Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Zdravniki so odkrili rešitev proti hemoroidom

Zdravniki so odkrili rešitev proti hemoroidom-Najzdravnik

V tem prispevku vam bomo predstavili vzroke za nastanek hemoroidov in učinkovito metodo, s katero lahko odpravite simptome rektalne bolečine, srbenja in krvavitve. 

Hemoroidi so otekle in vnete vene v anusu in spodnjem delu rektuma. Medtem ko so lahko hemoroidi prisotni brez simptomov, lahko nekateri ljudje doživijo bolečine, srbenje, krvavitev ali izcedek iz anusa.

Obstajata dve vrsti hemoroidov: notranji in zunanji. Notranji hemoroidi se pojavijo znotraj rektuma, običajno nad zadnjim delom rektalne stene. Pogosto jih spremljajo krvavitve med odvajanjem blata. Zunanji hemoroidi pa se pojavijo zunaj analnega odprtja, kjer se lahko oblikujejo boleče grudice.

Zdravniki so odkrili rešitev proti hemoroidom

Kaj so notranji in kaj so zunanji hemoroidi?

Notranji hemoroidi so hemoroidi, ki se nahajajo znotraj analnega odprtja. Pogosto so brez simptomov, dokler ne postanejo preveliki ali se vnamejo. Zunanji hemoroidi so hemoroidi, ki se nahajajo zunaj analnega odprtja. Lahko povzročajo srbenje, bolečine in otekanje.

Kaj povzroča hemoroide?

Hemoroidi so lahko posledica napetosti v trebušni votlini, zato se pogosto pojavijo pri nosečnicah, ljudeh s prekomerno telesno težo ali pri ljudeh, ki dvigujejo težke predmete. Drugi dejavniki, ki lahko prispevajo k nastanku hemoroidov, so driska, zaprtje in prehrana, ki je pomanjkljiva v vlakninah.

Poleg zaprtja, driske in nosečnosti obstajajo tudi drugi dejavniki, ki lahko prispevajo k razvoju hemoroidov, vključno z:

✔ Prekomerna telesna teža. Prekomerna telesna teža lahko poveča pritisk na vene v medenici, kar lahko povzroči hemoroide.

✔ Sedeči življenjski slog. Daljše obdobje sedenja lahko povzroči povečanje tlaka v medeničnem predelu, kar lahko prispeva k razvoju hemoroidov.

✔ Starost. S starostjo se veča tveganje za nastanek hemoroidov, saj se žilne stene v anusu in rektumu lahko oslabijo.

✔ Dednost. Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k razvoju hemoroidov zaradi genetskih dejavnikov.

✔ Alkohol in začinjena hrana. Uživanje preveč alkohola in začinjene hrane lahko poslabša simptome hemoroidov in povzroči vnetje v anusu in rektumu.

✔ Nekatere druge bolezni. Nekatere bolezni, kot je rak debelega črevesa, lahko povzročijo simptome, ki spominjajo na hemoroide, zato je pomembno, da se simptomi preverijo pri zdravniku.

Čeprav so hemoroidi lahko neprijetni in boleči, so običajno zdravstveno neškodljivi. Vendar pa se lahko simptomi poslabšajo, zato je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč, če se hemoroidi ponavljajo ali če so simptomi hudi.

Kaj povzroča hemoroide?

Kakšni so simptomi hemoroidov?

Simptomi hemoroidov lahko vključujejo srbenje, bolečino, krvavenje med odvajanjem blata in otekanje okoli analnega odprtja. Simptomi hemoroidov se lahko razlikujejo od osebe do osebe in se lahko spreminjajo glede na stopnjo hemoroidov. Nekateri od najpogostejših simptomov hemoroidov vključujejo:

✔ Srbenje in draženje v anusu. To je lahko posledica oteklih in razdraženih ven v anusu.

✔ Bolečina. Hemoroidi lahko povzročijo bolečine v anusu in rektumu, še posebej med odvajanjem blata.

✔ Krvavitev. Krvavitev iz anusa je lahko znak hemoroidov. Krvavitev se običajno pojavi med odvajanjem blata in lahko vključuje kri na papirju ali v straniščni školjki.

✔ Otekanje okoli analnega odprtja. Hemoroidi lahko povzročijo otekanje in izbokline okoli analnega odprtja, ki so lahko vidne ali pa jih lahko samo občutite.

✔ Občutek polnosti. Ljudje s hemoroidi pogosto občutijo občutek polnosti ali pritiska v anusu, tudi ko niso na stranišču.

✔ Izcedek iz anusa. Hemoroidi lahko povzročijo izcedek iz anusa, ki je lahko sluzast ali krvav.

Poleg teh simptomov se lahko pri nekaterih ljudeh pojavijo tudi drugi simptomi, kot so nelagodje med sedenjem ali hojo, izguba teže, utrujenost in pomanjkanje apetita. Če opazite katerega od teh simptomov ali če imate kakršne koli druge težave, se posvetujte s svojim zdravnikom, da ugotovite, ali so vaši simptomi posledica hemoroidov ali katerih drugih bolezni.

Kako lahko preprečimo hemoroide?

Hemoroidi se lahko preprečijo z zdravim življenjskim slogom, vključno z zadostnim vnosom vlaknin, pitjem dovolj vode, vadbo in izogibanjem dolgotrajnemu sedenju na stranišču. Pomembno je tudi, da se izogibate napenjanju med odvajanjem blata.

Nekateri ukrepi, ki lahko pomagajo preprečiti hemoroide, vključujejo:

✔ Povečanje vnosa vlaknin. Vlaknine pomagajo preprečiti zaprtje in olajšajo odvajanje blata. Povečajte vnos sadja, zelenjave, stročnic in celih žit.

✔ Pitje dovolj vode. Dovolj pitne vode je pomembno za preprečevanje zaprtja in mehčanje blata, kar olajša iztrebljanje.

✔ Redna vadba. Redna telesna aktivnost lahko izboljša prebavo in preprečuje zaprtje.

✔ Izogibanje dolgotrajnemu sedenju na stranišču. Dolgotrajno sedenje na stranišču lahko poveča pritisk na rektalne vene in prispeva k nastanku hemoroidov.

✔ Uporaba mehkega toaletnega papirja. Uporaba grobega toaletnega papirja lahko povzroči draženje in poškodbe anusa, kar lahko vodi v hemoroide.

✔ Izogibanje napenjanju med odvajanjem blata. Nekateri ljudje napnejo med odvajanjem blata, kar lahko povzroči pritisk na rektalne vene in povzroči hemoroide.

✔ Ohranjanje zdrave telesne teže. Prekomerna telesna teža lahko povzroči večji pritisk na trebušno votlino, kar lahko prispeva k nastanku hemoroidov.

Poleg teh ukrepov lahko pomaga tudi redna uporaba blagih odvajal, če imate težave s kroničnim zaprtjem.

Kako lahko preprečimo hemoroide?

Kako se hemoroidi zdravijo?

Zdravljenje hemoroidov lahko vključuje spremembe življenjskega sloga, kot so spremembe v prehrani in vadbi. Poleg tega lahko uporabite kreme ali mazila za lajšanje bolečin in srbenja, uporabite hladne obkladke ali sedne kopeli. V hujših primerih lahko zdravnik predpiše zdravila ali pa jih odstrani kirurško.

Za lajšanje blagih do zmernih simptomov hemoroidov se lahko uporabi lokalna zdravila, kot so kreme, mazila ali supozitoriji, ki lahko zmanjšajo vnetje in bolečino ter pomagajo zmanjšati velikost hemoroidov. Hladni obkladki ali sedne kopeli s toplo vodo lahko pomagajo pri zmanjšanju otekline in srbenja. V hujših primerih, ko drugi načini zdravljenja niso učinkoviti, lahko zdravnik predpiše zdravila za lajšanje simptomov ali pa izvede kirurški poseg za odstranitev hemoroidov. Kirurške možnosti vključujejo ligacijo, kjer se hemoroidi stisnejo z gumijastimi obročki, skleroterapijo, kjer se v hemoroide vbrizga snov, ki jih zoži, ali hemoroidektomijo, kjer se odstranijo hemoroidi z operacijo.

Kako se lahko hemoroidi vnamejo?

Hemoroidi se lahko vnamejo zaradi napetosti v trebušni votlini, zaprtja, driske, prekomerne teže, nosečnosti ali dolgotrajnega sedenja na stranišču.

Vnetje hemoroidov se lahko pojavi, ko se notranji ali zunanji hemoroidi vnamejo zaradi različnih dejavnikov. Eden glavnih vzrokov je napetost v trebušni votlini, ki lahko privede do povečanja pritiska v analni regiji, kar posledično povzroči otekanje in vnetje hemoroidov. Zaprtje, driska in druge prebavne motnje lahko tudi prispevajo k vnetju hemoroidov.

Prekomerna teža in nosečnost lahko prav tako povečata tveganje za pojav hemoroidov, saj lahko povečajo pritisk na medenično regijo in povzročijo napetost v trebušni votlini. Dolgotrajno sedenje na stranišču ali na trdem stolu lahko prav tako prispeva k pojavu hemoroidov in vnetju.

Poleg tega lahko slaba higiena, drgnjenje ali čiščenje preveč trdno na analnem območju povzroči draženje in poškodbe hemoroidov, kar lahko privede do vnetja. Okužba hemoroidov je redka, vendar se lahko pojavi, če se poškodovana koža okoli anusa okuži z bakterijami ali virusi.

Ali obstaja tveganje za zaplete pri hemoroidih?

V nekaterih primerih lahko hemoroidi povzročijo resnejše zaplete, kot so tromboza hemoroidov, krvavitev ali infekcija. Če opazite kateri koli od teh simptomov, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Poleg navedenih zapletov lahko hemoroidi v redkih primerih privedejo do trajne prolapsa (izpadanja) hemoroidov, kar pomeni, da se otekle vene izbočijo iz analnega kanala in jih ni več mogoče potisniti nazaj. To stanje lahko povzroči hude bolečine, krvavitve in težave pri odvajanju blata. V nekaterih primerih je potrebno kirurško zdravljenje za odpravo prolapsa hemoroidov. Poleg tega lahko hemoroidi povzročijo tudi nelagodje in poslabšajo kakovost življenja.

Kaj lahko storimo sami za preprečevanje ponovnega pojava hemoroidov?

Da bi preprečili ponovni pojav hemoroidov, je pomembno, da upoštevate zdrav način življenja, ki vključuje uravnoteženo prehrano, zadostno količino vadbe in izogibanje napetosti med odvajanjem blata. Prav tako se lahko posvetujete z zdravnikom o uporabi dodatkov vlaknin ali drugih zdravil, ki lahko pomagajo pri preprečevanju ponovnega pojava hemoroidov.

Poleg tega je pomembno, da se izogibate dolgotrajnemu sedenju na stranišču, saj lahko to povzroči napetost v trebušni votlini. Namesto tega poskusite hitro in učinkovito opraviti odvajanje blata, brez nepotrebnega napenjanja. Prav tako je priporočljivo, da pijete dovolj vode, da mehčate blato in olajšate odvajanje. Če imate prekomerno telesno težo, poskusite izgubiti nekaj kilogramov, saj lahko ta dodatni pritisk na trebušno votlino poveča tveganje za hemoroide. Če že imate hemoroide, poskusite uporabiti kreme ali mazila za lajšanje simptomov, uporabljajte hladne obkladke ali sedne kopeli in se izogibajte dražilnim snovem, kot so močne kozmetične kreme ali mila. Redni pregledi pri zdravniku so prav tako pomembni, saj lahko pravočasno odkrije morebitne zaplete in predpiše ustrezno zdravljenje.

Kaj lahko storimo, če se hemoroidi ne odzivajo na spremembe življenjskega sloga ali lokalno zdravljenje? Kako lahko zdravnik pomaga pri zdravljenju težjih primerov hemoroidov?

Če se hemoroidi ne odzivajo na spremembe življenjskega sloga ali lokalno zdravljenje, lahko zdravnik predpiše močnejša zdravila za lajšanje simptomov, kot so steroidne kreme ali rektalni supozitoriji. V težjih primerih lahko zdravnik priporoči operacijo, ki se imenuje hemoroidektomija. To je kirurški postopek, pri katerem se odstranijo notranji ali zunanji hemoroidi.

Poleg tega lahko zdravnik priporoči druge postopke, kot so vezanje s trakci ali skleroterapija, pri katerih se vbrizga snov, ki zmanjša velikost hemoroidov. Manj invazivni postopki vključujejo lasersko zdravljenje in infrardečo koagulacijo, pri katerih se uporabljajo laserski ali infrardeči žarki za uničenje hemoroidov.

Pri izbiri pravega zdravljenja je pomembno posvetovanje z zdravnikom, ki lahko oceni resnost hemoroidov in predpiše najboljšo možnost zdravljenja za posameznega bolnika.

Lajšanje simptomov hemoroidov z mazilom Bioapifit 

Mazilo za hemoroide Bioapifit® je klinično testiran medicinski pripomoček, ki spodbuja celjenje rektalne sluznice.

Mazilo je primerno za blaženje simptomov hemoroidov, fisur, analne srbečice (pruritus ani) in drugih ne-vnetnih anorektalnih stanj, kot so rektalne krvavitve, razdražena in občutljiva koža okoli anusa, bolečine okoli anusa in analna oteklina.

Mazilo za hemoroide Bioapifit®
.

Mehanizem delovanja mazila in izsledki raziskav

Ob nanosu mazila Bioapifit® na prizadeto območje, se na poškodovani sluznici ustvari zaščitna plast, ki spodbuja hitrejše celjenje rane in s tem prepreči nadaljnje draženje. Aktivne učinkovine v mazilu ustvarijo kislo in viskozno okolje z nizko vsebnostjo vode, ki preprečuje naselitev in razmnoževanje patogenih mikroorganizmov. Adstringentni učinek mazila ustavi krvavitev, krči površino rane in pospešuje njeno celjenje. Za povrh ima mazilo še lokalni analgetični učinek, ki lajša bolečine in nelagodje med iztrebljanjem. Aktivne učinkovine v mazilu Bioapifit® delujejo tudi proti srbenju peri-rektalnega predela.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o fibromialgiji, bolečini v mišicah brez razloga.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€29,90
€29,90
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov