Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Boleče in pekoče noge zaradi krčnih žil? - Razlog je vensko popuščanje

Boleče in pekoče noge zaradi krčnih žil? - Razlog je vensko popuščanje

Kronično vensko popuščanje je pogosto razlog, da noge pečejo in bolijo.

Izraz kronično vensko popuščanje se uporablja za označitev kronične bolezni ven na nogah in pomeni, da kri kronično (torej dolgotrajno, običajno vse življenje) nezadostno odteka iz spodnjih udov zaradi slabega tesnenja venskih zaklopk. To povzroči kopičenje krvi v udih (venska staza) in s tem povečanje tlaka v venah (venska hipertenzija), ki dodatno okvari vensko steno in venske zaklopke. Takšne okvare pa znova dodatno oslabijo odtok krvi iz spodnjega uda. Pojavi se začaran krog vzrokov in posledic.

Bolezen lahko razdelimo na tri stopnje, ki jih je moč enostavno določiti z opazovanjem sprememb na notranji strani stopala, tik pod gležnjem:

1.stopnja: na notranji strani stopala se pojavijo razširjene majhne venice v obliki krone, ki izrazito modrikasto sevajo skozi kožo. 

2. stopnja: na istem mestu se pojavi temna obarvanost kože (hiperpigmentacija), koža postane trda in pogosto boleča, srbeča. 

    3. stopnja: poleg naštetega se pojavi še venska razjeda.

    V drugi in tretji stopnji se pogosto pojavlja in ponavlja vnetje kože, ki napravi kožo trdo, leseno.

    Kronično vensko popuščanje

    Kaj so simptomi krčnih žil oziroma kroničnega venskega popuščanja?

    ✔ boleče in otekle noge,

    ✔ občutek teže in napetosti v nogah,

    ✔ nočni krči,

    ✔ nemirne noge,

    ✔ nastanek odprtih ran (golene razjede).

    Krčne žile so največkrat posledica kronične venske insuficience, saj se s povečanjem tlaka v venah venske stene razmaknejo, zaklopke se ne zapirajo več dobro, kar oteži mišično potiskanje krvi proti srcu. Mišična črpalka začne popuščati. Sčasoma povrhnje vene narastejo čez vse meje, debelijo se in vijugajo - nastanejo krčne žile.

    Krčne žile se pojavijo v štirih osnovnih oblikah, pogosto pa se pojavne oblike tudi prepletajo. Osnovni vzroki za nastanek so prepleteni in so trije: oslabelost venske stene, slabo tesnjenje zaklopk in povišan tlak v venah. Dejavniki tveganja so:

    ✔ dedna obremenjenost,

    ✔ starost,

    ✔ spol,

    ✔ nosečnost,

    ✔ pretirana telesna teža.

    Zdravljenje krčnih žil

    Pri venskem popuščanju pride v poštev kompresijsko zdravljenje (povijanje s kompresijskim povojem ali nošenje medicinskih kompresijskih nogavic).

    Resnejše primere kronične venske insuficience je potrebno zdraviti kirurško (takšno zdravljenje je potrebno pri manj kot 10% ljudi).

    Pri skleroterapiji se v prizadeto veno injicira posebna snov (npr. hipertonična raztopina natrijevega klorida, natrijev tetradecil sulfat, polidokanol…) Ta potem povzroči zabrazgotinjenje žile od znotraj, tako da se potem te nenormalne žile ne morejo več polniti s krvjo. Kri, ki bi se navadno po teh venah vračala v srce, se tako preusmeri po drugih venah. Skleroterapija je preprosta in relativno poceni. Lahko tudi odstrani bolečine in neugodje v varikoznih venah ter pomaga preprečiti komplikacije, kot sta na primer venska krvavitev in ulceracija. Pogosto se jo tudi uporablja v kozmetične namene. Lahko se jo uporabi kot primarno obliko zdravljenja ali pa v kombinaciji s kirurškimi tehnikami. Pogost zaplet skleroterapije je hiperpigmentacija okolnje kože, ki nastane zaradi razgradnje hemosiderina. To terapijo uporabimo pri bolnikih, ki imajo prizadeta osamljena stranska vtočišča v obe glavni debli in pri bolnikih, kjer vene v osamljenih varikoznih pletežih po premeru ne presegajo 6 mm. Uporabimo ga lahko tudi pri bolnikih, kjer kirurško zdravljenje iz različnih razlogov ni možno ali ga odklanjajo.

    operacija krčnih žil

    Pri ablaciji se v varikozno veno vstavi kateter. Majhne elektrode na konici tega katetra segrejejo steno (uporabi se laser ali pa visokofrekvenčni radijski valovi) varikozne vene in uničijo vensko tkivo. Bolniki imajo manj bolečin in se lahko hitreje vrnejo v vsakdanje življenje. Poseg traja manj kot uro, šivi niso potrebni. V primerjavi s kirurškimi tehnikami je bolj uspešna (93-95%), pride pa tudi do manj ponovitev bolezni.

    Preprečevanje krčnih žil

    Redna telesna aktivnost

    Redna telesna aktivnost je ključnega pomena za ohranjanje zdravih nog in za preprečevanje krčnih žil. Sprehodi, tek, kolesarjenje in plavanje so odlične vadbe, ki spodbujajo kroženje krvi v nogah. Povečana mišična aktivnost pomaga pri potiskanju krvi nazaj proti srcu in preprečuje zastajanje krvi v žilah.

    Nadzor nad telesno težo

    Prekomerna telesna teža je eden od dejavnikov tveganja za razvoj krčnih žil. Povečana telesna teža obremenjuje vene in otežuje pretok krvi. Zdrava prehrana in redna vadba so ključnega pomena za vzdrževanje zdrave telesne teže in preprečevanje krčnih žil.

    Nosite kompresijske nogavice

    Kompresijske nogavice so lahko učinkovito sredstvo za preprečevanje krčnih žil. Te nogavice izboljšajo pretok krvi in ​​zmanjšujejo pritisk v venah. Pri izbiri kompresijskih nogavic se posvetujte z zdravnikom ali specializirano prodajalko, da izberete pravilno stopnjo kompresije.

    Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju ali stoječemu delu

    Dolgotrajno sedenje ali stoječe delo lahko povzroči zastajanje krvi v nogah in poveča tveganje za razvoj krčnih žil. Če je mogoče, si vzemite odmore za hojo ali opravljajte vaje za noge, da spodbudite kroženje krvi. Prav tako je priporočljivo dvigovanje nog nad nivo srca vsaj za nekaj minut na dan.

    Izbirajte udobno obutev

    Nošenje tesnih čevljev ali pet visoke pete lahko omeji pretok krvi v nogah in poveča tveganje za krčne žile. Zato je pomembno, da izbirate udobno obutev, ki ne omejuje gibanja stopal in prstov ter omogoča naravno kroženje krvi. Če morate nositi pete, poskusite jih omejiti na posebne priložnosti in si medtem privoščite udobne čevlje.

    Dvignite noge

    Dviganje nog nad nivo srca lahko pomaga pri odvajanju krvi nazaj proti srcu in zmanjšanju pritiska v venah. Po napornem dnevu ali dolgotrajnem sedenju si vzemite čas za dvigovanje nog. Položite jih na vzglavnik ali naslonjalo in jih držite dvignjene vsaj za nekaj minut. To bo spodbudilo boljšo cirkulacijo in zmanjšalo tveganje za krčne žile.

    Izogibajte se toploti

    Visoke temperature in izpostavljenost vročini lahko razširijo krvne žile in poslabšajo simptome krčnih žil. Poskusite se izogibati vročim kopelim, savnam in dolgotrajni izpostavljenosti soncu, še posebej v poletnih mesecih. Če je mogoče, se ohladite s hladnim tušem ali uporabite hladne obkladke na nogah.

    Ne kadite

    Kajenje ima številne negativne učinke na zdravje, vključno z vplivom na krvne žile. Nikotin in druge škodljive snovi v cigaretah lahko zožijo krvne žile in poslabšajo krvni obtok. S tem se poveča tveganje za razvoj krčnih žil. Zato je pomembno, da se izogibate kajenju ali se odločite za opustitev te nezdrave navade.

    Pogoste spremembe položaja

    Dolgotrajno sedenje ali stoječe delo lahko prispevata k zastoju krvi v nogah. Pomembno je, da pogosto spreminjate položaj nog, da spodbudite kroženje krvi. Redno vstajajte, se sprehodite ali izvajajte vaje za noge. To bo pripomoglo k zmanjšanju pritiska v venah in preprečilo razvoj krčnih žil.

    Preverite družinsko anamnezo

    Krčne žile imajo pogosto družinsko komponento. Če imate bližnje sorodnike, ki trpijo za krčnimi žilami, imate večje tveganje za njihov razvoj. Zato je pomembno, da preverite družinsko anamnezo in se posvetujete z zdravnikom.

    Zaključek

    Krčne žile so pogosta težava, ki prizadene veliko ljudi, vendar lahko z ustreznimi preventivnimi ukrepi zmanjšamo tveganje za njihov razvoj. Redna telesna aktivnost, nadzor nad telesno težo, nošenje kompresijskih nogavic, izogibanje dolgotrajnemu sedenju ali stoječemu delu, izbira udobne obutve, dviganje nog, izogibanje toploti, prenehanje kajenja, pogoste spremembe položaja ter preverjanje družinske anamneze so le nekateri učinkoviti načini za preprečevanje krčnih žil.

    Pomembno je, da zgodaj prepoznamo znake krčnih žil in se posvetujemo z zdravnikom za ustrezno diagnozo in zdravljenje. S kombinacijo zdravega življenjskega sloga, redne telesne aktivnosti in sprejemanja preventivnih ukrepov lahko ohranjamo zdrave noge ter zmanjšamo tveganje za razvoj krčnih žil.

    Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

    Napišite komentar

    Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

    morda bi vas zanimalo

    Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
    €32,10
    €32,10
    Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
    €33,10
    €33,10
    Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
    €32,10
    €32,10
    Solni inhalator SaltMed
    Od €121,00
    Od €121,00
    Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
    €28,10
    €28,10
    18

    Hvala, ker ste se naročili

    this is just a warning
    Vpis
    Košarica
    0 izdelek/-ov