Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kako odpraviti krčne žile, ko se pojavijo?

Kako odpraviti krčne žile, ko se pojavijo?-Najzdravnik

Krčne žile še vedno predstavljajo velik zdravstveni problem med obema spoloma, a za njihovo lajšanje sedaj poznamo rešitev.

Po ocenah strokovnjakov, krčne žile prizadenejo približno 20% prebivalstva. Gre za bolezen, ki se najpogosteje pojavlja pri ženskah, vendar pa lahko prizadene tudi moške. Statistika kaže, da so ženske nekje dvakrat bolj dovzetne za nastanek krčnih žil kot moški.

Krčne žile so pogosta težava, s katero se srečujejo ljudje po vsem svetu. Gre za bolezen žil, ki se najpogosteje pojavlja pri ženskah in lahko povzroči različne zdravstvene težave, kot so otekanje nog, bolečine, srbečica, v nekaterih primerih pa lahko tudi povzroči resne zdravstvene zaplete. V zadnjem času so na voljo različni načini zdravljenja, ki omogočajo učinkovito lajšanje težav, vendar pa je ključno tudi preventivno ukrepanje, saj lahko z zdravim življenjskim slogom in primernimi preventivnimi ukrepi preprečimo nastanek krčnih žil ali upočasnimo njihov razvoj. V tem članku bomo predstavili nekatere najpogostejše vzroke za nastanek krčnih žil, načine zdravljenja ter preventivne ukrepe, ki lahko pomagajo ohraniti zdrave žile.

Kako odpraviti krčne žile, ko se pojavijo?

Kaj privede do nastanka krčnih žil?

Krčne žile so pogost problem, ki se pojavi, ko se stene ven v nogah razširijo in oslabijo, kar vodi do krvnih strdkov. Krčne žile so najpogostejše v nogah, saj se tam kri težko vrača v srce proti težnosti. Čeprav se krčne žile pojavljajo pri obeh spolih, so ženske zaradi hormonskih razlik med spoloma bolj nagnjene k nastanku krčnih žil.

Najpogostejši vzrok za nastanek krčnih žil je dedna nagnjenost. Če ima nekdo v družini krčne žile, obstaja verjetnost, da jih bodo razvili tudi drugi družinski člani. Poleg tega lahko nastanek krčnih žil sprožijo dejavniki, kot so debelost, nosečnost, pomanjkanje gibanja in dolgotrajno stanje ali sedenje. Vzrok za krčne žile je lahko tudi poškodba noge ali operacija, ki vpliva na krvni obtok.

»Čeprav krčne žile običajno niso nevarne za zdravje, pa lahko povzročijo nelagodje in bolečine v nogah. Poleg tega lahko privedejo do resnejših zdravstvenih težav, kot so razjede na nogah in tromboza globokih žil. Zato je pomembno, da se ljudje zavedajo, zakaj prihaja do pojava krčnih žil in kakšni so načini za preprečevanje in zdravljenje te bolezni,« poudarja Matej Žnidarič, dr. med.

Kaj privede do nastanka krčnih žil?

Kateri so dejavniki, ki ključno prispevajo k nastanku krčnih žil?

Krčne žile so pogosta težava, ki prizadene veliko ljudi. Vzrok za njihov nastanek je lahko dedna nagnjenost, vendar obstajajo tudi številni drugi dejavniki, ki povečujejo tveganje za pojav krčnih žil.

Eden izmed pomembnih dejavnikov, ki prispeva k razvoju krčnih žil, je debelost. »Prekomerna teža lahko pritiska na žile in poslabša njihovo delovanje. To lahko povzroči težave s pretokom krvi in vodi do kopičenja krvi v venah, kar vodi v razširitev ven in nastanek krčnih žil. Drugi pomemben dejavnik, ki prispeva k razvoju krčnih žil, je pomanjkanje gibanja. Dolgotrajno stanje ali sedenje vplivata na pretok krvi v nogah, kar lahko privede do zastoja krvi in poslabšanja težav s krčnimi žilami. Pomanjkanje gibanja lahko posledično povzroči tudi debelost, ki je drugi pomemben dejavnik pri nastanku krčnih žil,« pojasnjuje dr. Žnidarič.

Nosečnost je še en dejavnik, ki povečuje tveganje za nastanek krčnih žil. Med nosečnostjo se poveča količina krvi v telesu, kar lahko povzroči pritisk na vene v nogah. Poleg tega nosečnost vpliva na hormonsko ravnovesje v telesu, kar lahko poslabša težave s krčnimi žilami. Ženske, ki so že imele krčne žile pred nosečnostjo, so bolj nagnjene k ponovnemu pojavu težav med nosečnostjo. Eden izmed dejavnikov tveganja je tudi starost. S starostjo se elastičnost žil zmanjšuje, kar lahko povzroči težave s krčnimi žilami. Prav tako se s starostjo poveča tveganje za nastanek drugih zdravstvenih težav, kot so srčno-žilne bolezni, ki lahko poslabšajo težave s krčnimi žilami.

Pomemben dejavnik tveganja za nastanek krčnih žil je tudi genetika. Če imajo vaši starši ali drugi bližnji sorodniki težave s krčnimi žilami, je velika verjetnost, da se bodo težave pojavile tudi pri vas. Dedni dejavniki lahko vplivajo na strukturo in funkcijo ven, kar lahko poveča tveganje za razvoj krčnih žil.

Še en dejavnik tveganja je spol. Ženske so pogosteje prizadete zaradi krčnih žil kot moški, kar je povezano z razlikami v hormonskem ravnovesju in strukturi ven. Hormoni estrogeni lahko vplivajo na elastičnost žil, kar lahko poveča tveganje za nastanek krčnih žil pri ženskah. Poleg tega so krčne žile pogostejše pri ljudeh, ki imajo sedeči način življenja, kadilcih ter pri ljudeh, ki redno uporabljajo oblačila, ki omejujejo krvni obtok, kot so tesna oblačila in visoke pete.

Kako lahko lajšamo simptome povezane s krčnimi žilami?

Ena od možnosti je sprememba življenjskega sloga. Priporočljivo je povečati telesno aktivnost in izvajati redne vaje za krepitev mišic ter zmanjšati čas, ki ga preživimo v sedečem položaju. Poleg tega je pomembno, da skrbimo za zdravo prehrano in vzdržujemo primerno telesno težo. Izogibati se je treba prekomernemu uživanju soli in hrani, ki vsebuje veliko maščob in sladkorja.

Druga možnost je uporaba kompresijskih nogavic. Kompresijske nogavice se nosijo čez cel dan in pomagajo pri zmanjševanju oteklin in utrujenosti v nogah ter preprečujejo nadaljnje poslabšanje krčnih žil. Obstajajo različne stopnje kompresije, odvisno od stopnje bolezni. Za lajšanje težav s krčnimi žilami so na voljo tudi zdravila. Nekatera zdravila lahko pomagajo pri zmanjšanju otekline in vnetja, druga pa izboljšajo pretok krvi.

Če so krčne žile resne in povzročajo velike težave, lahko pride v poštev tudi kirurški poseg. »Obstajajo različne kirurške metode, ki lahko odpravijo ali ublažijo težave s krčnimi žilami, kot so lasersko zdravljenje, flebektomija ali skleroterapija. V vsakem primeru je priporočljivo, da se o možnostih zdravljenja posvetujete s svojim zdravnikom, ki bo na podlagi vašega zdravstvenega stanja in stopnje bolezni izbral najbolj primerno terapijo za vas,« dodaja dr. Žnidarič.

lasersko zdravljenje, flebektomija ali skleroterapija

Preventiva je ključna pri preprečevanju pojava krčnih žil. »Eden najpomembnejših preventivnih ukrepov je ohranjanje zdravega načina življenja, kar vključuje redno telesno aktivnost, uravnoteženo prehrano in vzdrževanje zdrave telesne teže. Poleg tega je pomembno, da se izogibamo daljšemu sedenju ali stoječem delu, saj lahko to povzroči zastoje v krvnem obtoku. Pri daljših potovanjih, še posebej z letalom ali avtom, je priporočljivo, da občasno vstanemo in naredimo nekaj korakov ter gibov za spodbujanje krvnega obtoka. Za preprečevanje krčnih žil so koristni tudi različni masažni pripomočki in kompresijske nogavice, ki pomagajo pri izboljšanju krvnega obtoka in preprečevanju zastojev v nogah.« še pove zdravnik dr. Žnidarič.

Venocontract gel za krčne žile

Venocontract gel je medicinski pripomoček, namenjen razbremenitvi težkih nog, ki deluje tako, da pomirja in sprošča napetost v nogah.

Venocontract gel je zasnovan za osebe, ki imajo moteno prekrvavitev spodnjih okončin, kar je pogosta težava med starejšimi odraslimi, osebami s sedečim načinom življenja in tistimi, ki preživijo veliko časa v stoječem položaju.

Prav tako je primeren za uporabo pri osebah z začetnimi znaki krčnih žil, saj lajša občutek teže in napetosti v nogah.

Redna uporaba gela prinaša olajšanje za osebe, ki jim otekajo noge, poleg tega pa pripomore k ohranjanju gladke in mehke kože.

Venocontract - Gel za krčne žile 125 mL

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o učinkoviti metodi za lajšanje simptomov uhajanja urina.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

1 komentar

17 Apr 2023 Suzana

Zanimajo me rezultati te kreme če zares deluje in kaksno je izboljsanje krcnih zil po uporabi? Lp, Suzana P.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€29,90
€29,90
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov