Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Fibromialgija - Bolečina v mišicah brez razloga

Fibromialgija - Bolečina v mišicah brez razloga

Fibromialgija je kronična bolezen, ki jo spremljajo bolečine v mišicah in kosteh, utrujenost ter težave s spanjem in splošno oslabelostjo.

Za fibromialgijo so značilne bolečine po vsem telesu, ki jih pogosto spremlja občutek togosti, utrujenosti in slabosti. Fibromialgija se najpogosteje pojavlja pri ženskah srednjih let, vendar se lahko pojavi pri obeh spolih in v vseh starostnih skupinah.

Vzroki za fibromialgijo

Vzroki fibromialgije so še vedno nejasni, vendar znanstveniki menijo, da je fibromialgija povezana s povečano občutljivostjo na bolečino in z motnjami v delovanju živčnega sistema. Nekateri dejavniki, ki lahko prispevajo k razvoju fibromialgije, vključujejo genetsko predispozicijo, travmatične poškodbe, okužbe in stres. Poleg tega so lahko nekatera zdravila in kemikalije dejavniki tveganja za fibromialgijo.

Vzroki za fibromialgijo
Slika 1: Tipična značilnost fibromialgije so bolečine, ki se pojavljajo po celem telesu, in jih lahko spremlja občutek omejenosti gibanja, utrujenosti ter slabosti.

Simptomi fibromialgije

Simptomi fibromialgije se lahko razlikujejo od osebe do osebe, vendar so nekateri simptomi značilni za to bolezen. Glavni simptom fibromialgije je kronična bolečina po celem telesu, ki se lahko razlikuje od blage do hude in jo običajno spremljajo še drugi simptomi.

Poleg kronične bolečine po celem telesu, so lahko simptomi fibromialgije tudi:

Utrujenost. Mnogi bolniki s fibromialgijo se pritožujejo nad občutki utrujenosti, tudi če spijo dovolj ur.

Motnje spanja. Težave s spanjem in nespečnost sta zelo pogosta pri bolnikih s fibromialgijo, kar lahko poslabša druge simptome.

Omejena gibljivost. Zaradi bolečin se lahko gibljivost zmanjša, kar lahko povzroči omejitev vsakodnevnih aktivnosti.

Glavoboli. Mnogi bolniki s fibromialgijo se pritožujejo nad pogostimi glavoboli.

Težave z razpoloženjem. Simptomi fibromialgije lahko vplivajo tudi na čustveno stanje in lahko povzročijo anksioznost, depresijo in druge težave z razpoloženjem.

Težave s spominom in koncentracijo. Bolniki s fibromialgijo pogosto opažajo težave s spominom, pozornostjo in koncentracijo.

Občutljivost na dotik. Mnogi bolniki s fibromialgijo se pritožujejo nad občutljivostjo na dotik in drugih dražljajih, kot sta svetloba in hrup.

Če sumite, da imate fibromialgijo ali imate zgoraj opisane simptome, se posvetujte z zdravnikom. Vaš zdravnik lahko opravi pregled in postavi diagnozo, ter priporoči ustrezen način zdravljenja.

Simptomi fibromialgije
Slika 2: Osnovni simptom fibromialgije je kronična bolečina, ki zajema celotno telo in se lahko razlikuje v intenzivnosti od blage do hude. Običajno se pojavi skupaj z drugimi simptomi.

Diagnoza fibromialgije

Postavitev diagnoze fibromialgija je pogosto izziv, saj ne obstaja preprost test ali preiskava, ki bi lahko dokazala prisotnost te bolezni. Namesto tega se diagnoza postavi na podlagi ocene simptomov in izključevanja drugih možnih vzrokov bolečine.

Običajno zdravnik za postavitev diagnoze fibromialgije upošteva naslednje korake:

✔ Zdravniški pregled. Zdravnik opravi pregled bolnika in zbira podatke o simptomih, zdravstveni anamnezi in preteklih boleznih.

✔ Fizični pregled. Zdravnik pregleda bolnikovo telo, da bi ugotovil, katera področja so najbolj občutljiva in boleča.

✔ Izključitev drugih bolezni. Zdravnik izključi druge možne vzroke simptomov, kot so artritis, lupus, sindrom kronične utrujenosti, multiple skleroza in druge bolezni.

✔ Merjenje bolečine in občutljivosti. Zdravnik uporabi posebno metodo za merjenje bolečine in občutljivosti bolnikovega telesa.

✔ Spremljanje simptomov. Zdravnik spremlja simptome v daljšem obdobju, da bi ugotovil, ali ustrezajo diagnozi fibromialgije.

✔ Laboratorijski testi. V nekaterih primerih zdravnik opravi tudi laboratorijske teste, da bi izključil druge bolezni.

✔ Posvet s specialistom. V nekaterih primerih zdravnik bolnika napoti k specialistu, kot je revmatolog ali nevrolog, za dodatno diagnostiko.

Zdravljenje fibromialgije

Zdravljenje fibromialgije je običajno dolgotrajno in vključuje kombinacijo zdravil, spremembo življenjskega sloga in alternativne terapije. Zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje fibromialgije, vključujejo protibolečinska zdravila, antidepresive in antikonvulzive.

Sprememba prehrane igra pomembno vlogo pri obvladovanju fibromialgije. Nekatera živila, kot so sladkor, alkohol in kofein, lahko poslabšajo simptome, medtem ko lahko druga živila, kot so zelenjava, sadje in živila z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin, pomagajo pri lajšanju simptomov. Poleg tega lahko prehranska dopolnila, kot so magnezij, vitamin B in D ter omega-3 maščobne kisline, pomagajo pri izboljšanju kakovosti življenja ljudi s fibromialgijo.

Poleg sprememb prehrane lahko tudi telesna vadba pomaga pri obvladovanju simptomov fibromialgije. Raziskave kažejo, da lahko zmerna vadba, kot je hoja, plavanje ali kolesarjenje, pomaga pri izboljšanju simptomov fibromialgije, vključno z bolečinami, utrujenostjo in nespečnostjo.

Pomembno je, da se pri zdravniku posvetujete, če menite, da imate fibromialgijo, saj lahko zgodnje zdravljenje pomaga zmanjšati simptome in izboljša vaše počutje. Poleg tega se lahko pridružite skupini za podporo, da se pogovarjate z drugimi ljudmi, ki imajo podobne izkušnje, in da se naučite več o svoji bolezni.

Kako lahko lajšamo bolečine v mišicah in sklepih?

EMS Therapy Pad je brezžični elektromišični stimulator, ki dokazano lajša kronične bolečine v mišicah in sklepih. 

EMS Therapy Pad s pomočjo električnih impulzov stimulira mišice, kar pomaga pri izboljšanju mišične moči in mišičnega tonusa ter pomaga pri sprostitvi mišic. Ob enem pa omogoča učinkovit in diskreten način za lajšanje bolečine, saj ga za razliko od navadnih TENS elektrostimulatorjev ni potrebno povezati s kabli. Deluje namreč popolnoma brezžično.

EMS Therapy Pad - Brezžična naprava za lajšanje bolečin
Slika 3: EMS Therapy Pad - Brezžična naprava za lajšanje bolečin

Komu je namenjen EMS Therapy Pad?

Brezžični elektromišični stimulator dokazano lajša bolečine v vratu in križu, bolečino pri išiasu in revmi ter lajša kronične bolečine v mišicah in sklepih.

Namenjen je osebam, ki se soočajo z naslednjimi težavami:

✔ trdovratne bolečine v vratu in ledveni hrbtenici,

✔ lumboishialgija oziroma »išias«,

✔ sklepne bolečine ob prisotnem revmatskem obolenju,

✔ mišične bolečine po naporni telesni vadbi,

✔ fibromialgija.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o vzrokih za neprijeten vonj nožnice.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov