Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Hemoroidalna bolezen - Težava sodobnega načina življenja

Hemeroidalna bolezen - Težava sodobnega načina življenja | Najzdravnik

Hemoroidalna bolezen se kaže v obliki hemoroidov, ki so razširitve hemoroidalnih ven ob zadnjiku.

Hemoroide, ki ostanejo v zadnjiku, imenujemo notranji, tiste, ki segajo navzven, pa zunanji. Notranji hemoroidi ležijo v podsluznični plasti končnega dela danke in niso občutljivi za mehanske in toplotne dražljaje. Zunanji hemoroidi ležijo ob zadnjiku, od notranjih jih loči posebna zobata črta. So manj pomembni kot notranji, vendar bistveno bolj vplivajo na estetiko intimnih predelov telesa. Pogosto bolijo, ker so kožni deli dobro oživčeni. Hemoroidi se lahko vnamejo, v njih lahko nastane krvni strdek (tromb), lahko zakrvavijo ali pa se povečajo in štrlijo navzven.

Hemeroidalna bolezen - Bolezen sodobnega načina življenja

Slika 1: Zunanji in notranji hemoroidi

Kako pogosti so hemoroidi?

Po različnih študijah težave zaradi hemoroidov prizadenejo med 4-80 % populacije. V populaciji zahodne Evrope in Severne Amerike naj bi do 50. leta starosti vsak drugi prebivalec zbolel za hemoroidalno boleznijo.

Kaj povzroča nastanek hemoroidalne bolezni?

Hemoroidalno bolezen lahko povzroči več različnih dejavnikov. Hemoroidi so lahko prirojeni, pogosto pa tudi pridobljeni. Notranji po navadi nastanejo zaradi oslabljenega vezivnega tkiva in čezmernega ožiljenja v predelu zadnjika Zunanji hemoroidi so običajno posledica življenjskih navad, kot so sedeče delo, kronično zaprtje, nepravilna prehrana ter prekomerna telesna teža. So nekoliko pogostejši pri ženskah in se pojavljajo predvsem v nosečnosti.

Simptomi in znaki hemoroidalne bolezni

Najpogostejša težava hemoroidalne bolezni je krvavitev iz danke/rektalna krvavitev (hematohezija). Bolniki krvavitev pogosto opisujejo kot svetlo kri na papirju ali straniščni školjki. Drugi simptomi so še:

- izpadanje črevesa ob odvajanju blata,

- občutek nepopolne izpraznitve po odvajanju blata,

- neudoben občutek ob odvajanju blata,

- srbenje ali težave z osebno higieno v predelu anusa.

Hemeroidalna bolezen

Slika 2: Hemoroidalna bolezen se z različnimi simptomi in znaki

Potek hemoroidalne bolezni

Najbolj sprejeta je Goligherjeva klasifikacija notranje hemoroidalne bolezni.

Prva stopnja: hemoroidi krvavijo in ne izpadejo (se pokažejo izven zadnjikovega kanala). 

Druga stopnja: hemoroidi krvavijo in izpadejo, vendar se spontano vrnejo v zadnjikov kanal.

Tretja stopnja: hemoroidi krvavijo, izpadejo in po odvajanju se samo od sebe ne vrnejo v zadnjikov kanal. Potrebno jih je potisniti nazaj.

Četrta stopnja: hemoroidi so trajno izpadli in jih ni mogoče vrniti nazaj v zadnjik.

Zdravljenje hemoroidalne bolezni

Hemoroidalno bolezen lahko zdravimo na več različnih načinov. Na voljo je konzervativno zdravljenje: sprememba prehranskih navad, mazila, svečke, tablete, ipd., pa tudi različne operativne tehnike (sklerozacija, podvezovanje z elastičnim trakom, kirurška odstranitev).

hemeroidalna bolezen

Slika 3: Kirurško zdravljenje hemoroidalne bolezni

Pri preventivi in zdravljenju hemoroidalne bolezni si lahko največ pomagamo sami. Spodaj smo zbrali najpomembnejše ukrepe proti hemoroidom:

1. Skrbite za osebno higieno, po vsakem odvajanju blata se umijte.

2. Pripravite si kopeli z mlačno vodo in s kamilicami ali hrastovim lubjem.

3. Ob zaprtju pijte Donat, uporabite blaga naravna odvajala in uživajte hrano bogato z balastnimi snovmi (sadje, zelenjava, črn kruh …).

4. Za intimne predele uporabljajte negovalna mazila, lahko tudi mazila za nego otroške ritke.

5. Uporabljajte mazila in svečke, ki vsebujejo protivnetna sredstva, ter lokalne anestetike proti bolečinam (dolgotrajna uporaba ni priporočljiva zaradi tanjšanja in sušenja kože in nevzdržne, pikajoče srbečice v predelu zadnjika).

Mazilo za hemoroide Bioapifit® 

Za blaženje simptomov hemoroidalne bolezni priporočamo uporabo mazila za hemoroide Bioapifit®, ki je edinstven medicinski pripomoček iz sestavin naravnega in čebeljega izvora. Med drugim se uporablja tudi za zdravljenje fisur, analne srbečice (pruritus ani) in drugih ne-vnetnih anorektalnih stanj, kot so rektalne krvavitve, razdražena in občutljiva koža okoli anusa, bolečine okoli anusa in analna oteklina. Več informacij o mazilu lahko izveste na tej povezavi.

Slika 4: Mazilo za hemoroide Bioapifit®

Hemoroidalna bolezen je kronična, zelo pogosta bolezen sodobnega človeka. Je zelo pogost razlog zaskrbljenosti bolnikov in posledično tudi za obisk zdravnika družinske medicine. Z ustrezno razlago narave in poteka bolezni, spremembo življenjskega sloga ter z novimi sodobnimi metodami zdravljenja je bolezen ozdravljiva.

Z ustrezno spremembo življenjskega sloga (več telesne dejavnosti, manj sedenja, skrb za redno odvajanje mehkejšega blata, skrb za pravilno prehranjevanje, zmanjšanje prekomerne telesne teže) lahko pripomorete, da se verjetnost pojava bolezni zelo zmanjša.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o izpadanju las - alopeciji.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov