Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Seboroični dermatitis lasišča je glavni povzročitelj prhljaja

Seboroični dermatitis lasišča je glavni povzročitelj prhljaja-Najzdravnik

Seboroični dermatitis lasišča je pogosta kožna težava, ki prizadene veliko ljudi po vsem svetu in je glavni povzročitelj prhljaja.

Gre za kronično vnetno stanje, ki se kaže z rdečico, luskavostjo, srbenjem in mastnim izločanjem na lasišču. Čeprav se lahko pojavlja pri odraslih in otrocih, je pogosteje prisoten pri odrasli populaciji.

Ta blog prispevek bo podrobno obravnaval seboroični dermatitis lasišča, vključno z vzroki, simptomi in možnostmi zdravljenja. Poleg tega bomo predstavili tudi nekaj koristnih nasvetov za olajšanje te neprijetne kožne težave.

Vzroki za seboroični dermatitis lasišča

Natančni vzroki za seboroični dermatitis lasišča niso popolnoma raziskani, vendar se domneva, da so pri njegovem nastanku vpleteni genetski, okoljski in imunski dejavniki. Prisotnost glive Malassezia na lasišču je povezana z nastankom seboroičnega dermatitisa.

Nekateri dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za razvoj seboroičnega dermatitisa lasišča, vključujejo:

 Prekomerno izločanje sebuma. Povečana proizvodnja olja (sebuma) na lasišču lahko povzroči draženje in vnetje, kar prispeva k razvoju seboroičnega dermatitisa.

 Hormonske spremembe. Hormonske spremembe med puberteto, nosečnostjo ali menopavzo, lahko vplivajo na pojav seboroičnega dermatitisa.

✔ Stres. Stres je pogosto povezan z izbruhom seboroičnega dermatitisa lasišča ali poslabšanjem simptomov.

 Okoljski dejavniki. Ekstremne temperature, vlažnost in onesnaženost zraka lahko prispevajo k razvoju seboroičnega dermatitisa lasišča.

Vzroki za seboroični dermatitis lasišča

Simptomi seboroičnega dermatitisa lasišča

Seboroični dermatitis lasišča se kaže z več značilnimi simptomi, ki se lahko razlikujejo od osebe do osebe. Najpogostejši simptomi vključujejo:

 Rdečica in luskavost. Lasišče postane rdeče in se začne luščiti.

 Srbenje in draženje. Seboroični dermatitis lasišča pogosto spremlja srbenje. Praskanje pa lahko poslabša vnetje in vodi v nastanek ranic.

 Mastno lasišče. Prizadeto lasišče pogosto izloča prekomerno količino olja (sebuma), kar povzroča masten videz lasišča. Izločanje sebuma lahko vpliva na samopodobo in povzroči občutek neprijetnosti.

 Občutljivost. Lasišče s seboroičnim dermatitisom postane bolj občutljivo na različne dejavnike, kot so agresivni šamponi, barve za lase ali izpostavljenost sončni svetlobi.

Pomembno je omeniti, da se seboroični dermatitis lasišča lahko pojavi tudi na drugih delih telesa, kot so obrvi, okoli nosu, ušes, na prsih in na hrbtu. V teh primerih se simptomi lahko manifestirajo kot luske, pordelost in srbenje na prizadetem območju.

Zdravljenje seboroičnega dermatitisa lasišča

Čeprav seboroični dermatitis lasišča ni ozdravljiv, obstaja več možnosti zdravljenja, ki lahko pomagajo obvladovati simptome in zmanjšati vnetje. Tu so nekateri pristopi k zdravljenju, ki jih je smiselno upoštevati:

✔ Uporaba posebnih šamponov. Šamponi, ki vsebujejo sestavine, kot so ketokonazol, cink pirition ali salicilna kislina, so pogosto priporočeni za zdravljenje seboroičnega dermatitisa lasišča. Ti šamponi pomagajo zmanjšati vnetje, odstraniti odvečno olje in odmrle kožne celice ter olajšajo srbenje.

 Topikalna zdravila. V nekaterih primerih lahko zdravnik predpiše topikalna zdravila, kot so kortikosteroidi ali protiglivična zdravila, ki se nanesejo neposredno na lasišče. Ta zdravila lahko pomagajo zmanjšati vnetje in odpraviti simptome seboroičnega dermatitisa.

 Pravilna nega lasišča. Skrbna nega lasišča je ključna pri obvladovanju seboroičnega dermatitisa. Izogibajte se uporabi agresivnih šamponov, barv za lase ali drugih izdelkov, ki lahko dražijo lasišče. Prav tako je priporočljivo, da se izognete vroči vodi pri pranju las, saj lahko ta poslabša simptome. Nežno masirajte lasišče, da odstranite odvečno olje in luske, vendar pazite, da ne pretiravate, da ne bi dražili kože.

 Spremembe življenjskega sloga. Določeni dejavniki, kot so stres, pomanjkanje spanja in neustrezna prehrana, lahko vplivajo na pojav in poslabšanje seboroičnega dermatitisa. Poskusite zmanjšati stres s tehnikami sproščanja in si zagotovite dovolj spanja ter se osredotočite na uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali.

 Alternativne metode. Poleg tradicionalnih zdravljenj lahko poskusite tudi z alternativnimi metodami, kot so uporaba naravnih olj, kot je olje čajevca ali kokosovo olje, ki imajo protivnetne lastnosti. Prav tako lahko preizkusite zeliščne obkladke ali uporabite aloe vero za pomiritev lasišča.

Čeprav seboroični dermatitis lasišča ni ozdravljiv, je pomembno, da se posvetujete z dermatologom, da vam postavi pravilno diagnozo in priporočila glede zdravljenja. 

Zdravljenje seboroičnega dermatitisa lasišča

Nasveti za lajšanje simptomov seboroičnega dermatitisa lasišča

Poleg zdravljenja seboroičnega dermatitisa lasišča je pomembno upoštevati tudi naslednje nasvete, ki vam lahko pomagajo omiliti simptome in olajšati nelagodje:

✔ Izogibajte se praskanju. Kljub srbenju poskusite se izogibati praskanju lasišča, saj to lahko povzroči draženje in poslabšanje simptomov. Namesto tega nežno tapkajte ali s prsti masirajte lasišče.

✔ Ne izpirajte las s preveč vročo vodo. Vroča voda lahko poslabša simptome seboroičnega dermatitisa. Raje uporabite toplo vodo pri pranju las in izpiranju šampona.

✔ Preizkusite blage šampone. Izberite blage šampone brez agresivnih kemikalij, parabenov in sulfatov, saj lahko te sestavine dražijo lasišče. Izberite šampone, ki so posebej formulirani za občutljivo lasišče in seboroični dermatitis.

✔ Izogibajte se izpostavljanju agresivnim kemikalijam. Barve za lase, izdelki za oblikovanje las in drugi kemični izdelki lahko dražijo lasišče in poslabšajo simptome. Če je mogoče, se izogibajte uporabi takšnih izdelkov ali izberite blage alternative.

✔ Redno umivanje las. Redno umivanje las lahko pomaga odstraniti odvečno olje in luske ter zmanjša vnetje. Vendar pazite, da ne pretiravate, saj pogosto umivanje lahko poslabša simptome. Uporabite blag šampon in si umijte lase nežno.

✔ Vlaženje lasišča. Vlaženje lasišča je pomembno, saj lahko suha koža poslabša seboroični dermatitis. Uporabite blag vlažilni losjon ali olje, ki je primerno za lasišče, in ga nežno vmasirajte na prizadeta območja.

✔ Sledite zdravemu načinu življenja. Zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost in obvladovanje stresa, lahko pozitivno vpliva na simptome seboroičnega dermatitisa. Poskusite se izogibati prehrani, ki je bogata s sladkorjem in maščobami ter se osredotočite na vnos svežega sadja, zelenjave in celovitih živil.

Seboroični dermatitis lahko obvladamo

Seboroični dermatitis lasišča je pogosta kožna težava, ki prinaša nelagodje in vpliva na kakovost življenja posameznika. Čeprav je kroničen in neozdravljiv, z ustrezno nego in zdravljenjem je mogoče obvladovati simptome ter zmanjšati vnetje in srbenje lasišča.

Zagotavljanje pravilne nege lasišča, uporaba primernih šamponov in topikalnih zdravil ter spremembe življenjskega sloga so ključni dejavniki pri obvladovanju seboroičnega dermatitisa. Prav tako se je pomembno posvetovati z dermatologom, ki vam bo ponudil strokovno usmeritev in predpisal ustrezno zdravljenje glede na vaše potrebe.

Zavedanje in razumevanje seboroičnega dermatitisa lasišča sta ključnega pomena za tiste, ki se soočajo s to težavo. S pravilnim zdravljenjem, nego lasišča in upoštevanjem nasvetov za lajšanje simptomov seboroičnega dermatitisa, lahko dosežemo olajšanje in izboljšamo kakovost življenja. 

Seboroični dermatitis lasišča ni nekaj, s čimer bi se morali spoprijeti sami. Podpora družine, prijateljev in strokovnjakov vam bo pomagala pri obvladovanju te kožne težave. Ne oklevajte poiskati pomoči in se posvetuje z dermatologom, če imate kakršna koli vprašanja ali pomisleke.

Na koncu je potrebno razumeti, da seboroični dermatitis lasišča ni nekaj, česar bi se morali sramovati ali skrivati. Mnogi ljudje se soočajo s to težavo in obstaja veliko virov podpore in informacij, ki vam bodo pomagali pri obvladovanju simptomov. Ohranjanje pozitivne samopodobe in sprejemanje svojega telesa je enako pomembno kot samo zdravljenje samega dermatitisa.

Zdravljenje seboroičnega dermatitisa lasišča zahteva čas, potrpežljivost in doslednost, vendar s pravilnim pristopom lahko dosežete olajšanje in izboljšate kakovost svojega življenja.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€29,90
€29,90
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov