Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Domača zdravila za dermatitis

Domača zdravila za dermatitis

Dermatitis je kronično srbeče stanje kože, ki je sicer zelo pogosto pri otrocih, vendar se lahko pojavi tudi pri odraslih ljudeh

Najpogostejši simptomi dermatitisa so:

  • srbenje,
  • rdečica,
  • suha koža,
  • luske,
  • razpoke,
  • bolečine.

Dermatitis lahko povzroči tudi oteklino in mehurčke na koži. Obstaja več vrst dermatitisa, vključno z atopijskim dermatitisom, kontaktnim dermatitisom, seboroičnim dermatitisom in staznim dermatitisom. Vzroki za dermatitis se lahko razlikujejo in vključujejo alergijske reakcije, stik s škodljivimi snovmi, stres, suho kožo in genetsko predispozicijo. Zdravljenje dermatitisa se lahko razlikuje glede na vrsto dermatitisa in resnost simptomov. Za lajšanje simptomov dermatitisa obstajajo zdravilne kreme, še posebej pa je na mestu sprememba življenjskega sloga in izogibanje sprožilcem ter skrb za zdravo kožo.

Ljudje se pogosto poslužujejo krem, naravnim izdelkom in ubirajo strategije na področju zdrave prehrane in življenjskega sloga za obvladovanje ali preprečevanje izbruhov dermatitisa, zlasti pozimi, ko so simptomi najhujši.
Naravni pripravki, kot sta gel aloe vere in kokosovo olje, lahko navlažijo suho, razpokano kožo. Prav tako lahko pomagajo zmanjšati otekanje z zmanjšanjem vnetja in pomagajo preprečevati okužbe z zaščito pred škodljivimi bakterijami.
Z naravnimi sredstvi dermatitisa sicer ne moremo pozdraviti, lahko pa obvladujemo njegove simptome in preprečujemo izbruhe. 

Domača zdravila za atopijski dermatitis

Gel aloe vere

Gel aloe vere izvira iz listov rastline aloe. Ljudje že stoletja uporabljajo gel aloe vere za zdravljenje številnih bolezni, med drugim tudi za blaženje dermatitisa.
V sistematičnem pregledu iz leta 2017 so preučili učinke aloe vere na zdravje ljudi.

Raziskovalci so ugotovili, da ima gel aloe vere:

- antibakterijske lastnosti,
- lahko okrepi imunski sistem,
- lahko pomaga pri celjenju ran.

Antibakterijski in protimikrobni učinki lahko preprečijo okužbe kože, ki so pri osebah s suho in razpokano kožo bolj verjetne. Lastnosti aloe pomirijo poškodovano kožo in pospešijo celjenje.

gel aloe vere

Kako ga uporabljati

Gel aloe vere lahko kupite v trgovinah z zdravili ali na spletu, lahko pa kupite rastlino aloe vere in uporabite gel neposredno iz njenih listov.

Posamezniki morajo uporabljati izdelke z aloe gelom brez dodanih aditivov, kajti nekateri izdelki lahko vsebujejo konzervanse, alkohol, dišave in barvila, ki lahko razdražijo občutljivo kožo. Poleg tega lahko alkohol in druge sestavine poslabšajo simptome dermatitisa.

Začnite z majhno količino gela, da preverite občutljivost kože, saj lahko aloe vera včasih povzroči pekoč občutek ali zbadanje. 

Jabolčni kis

Jabolčni kis je priljubljeno domače zdravilo za številna bolezenska stanja, tudi kožna. Vendar pa dermatologi priporočajo previdnost, saj lahko kisline v kisu poškodujejo mehko tkivo.

Nobena raziskava sicer ni potrdila, da jabolčni kis blaži simptome dermatitisa, vendar lahko pomaga na naslednja dva načina:

- uravnava raven kislosti kože,

- ima antibakterijski učinek.

Uporaba jabolčnega kisa na koži pomaga preprečiti okužbo na območju poškodovane kože.

jabolčni kis

Kako ga uporabljati

Jabolčni kis pred nanosom na kožo vedno razredčite - nerazredčen kis lahko povzroči kemične opekline ali druge poškodbe.

Jabolčni kis lahko uporabljate v mokrih oblogah ali kopelih, na voljo pa je v večini supermarketov in trgovin z zdravili.

Uporaba jabolčnega kisa v vlažnih oblogah:

- zmešajte 1 skodelico tople vode in 1 žlico jabolčnega kisa,
- raztopino nanesite na bombaž ali gazo.

Kopeli

Kopanje zagotavlja koži nujno potrebno vlago in je pomemben del zdravljenja dermatitisa. 

Pri nekaterih ljudeh lahko pogosto umivanje izsuši kožo in poslabša stanje dermatitisa. To se lahko zgodi, če oseba:

- uporablja prevročo ali prehladno vodo,
- uporablja milo, ki draži kožo.

Vendar se je treba izogibati prepogostemu kopanju - večina dojenčkov in otrok na primer potrebuje kopanje le enkrat ali dvakrat na teden.

kopanje v kopeli

Med

Med je naravno antibakterijsko in protivnetno sredstvo, zato ga ljudje že stoletja uporabljajo za celjenje ran. Med lahko pomaga pri celjenju ran in spodbuja delovanje imunskega sistema, kar pomeni, da lahko telesu pomaga v boju proti okužbam. Med je uporaben za zdravljenje različnih kožnih obolenj, vključno z opeklinami in ranami.

Če ga ljudje nanesejo neposredno na kožo, ki jo je prizadel dermatitis, lahko med pomaga preprečevati okužbe, hkrati pa kožo navlaži in pospeši celjenje.

med

Kako ga uporabljati

Med nanesite na področje dermatitisa. Izdelki iz manukovega medu, ki so primerni za nego ran in uporabo na koži, so na voljo v številnih lekarnah in na spletu.

Eterično olje čajevca

Eterično olje čajevca izvira iz listov drevesa Melaleuca alternifolia. To olje se pogosto uporablja za pomoč pri težavah s kožo, vključno z dermatitisom.

Olje čajevca ima protivnetne, antibakterijske in protibolečinske lastnosti ter spodbuja celjenje ran. Olje lahko pomaga pri lajšanju suhosti in srbenja kože ter pomaga preprečevati okužbe.

eterično olje čajevca

Kako ga uporabljati

Pred uporabo na koži eterična olja vedno razredčite. Pred nanosom raztopine poskusite olje čajevca zmešati z nosilnim oljem, kot sta mandljevo ali olivno olje. Nekateri izdelki vsebujejo olje čajevca v razredčeni obliki.

Upoštevanje diete

Dermatitis je vnetna kožna bolezen, kar pomeni, da povzroča vneto, rdečo in bolečo kožo. Določena živila lahko povzročijo vnetje v telesu, zato lahko nekaj ključnih sprememb v prehrani pomaga zmanjšati izbruhe dermatitisa.

Morda bo koristno uživati več protivnetnih živil, kot so na primer:

- ribe,
- zeleni listi,
- fižol in leča,
- pisano sadje,
- zelenjava,
- kurkuma in cimet.

Pogosta vnetna živila so mlečni izdelki, jajca, soja in pšenica. Poskusite iz prehrane izločiti nekatera od teh živil in vodite prehranski dnevnik, ki vam bo pomagal ugotoviti, katera živila so morda problematična.

Uporaba naravne kreme Bioapifit za lajšanje simptomov dermatitisa in luskavice

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® je klinično testiran medicinski pripomoček, ki spodbuja celjenje vnete in občutljive atopijske kože.

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® je namenjena odraslim in otrokom za lajšanje simptomov suhe kože, srbenja in luščenja kože, pekočega občutka na koži, pordelosti in povišanih vrednosti pH kože.

Za katera stanja je primerna krema za atopijski dermatitis Bioapifit®?

Krema Bioapifit® je primerna za zdravljenje atopijskega dermatitisa, seboroičnega dermatitisa, nevrodermatitisa, perioralnega dermatitisa, luskavice - Psoriasis vulgaris, Psoriasis erythrodermica in Lichen planusa I. 

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit

Mehanizem delovanja kreme in izsledki raziskav

Zahvaljujoč naravnim sestavinam v kremi, ki vlažijo, mehčajo, pomirjajo in uravnavajo pH kože, se na poškodovani koži ustvari zaščitna plast, ki blaži simptome ne-infekcijskih vnetnih kožnih bolezni. Zaščitna plast varuje kožo pred stikom s patogenimi mikroorganizmi in alergeni. Učinkovine v kremi preprečujejo transepidermalno izgubo vode, ki sicer vodi v izsušitev kože. Krema spodbuja obnovo kožnega epidermisa in vzpostavi normalne vrednosti pH kože. Izvlečki naravnih rastlinskih olj pa odstranijo luskasto površino kože in jo zmehčajo.

V klinični raziskavi, kjer so preizkušali učinkovitost zdravljenja luskavice s kremo Bioapifit®,  je 80% bolnikov doseglo popolno ozdravitev. Raziskavo si lahko v celoti preberete na tej povezavi.

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® NE vsebuje umetnih konzervansov, barvil ali dišav.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o revolucionarni rešitvi proti smrčanju.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov