Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Ginekologi so odkrili rešitev proti uhajanju urina

Ginekologi so odkrili rešitev proti uhajanju urina

Strokovnjaki v Sloveniji ocenjujejo, da urinska inkontinenca prizadene že vsaj 25% žensk po 40. letu starosti. Težave z urinsko inkontinenco se sicer trikrat pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških.

Ena najpogostejših težav z uriniranjem pri ženskah je urinska inkontinenca, ki lahko vpliva na kakovost življenja in samozavest tistih, ki trpijo zaradi tega stanja. Čeprav urinska inkontinenca ni življenje ogrožajoča bolezen, lahko negativno vpliva na psihološko in socialno dobrobit posameznika. Poleg tega pa lahko urinska inkontinenca prizadene tudi odnos s partnerjem ali partnerko.

Uhajanje urina je resen javnozdravstveni problem
Slika 1: Uhajanje urina je resen javnozdravstveni problem

Zakaj pravzaprav pride do urinske inkontinence?

Urinska inkontinenca pri ženskah je lahko posledica različnih vzrokov. Eden izmed najpogostejših vzrokov je oslabitev mišic medeničnega dna, ki lahko nastane zaradi nosečnosti in poroda, staranja, prekomerne telesne teže, dvigovanja težkih bremen ter ponavljajočega kašlja in kihanja. Pri nekaterih ženskah se lahko pojavi tudi zaradi hormonskih sprememb v menopavzi, ki vplivajo na zdravje in moč mišic medeničnega dna.

Poleg oslabitve mišic medeničnega dna lahko urinsko inkontinenco pri ženskah povzročijo tudi druge zdravstvene težave. Med njimi so lahko okužbe sečil, različne nevrološke bolezni, kot so multipla skleroza in Parkinsonova bolezen, ter poškodbe hrbtenjače. »Poleg tega lahko k temu prispevajo tudi določena zdravila, kot so diuretiki, ter nezdrav življenjski slog, ki vključuje kajenje, uživanje alkohola, kofeina in drugih dražilnih snovi,« poudarja Matej Žnidarič, dr. med.

Omenili smo že, da lahko pri ženskah oslabitev mišic medeničnega dna povzroči urinsko inkontinenco. Ta se lahko pojavi tudi zaradi drugih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje mišic medeničnega dna. Med njimi so lahko kronično zaprtje, pretirano napenjanje med odvajanjem blata, pa tudi nizka raven telesne aktivnosti.

Nekatera stanja, kot so endometrioza, adenomioza in fibroidi maternice, lahko prav tako povzročajo urinsko inkontinenco pri ženskah. Težava se lahko pojavi tudi kot stranski učinek nekaterih medicinskih postopkov, kot sta radioterapija ali operacije, ki se izvajajo na področju medenice. Poleg tega obstajajo tudi nekateri genetski dejavniki, ki lahko prispevajo k pojavu urinske inkontinence. Študije so pokazale, da ima lahko težavo več družinskih članov in da ima tudi dedno komponento.

Obstaja mnogo dejavnikov, ki urinsko inkontinenco poslabšujejo

Poleg osnovnih vzrokov, ki povzročajo urinsko inkontinenco, obstaja veliko dejavnikov, ki lahko to težavo poslabšajo. Eden izmed takih dejavnikov je prekomerna telesna teža, saj dodatni kilogrami pritiskajo na mehur in lahko posledično povzročijo uhajanje urina. Pogosto uriniranje lahko prav tako prispeva k inkontinenci, saj lahko pogostejši obiski stranišča oslabijo mišice medeničnega dna. Poleg tega lahko nekatere navade in dejavnosti, kot je dvigovanje težkih predmetov, težke vadbe, zaprtje, kašljanje in kihanje, povzročijo inkontinenco. 

Ena najpogostejših težav z uriniranjem pri ženskah je urinska inkontinenca, ki lahko vpliva na kakovost življenja in samozavest tistih, ki trpijo zaradi tega stanja.
Slika 2: Nosečnost in porod sta tudi dva dejavnika, ki lahko povzročita oslabitev mišic medeničnega dna in tako prispevata k inkontinenci.

Uporaba določenih zdravil, kot so diuretiki in nekatera zdravila za visok krvni tlak, lahko povzročijo povečano potrebo po uriniranju, kar lahko privede do inkontinence. Vnos nekaterih živil, kot so alkohol, kava in čokolada, lahko prav tako poslabša težavo, saj lahko povzroči draženje mehurja in posledično povečano potrebo po uriniranju.

Nazadnje pa lahko stres in z njo povezana anksioznost poslabšata simptome urinske inkontinence. »Psihološki stres lahko vpliva na delovanje mehurja in tako povzroči uhajanje urina. Prav tako pa se lahko ženske zaradi svoje inkontinence počutijo osramočene in zaskrbljene, kar lahko poslabša njihove simptome in vodi v začaran krog težav,« dodaja dr. Žnidarič.

Spoprijemanje z boleznijo in zdravniška podpora sta ključna dejavnika za lajšanje simptomov urinske inkontinence

Urinska inkontinenca pri ženskah je lahko zelo stresna in neprijetna izkušnja, vendar obstajajo številne možnosti za spopadanje s to motnjo. Pomembno je, da poiščete zdravniško pomoč, saj lahko zdravnik določi pravi vzrok inkontinence in priporoči najboljši način zdravljenja. Med možnostmi zdravljenja so spremembe življenjskega sloga, zdravila, kirurški posegi in terapije, kot so vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Spremembe življenjskega sloga, kot so izguba teže, zmanjšanje vnosa kofeina in alkohola ter preprečevanje zaprtja, lahko pomagajo zmanjšati simptome inkontinence.

»Zdravila, kot so antiholinergiki in zaviralci alfa-adrenergičnih receptorjev, lahko pomagajo pri sprostitvi mišic mehurja in preprečevanju nenadzorovane kontrakcije mehurja. Vendar pa imajo lahko neželene učinke in se lahko nekoliko razlikujejo glede na vzrok inkontinence. Kirurški posegi so lahko možnost za tiste s hujšimi primeri inkontinence, kot je inkontinenca zaradi prolapsa medeničnih organov. Obstajajo različne kirurške možnosti, ki se lahko izvajajo laparoskopsko ali z odprtim kirurškim posegom,« razloži dr. Žnidarič.

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna so lahko zelo učinkovite pri zdravljenju inkontinence, saj lahko izboljšajo nadzor nad mehurjem in pomagajo pri preprečevanju nenamernega uhajanja urina. Te vaje lahko izvajate sami ali pa s pomočjo specialistov za rehabilitacijo medeničnega dna. Ne glede na to, kateri način zdravljenja izberete, je pomembno, da ohranite pozitiven odnos in si vzamete čas za spoprijemanje s svojo inkontinenco. Sprejemanje težave, iskanje zdravniške pomoči ter spreminjanje življenjskega sloga lahko pomaga pri obvladovanju simptomov in izboljšanju kakovosti življenja.

Kako še lahko lajšamo simptome urinske inkontinence?

Poleg zdravniške oskrbe in sprememb življenjskega sloga obstajajo tudi drugi načini, kako lajšati simptome urinske inkontinence pri ženskah. Ena izmed možnosti je uporaba vložkov za inkontinenco, ki lahko absorbirajo uhajanje urina in ohranjajo suho okolico med dnevnimi aktivnostmi. Obstajajo tudi različni pripomočki, kot so penasti vložki, ki lahko pomagajo pri vstavljanju vaginalne kroglice ali tampona.

V nekaterih primerih lahko tudi uporaba zdravil prispeva k izboljšanju simptomov. Na voljo so zdravila, ki vplivajo na mišice mehurja in jih pomagajo okrepiti, pa tudi zdravila, ki vplivajo na vnetja mehurja ali zdravijo okužbe sečil. V redkih primerih se lahko odločite tudi za operacijo, ki vključuje kirurški poseg za krepitev mišic medeničnega dna in mehurja.

»Poleg tega pa obstajajo tudi terapevtske možnosti, ki vključujejo krepitvene vaje, imenovane Keglove vaje, ki lahko okrepijo mišice medeničnega dna in pomagajo preprečiti uhajanje urina. V nekaterih primerih lahko tudi fizioterapevtka pomaga pri izvajanju teh vaj ali priporoči druge terapevtske metode za lajšanje simptomov urinske inkontinence. Pomembno je vedeti, da je urinska inkontinenca pogosta in da obstajajo načini za lajšanje njenih simptomov. Če se soočate s tem zdravstvenim problemom, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo lahko svetoval o najboljši možni rešitvi za vašo situacijo,« še dr. Žnidarič.

Primeri keglovih vaj

Slika 3: Primeri Keglovih vaj za krepitev mišic medeničnega dna

Učinkovit in preprost način za odpravljanje urinske inkontinence z inovativnim medicinskim pripomočkom

Vaginalno mazilo proti uhajanju urina BIOAPIGYN® 50mL  je namenjeno lajšanju najpogostejših simptomov stresne, urgentne in mešane urinske inkontinence pri ženskah, starejših od 18 let. Uporaba mazila je še posebej primerna za ženske v menopavzi, pri katerih se pojavlja nehoteno uhajanje urina med naporom, kašljanjem in kihanjem ter med spanjem (nokturija).

BIOAPIGYN® vaginalno mazilo je učinkovita rešitev za lajšanje simptomov vulvo-vaginalnih motenj, ki se pojavijo zaradi povečane kislosti nožnice. V primeru povečane kislosti nožnice se pogosto pojavijo težave, kot so izcedek iz nožnice, suha nožnica, bolečine med spolnim odnosom, srbenje ter otekanje nožnice in vulve. Z uporabo BIOAPIGYN® vaginalnega mazila se pH nožnice uravna na optimalno raven, kar izboljša splošno zdravje nožnice in vulve ter olajša simptome, ki se pojavljajo.

Vaginalno mazilo za tonus medeničnih mišic BIOAPIGYN®
.

Kako uporabljati vaginalno mazilo BIOAPIGYN®?

Vsakemu naročilu je priložen majhen aplikator skupaj z majhno količino mazila (približno 2-3 ml), ki ga enostavno in nežno vstavite v nožnico. Mazilo deluje tako, da ohranja vlažnost nožnice in spodbuja obnavljanje sluznice, kar zmanjša možnost za nastanek okužb in draženja. Poleg tega preprečuje neprijetne vonjave in pomaga pri lajšanju simptomov suhe nožnice.

Za optimalne rezultate priporočamo, da mazilo uporabljate vsak večer pred spanjem vsaj mesec dni. Po tem obdobju svetujemo vzdrževalno terapijo, ki naj traja še osem tednov, pri čemer mazilo nanesete do trikrat na teden. Aplikator po vsaki uporabi temeljito sperite z mlačno vodo, da ga očistite. Tako boste lahko z mazilom učinkovito preprečili težave z urinsko inkontinenco in neugodjem zaradi suhe nožnice.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o domačih zdravilih za dermatitis.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Št. komentarjev: 2

07 May 2023 Martina Belok

Zahvaljujem se vam za mazilo Bioapigyn. Uspešno sem rešila moje težave z uhajanjem.
Pozdrav,
Martina Belok

17 Apr 2023 Martina Belok

Zahvaljujem se vam za mazilo Bioapigyn. Uspešno sem rešila moje težave z uhajanjem.
Pozdrav,
Martina Belok

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov