Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Zdravniki so razvili rešitev proti smrčanju

Zdravniki so razvili klinično testirano metodo proti smrčanju

Slovenski strokovnjaki ocenjujejo, da smrči že 40% ljudi po 40. letu starosti. Težave s smrčanjem imajo sicer pogosteje moški kot ženske.

Ena najpogostejših motenj dihanja med spanjem je smrčanje, ki se lahko pojavi pri vseh starosti, najpogosteje pa po 40. letu. Kljub temu, da smrčanje ni življenje ogrožajoče stanje pa le-to lahko negativno vpliva na kakovost življenja tistega, ki smrči, predvsem pa tudi na odnos s partnerko ali partnerjem. Poleg tega pa ima lahko smrčanje lahko tudi negativne psihološke in socialne posledice.

Ena najpogostejših motenj dihanja med spanjem je smrčanje, ki se lahko pojavi pri vseh starosti, najpogosteje pa po 40. letu.
.

Zakaj pravzaprav pride do smrčanja?

Smrčanje je hripav ali grob zvok, ki nastane, ko zrak teče mimo sproščenih tkiv v grlu, zaradi česar tkiva med dihanjem vibrirajo. Skoraj vsakdo občasno smrči, pri nekaterih ljudeh pa je to kronična težava, ki lahko kaže tudi na resno zdravstveno stanje. Smrčanje pa je nemalokrat lahko moteče tudi za vašega partnerja. »Spremembe življenjskega sloga, kot so hujšanje, izogibanje alkoholu pred spanjem ali spanje na boku, lahko pomagajo ustaviti smrčanje. Poleg tega pa so danes na voljo tudi raznovrstni medicinski pripomočki in v resnejših primerih tudi kirurške operacije, ki lahko zmanjšajo moteče smrčanje,« opozarja Matej Žnidarič, dr. med.

Smrčanje je pogosto povezano z motnjo spanja, imenovano obstruktivna apneja med spanjem (OSA). Vsi, ki smrčijo, sicer nimajo tudi OSA, vendar lahko smrčanje spremlja katerikoli od naslednjih simptomov – prekinitve dihanja med spanjem, težave s koncentracijo, jutranji glavoboli, boleče grlo ob prebujanju, lovljenje sape ali dušenje med spanjem, visok krvni tlak, nočne bolečine v prsih ali če je jakost smrčanja tako močna, da moti spanec vašega partnerja. Pri otrocih so lahko prisotni še slabša pozornost, vedenjske težave ali slabši uspeh v šoli.

Obstaja mnogo dejavnikov, ki vaše smrčanje poslabšujejo

Dejavniki tveganja, ki prispevajo k smrčanju so predvsem moški spol, saj moški, predvsem med 40. in 60. letom, pogosteje smrčijo ali imajo obstruktivno apnejo med spanjem kot ženske, prav tako je pomemben dejavnik tudi prekomerna telesna teža. Pri ljudeh s prekomerno telesno težo je namreč večja verjetnost, da bodo smrčali ali imeli obstruktivno apnejo med spanjem.

»Ozka dihalna pot se pojavlja pri nekaterih ljudeh, ki imajo dolgo mehko nebo, velike mandlje ali adenoide, zaradi česar se dihalna pot zoži in povzroča smrčanje. Tudi prekomerno pitje alkohola povzroča sproščanje mišic grla in s tem povečuje tveganje za smrčanje. Dejavniki tveganja so tudi težave v nosu, predvsem strukturne napake v dihalnih poteh, na primer izbočen nosni septum ali kronično zamašen nos – oboje namreč precej poveča tveganje za smrčanje. Dednost in pozitivna družinska anamneza prav tako predstavljata dejavnika tveganja za OSA,« dodaja dr. Žnidarič.

Ozka dihalna pot se pojavlja pri nekaterih ljudeh, ki imajo dolgo mehko nebo, velike mandlje ali adenoide, zaradi česar se dihalna pot zoži in povzroča smrčanje.

Spoprijemanje s smrčanjem in zdravniška podpora sta ključna dejavnika za izboljšanje vašega stanja

Če je vaš partner tisti, ki smrči, se lahko včasih počutite razočarane in utrujene. Predlagajte mu nekatere od omenjenih možnosti zdravljenja in če ti ne pomagajo utišati nočnega hrupa vašega partnerja, mu svetujte obisk pri zdravniku. Medtem lahko čepki za ušesa ali hrup iz ozadja, kot je naprava za beli šum ali ventilator v bližini postelje, pomagajo prikriti hrup smrčanja, tako da boste bolje spali. Najprej boste verjetno obiskali družinskega zdravnika ali zdravnika splošne medicine.

Nato pa boste morda napoteni k zdravniku, ki je specializiran za zdravljenje motenj spanja. Ker so obiski lahko kratki in ker se je pogosto treba o marsičem pogovoriti, je dobro, da pridete dobro pripravljeni. Zato je smiselno, da si zapišite vse simptome, ki jih imate, tudi tiste, ki se morda zdijo nepovezani z razlogom, zaradi katerega ste se naročili na pregled. Partnerja prosite, naj opiše, kaj sliši ali opazi ponoči, ko spite. »Smiselno je tudi, da prosite svojega partnerja naj gre z vami na posvet, da se bo tudi on lahko z zdravnikom pogovoril o vaših simptomih. Pripravite še seznam vseh zdravil ter prehranskih dodatkov, ki jih jemljete. Zapišite si tudi vprašanja, ki nam jih boste ob obisku zastavili,« poudarja zdravnik dr. Žnidarič.

Kako lahko lajšamo simptome smrčanja?

Za zdravljenje smrčanja vam je na voljo nekaj možnosti, predvsem pa se sprva zdravniška priporočila nanašajo na spremembe življenjskega sloga, med drugim: hujšanje, izogibanje alkoholu pred spanjem, zdravljenje zamašenega nosu, izogibanje pomanjkanju spanja in izogibanje spanju na hrbtu.

»Pri kroničnem in intenzivnem smrčanju, ki ga pogosto spremlja obstruktivna spalna apneja, pa se pogosto predlagajo še dodatni terapevtski postopki, ki vključujejo ustne pripomočke, ki pomagajo spremeniti položaj čeljusti, jezika in mehkega neba, da ohranijo odprto dihalno pot. Lahko se odločite tudi za terapijo z neprestanim pozitivnim tlakom v dihalnih poteh (CPAP). Ta pristop vključuje nošenje maske na nosu ali ustih med spanjem. Najbolj invazivna možnost zdravljenja je kirurška operacija nosu ali radiofrekvenčna laserska ablacija z nizkointenzivnim radiofrekvenčnim signalom, ki skrči tkivo na mehkem nebu, jeziku ali nosu in tako preprečuje poslabšanje smrčanja oz. njegovo odpravljanje,« pojasnjuje dr. Žnidarič.

Učinkovit in preprost način za odpravljanje smrčanja z inovativnim medicinskim pripomočkom

Mnogokrat se zgodi, da nam težave z dihanjem skozi nos povzročijo, da se zbujamo utrujeni in z občutkom suhega grla zaradi nepravilnega dihanja skozi usta. Ljudje imajo pogosto težave s smrčanjem še dodatno zaradi zamašenega nosu. V več kot treh četrtinah primerov pa je zamašen nosni prehod nato tudi razlog, da ljudje začnejo intenzivneje smrčati.

»V odgovor na omenjeno težavo so vrhunski klinični raziskovalci skupaj s specialisti otorinolaringologije (ORL) razvili medicinski pripomoček Airmax®, ki je klinično testirana metoda za lajšanje težav s smrčanjem in z dihanjem skozi nos. Z vstavitvijo medicinskega pripomočka Airmax v nos se razširi najožji del nosnega prehoda. Potisna sila poveča nosno površino za dotok zraka, kar zagotavlja boljši pretok zraka in lažje dihanje,« pove dr. Žnidarič.

Učinkovit in preprost način za odpravljanje smrčanja z inovativnim medicinskim pripomočkom AirMax
.

Uporabljajo ga tudi astmatiki in športniki, njegovo odličnost pa potrjujejo tudi mnoge klinične študije

Nosni dilatator AirMax® je edinstven in inovativni medicinski pripomoček, ki je učinkovit za vse, ki se soočate s smrčanjem ali spalno apnejo iz različnih vzrokov. Predvsem se njegova uporaba svetuje pri ljudeh z zamašenim nosom zaradi smrčanja, astme ali nosečniškega smrčanja. »Prav tako je koristen pri bolnikih z boleznimi dihal, ki ožijo dihalne poti (npr. astma in kronična obstruktivna pljučna bolezen – KOPB). Uporaben je tudi v primeru prehlada in senenega nahoda zaradi lažjega pretoka zraka skozi dihala in posledične umiritve simptomov bolezni. Rekreativno se ga poslužujejo tudi športniki pri naporni telesni dejavnosti in posamezniki med izvajanjem meditacije,« še doda dr. Žnidarič.

Nosni dilatator AirMax® je edinstven in inovativni medicinski pripomoček, ki je učinkovit za vse, ki se soočate s smrčanjem ali spalno apnejo iz različnih vzrokov.

Nosni dilatator AirMax® odlikuje mnogo lastnosti, ki omogočajo njegovo preprosto in nemoteno uporabo med vašim spancem. Ta medicinski pripomoček namreč učinkovito odpravi težave s smrčanjem in težave z oteženim dihanjem skozi nos zaradi ugodne anatomske namestitve na konici nosu, ki ne povzroča neprijetnega draženja ali dodatnih motenj v pretoku zraka. Prav tako ga odlikuje dejstvo, da je narejen iz varnih medicinskih materialov ter tako ne povzroča alergij na koži ali na nosni sluznici. Njegovo uspešnost v delovanju pa so potrdile številne neodvisne klinične študije, ki temeljijo na večletnih preizkušanjih pripomočka s strani preiskovancev – bolnikov.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o učinkovitih pristopih za odvajanje od kajenja.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

1 komentar

01 Feb 2023 Damjan Korez

Pozdravljeni,

Testiral sem vaš izdelek proti smrčanju in lahko trdim, da pomaga. lažje se diha skozi nos, ponoči pa dejansko manj smrcim.
Pozdrav,
Damjan Korez

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov