroidalna tromboza) ali kronični (analna kožna znamenja).

 • Notranji hemoroidi: Izvirajo proksimalno od pektinealne linije in so prekriti z neobčutljivim prehodnim epitelijem. Razvrščajo se glede na stopnjo prolapsa:
  • Stopnja I: Hemoroid ostane v analnem kanalu, običajno neboleč, bolnik občuti polnost v zadnjiku.
  • Stopnja II: Hemoroid izstopi iz analnega kanala, a se ob prenehanju napenjanja spontano zmanjša, povzroča blago nelagodje in krvavenje.
  • Stopnja III: Hemoroid izstopi iz analnega kanala in se povrne le ob ročnem pritisku in pogosto krvavi..
  • Stopnja IV: Hemoroid je trajno zunaj analnega kanala in ga ni mogoče povrniti nazaj.

Hemoroidi so pogosta težava, saj naj bi tretjina splošne populacije trpela za simptomi te bolezni. Zaradi sramu ali napačne diagnoze veliko bolnikov ne išče zdravniške pomoči in se zdravijo sami.

Pogostost in dejavniki tveganja za hemoroide

Po raziskavah ima težave s hemoroidi eden od dvajsetih bolnikov, in kar polovica populacije, starejše od 50 let. Hemoroidalna bolezen je pogostejša pri starejših ljudeh, enako pa prizadene moške in ženske.

Hemoroidi se pogosto pojavijo v zadnjem trimesečju nosečnosti in ob porodu. Dejavniki tveganja vključujejo zaprtje, osebno zgodovino peri-analnih bolezni in dolgotrajno napenjanje med porodom.

Kdaj nastanejo hemoroidi?

Možni vzroki za nastanek hemoroidov so številni. Pomemben dejavnik je dolgotrajen pritisk na področje zadnjika, ki ga povzročata zaprtje in pretirano napenjanje med izločanjem blata. Drugi dejavniki vključujejo pogosto sedenje, debelost, slabo prehrano, dednost in prirojene pomanjkljivosti vezivnega tkiva.

Znaki in simptomi hemoroidov

Znaki in simptomi hemoroidov so odvisni od njihove lokacije (notranji ali zunanji) in lahko vključujejo:

 • Nebolečo krvavitev med odvajanjem blata
 • Srbenje ali draženje okoli zadnjika
 • Bolečino in nelagodje
 • Oteklino okoli zadnjika
 • Zatrdline ob zadnjiku, ki so občutljive ali boleče

Ko se pojavijo simptomi hemoroidov je pomembno, da obiščete svojega osebnega zdravnika za opredelitev vaših težav.

Zdravljenje hemoroidov

Proktolog lahko ugotovi, ali gre za zunanje ali notranje hemoroide, s preprosto vizualno inspekcijo zadnjika. Postopki za diagnosticiranje notranjih hemoroidov vključujejo palpacijo, kjer zdravnik vstavi orokavičen prst v zadnjik, in vizualni pregled z anoskopom ali proktoskopom.

Večino simptomov hemoroidne bolezni se lahko obvladuje neoperativno. Če se simptomi ne odzivajo na medicinsko terapijo, se priporoča kirurška intervencija. Kirurško zdravljenje vključuje minimalno invazivne postopke, kot so elastična ligatura, skleroterapija in koagulacija.

Preventiva

Preventiva vključuje vrsto ukrepov za preprečevanje hemoroidne bolezni:

 • Izogibanje dolgotrajnemu sedenju
 • Redno odvajanje blata brez naprezanja
 • Vzdrževanje dobre osebne higiene področja zadnjika
 • Dieta bogata z vlakninami in ustrezna hidracija, ki pomagata preprečevati zaprtje

Probiotiki in stimulativna odvajala lahko prav tako pomagajo pri lajšanju simptomov zaprtja. Priporočljivo je, da ljudje, ki so nagnjeni k zaprtju, upoštevajo te preventivne ukrepe in skrbijo za redno gibanje ter ustrezno prehrano.

Lajšanje simptomov hemoroidov z mazilom Bioapifit®

Mazilo za hemoroide Bioapifit® je klinično testiran medicinski pripomoček, ki spodbuja celjenje rektalne sluznice. Učinkovito lajša simptome hemoroidov, fisur, analne srbečice (pruritus ani) in drugih ne-vnetnih anorektalnih stanj, kot so rektalne krvavitve, razdražena in občutljiva koža okoli anusa, bolečine in analna oteklina.

Kako deluje? Mazilo Bioapifit® ob nanosu ustvari zaščitno plast na poškodovani rektalni sluznici, kar spodbuja hitrejše celjenje hemoroidov in preprečuje nadaljnje draženje. Njegove aktivne učinkovine ustvarijo kislo in viskozno okolje z nizko vsebnostjo vode, kar preprečuje naselitev in razmnoževanje patogenih mikroorganizmov. Ima adstringentni učinek, ki ustavi krvavitev iz danke, krči površino rane in pospešuje njeno celjenje, ter lokalni analgetični učinek, ki lajša bolečine in nelagodje med iztrebljanjem.

prednosti uporabe mazila za hemoroide Bioapifit®

Prednosti uporabe:

 • Klinično dokazano delovanje: V klinični raziskavi, ki je vključevala 66 bolnikov, so po 10 dneh uporabe mazila Bioapifit® perianalno (3x/dan) in rektalno (1x/dan) zabeležili popolno ustavitev rektalne krvavitve. Bolečine so se zmanjšale za 96%, težave pri defekaciji za 94.2%, analno srbenje pa za 95.7%. Kar 85% bolnikov je doseglo popolno ozdravitev brez stranskih učinkov.
 • Naravna sestava: Mazilo Bioapifit® ne vsebuje umetnih konzervansov, barvil ali dišav. Vsebuje med ekološkega izvora, glicerin, čebelji vosek ter različne oljne izvlečke zdravilnih rastlin in eterična olja, ki imajo številne pozitivne učinke na zdravje kože.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več informacij o krčnih žilah.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€29,90
€29,90
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov