Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kaj so vzroki za neprijeten vonj nožnice?

Kaj so vzroki za neprijeten vonj nožnice?-Najzdravnik

Neprijeten vonj nožnice je pogosta težava pri ženskah, ki lahko povzroča neugodje, sram in stres.

Vzroki za neprijeten vonj nožnice so lahko različni in vključujejo infekcije, nepravilno higieno, hormonske spremembe in druge dejavnike. V tem prispevku bomo podrobneje preučili vzroke za neprijeten vonj nožnice in kako se lahko z njimi spopademo.

Neprijeten vonj nožnice je lahko posledica različnih vzrokov, med katerimi so najpogostejši:

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza (BV) je pogosta bakterijska okužba nožnice, ki jo povzročajo spremembe v normalni vaginalni mikrobioti. BV se najpogosteje kaže kot neprijeten vonj rib ali pokvarjenih jajc, ki ga spremlja izcedek. Čeprav vzroki za BV niso popolnoma jasni, se zdi, da so povezani s spremembami v ravni mlečnokislinskih bakterij v nožnici. BV se pogosto zdravi z antibiotiki.

Glivična okužba nožnice

Glivična okužba nožnice je pogosta okužba, ki jo povzroča prekomerna rast kvasovk v nožnici. Glivična okužba se kaže kot srbenje, rdečina in bolečina v nožnici ter bel izcedek, ki lahko ima konsistenco skute. V nekaterih primerih lahko glivična okužba povzroči tudi neprijeten vonj. Glivično okužbo nožnice običajno zdravimo z antimikotiki.

Nepravilna higiena

Nepravilna higiena je lahko eden od vzrokov za neprijeten vonj nožnice. Če se nožnica ne opere redno in pravilno, lahko bakterije in drugi mikroorganizmi v nožnici povzročijo neprijeten vonj. Priporočljivo je, da se nožnica pere z blagim milom brez dišav in se ne uporabljajo izdelki, ki lahko dražijo nožnico.

Hormonske spremembe

Hormonske spremembe, ki se pojavijo med menstruacijo, nosečnostjo ali menopavzo, lahko povzročijo spremembe v normalni mikrobioti nožnice in s tem neprijeten vonj. Hormonske spremembe lahko vplivajo tudi na pH nožnice, kar lahko povzroči rast bakterij in drugih mikroorganizmov, ki lahko povzročijo neprijeten vonj. V nekaterih primerih lahko hormonske spremembe vplivajo tudi na količino izcedka, kar lahko prav tako prispeva k neprijetnemu vonju.

Spolno prenosljive okužbe

Spolno prenosljive okužbe, kot so klamidija, gonoreja, trihomoniaza in druge, lahko povzročijo neprijeten vonj nožnice. Spolno prenosljive okužbe se prenašajo s spolnim stikom in lahko povzročijo tudi druge simptome, kot so srbenje, pekoč občutek in bolečina pri uriniranju. Spolno prenosljive okužbe se zdravijo z antibiotiki.

Prehrana

Prehrana lahko igra vlogo pri neprijetnem vonju nožnice. Čeprav ni neposredne povezave med hrano, ki jo jemo, in vonjem nožnice, se zdi, da nekatera živila lahko povzročijo spremembe v normalni vaginalni mikrobioti. Živila, ki najpogosteje povzročajo težave, so sladkor, alkohol, mlečni izdelki in rdeče meso.

Menstruacija

Med menstruacijo se lahko pH nožnice spremeni, kar lahko povzroči spremembe v normalni mikrobioti in s tem neprijeten vonj. Uporaba tamponov ali vložkov lahko prav tako prispeva k neprijetnemu vonju, saj lahko tamponi ali vložki zadržijo vlago in povzročijo rast bakterij.

Kaj storiti ob neprijetnem vonju nožnice?

Če se pojavi neprijeten vonj nožnice, je priporočljivo obiskati ginekologa, da ugotovi vzrok težave. Ginekolog bo opravil pregled in morda predpisal zdravila ali druge ukrepe za zdravljenje osnovnega vzroka težave. Poleg tega obstajajo nekatere splošne smernice, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju ali preprečevanju neprijetnega vonja nožnice:

✔ Pravilna higiena: nožnica se mora umivati z blagim milom brez dišav in se izogibati uporabi izdelkov, ki lahko dražijo nožnico.

✔ Nositi bombažno spodnje perilo: bombažno spodnje perilo omogoča boljšo zračnost in manj vlage, kar lahko pomaga pri preprečevanju rasti bakterij.

✔ Uporabljati kondome: uporaba kondoma lahko pomaga pri preprečevanju spolno prenosljivih okužb, ki lahko povzročijo neprijeten vonj nožnice.

✔ Omejiti uporabo dišav in izdelkov za osebno nego: uporaba dišav, kot so parfumi, dezodoranti in izdelki za intimno nego, lahko dražijo nožnico in povzročijo spremembe v vaginalni mikrobioti, kar lahko prispeva k neprijetnemu vonju.

✔ Izogibati se pretiranemu umivanju: preveč pogosto umivanje nožnice lahko povzroči draženje in odstranitev dobrih bakterij, ki ohranjajo zdravo vaginalno mikrobioto.

✔ Spremeniti prehrano: omejitev uživanja sladkorja, alkohola, mlečnih izdelkov in rdečega mesa lahko pomaga pri zmanjševanju neprijetnega vonja nožnice.

✔ Uporabljati naravne proizvode: nekateri naravni izdelki, kot so probiotiki in olje čajevca, lahko pomagajo pri obnovi in ohranjanju zdrave vaginalne mikrobiote ter zmanjševanju neprijetnega vonja.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Če se neprijeten vonj nožnice pojavlja pogosto ali če ga spremljajo drugi simptomi, kot so srbenje, pekoč občutek, bolečina pri uriniranju ali spolni odnos, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč. To še posebej velja, če se simptomi poslabšajo ali se pojavijo nenadoma. Zgodnje zdravljenje lahko prepreči nadaljnje zaplete in olajša zdravljenje.

Odpravite neprijeten vonj nožnice z vaginaletami Bioapigyn®

Vaginalete Bioapigyn® so klinično testiran medicinski pripomoček, ki lajša simptome vaginalnih vnetij, odpravlja neprijetne vonjave in vlaži nožnico.

Vaginalete Bioapigyn® so namenjene ženskam, starejšim od 18 let, tako v rodni dobi kot v menopavzi, za lajšanje simptomov vulvo-vaginalnih motenj, ki nastanejo zaradi zvišanih vrednosti pH nožnice. Zvišane vrednosti pH nožnice se pogosto kažejo kot izcedek iz nožnice, suhost nožnice, bolečine med spolnim odnosom, srbenje ter edem v predelu nožnice in vulve. Vzroki za zvišane vrednosti pH nožnice so pomanjkanje estrogena, alkalizacija sperme v nožnici v primeru nezaščitenega spolnega odnosa, alkalizacija vagine zaradi menstrualne krvi; zdravljenje z antibiotiki, ki neselektivno uničujejo tako patogene kot zdrave bakterije - laktobacile, ki so odgovorne za vzdrževanje pH vagine v kislem območju.

vaginalete bioapigyn

Zaključek

Neprijeten vonj nožnice je lahko neprijeten in lahko povzroči nelagodje. Razlogi za to težavo so lahko različni, od spolno prenosljivih okužb do sprememb v normalni vaginalni mikrobioti. Pomembno je, da poiščete zdravniško pomoč, če se težava pogosto pojavlja ali če jo spremljajo drugi simptomi. Poleg tega lahko sprememba prehrane, izbira naravnih izdelkov in pravilna higiena pomagajo pri zmanjševanju ali preprečevanju neprijetnega vonja nožnice.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o moškem tipu izpadanja las.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€29,90
€29,90
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov