Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Moški tip izpadanja las - Kako ga zdraviti?

Moški tip izpadanja las - Kako ga zdraviti?-Najzdravnik

Izpadanje las je pogost problem, s katerim se soočajo tako moški kot ženske.

Obstaja več vrst izpadanja las, vključno z dednim izpadanjem las, ki je najpogostejši vzrok za nastanek plešavosti pri moških. Moški tip izpadanja las se imenuje tudi androgena alopecija in predstavlja približno 95% vseh primerov izpadanja las pri moških. V tem prispevku bomo podrobneje razpravljali o moškem tipu izpadanja las, vključno z vzroki, simptomi in možnostmi zdravljenja.

Vzroki za moški tip izpadanja las

Moški tip izpadanja las je posledica hormonskih sprememb v telesu, ki se začnejo pojavljati v zgodnji odrasli dobi. Glavni vzrok za izpadanje las je hormon dihidrotestosteron (DHT), ki se tvori iz testosterona. DHT lahko povzroči, da lasni mešički postanejo manjši in slabši, kar lahko na koncu povzroči izpadanje las. Poleg tega lahko stres, pomanjkanje spanja, nepravilna prehrana in nezdrav način življenja poslabšajo izpadanje las.

Vzroki za moški tip izpadanja las

Simptomi moškega tipa izpadanja las

Simptomi moškega tipa izpadanja las se običajno začnejo pojavljati na vrhu glave in templjih. Na teh področjih se lasje redčijo in postanejo tanjši, kar lahko na koncu povzroči popolno plešavost. Moški tip izpadanja las je običajno postopen in lahko traja več let, preden se izguba las postane opazna. V nekaterih primerih pa se lahko izguba las pospeši in se lahko pojavi popolna plešavost že v nekaj mesecih.

Diagnostika in zdravljenje moškega tipa izpadanja las

Če se soočate z izpadanjem las, je najbolje, da se posvetujete z dermatologom ali trihologom. Ti strokovnjaki bodo lahko opravili pregled lasišča in las, da bi ugotovili vzrok za izpadanje las. V nekaterih primerih lahko dermatolog opravi tudi biopsijo lasišča, da bi ugotovil vzrok za izpadanje las.

Zdravljenje moškega tipa izpadanja las je odvisno od stopnje izpadanja las in vzroka za izpadanje las. Obstaja več načinov zdravljenja, ki jih lahko uporabimo za zdravljenje moškega tipa izpadanja las, vključno z zdravili, kirurškimi posegi in drugimi postopki.

 Zdravila. Zdravila, kot so minoksidil in finasterid, so lahko učinkovita pri zdravljenju moškega tipa izpadanja las. Minoksidil se običajno uporablja kot topikalno zdravilo, ki se nanese neposredno na lasišče. Deluje tako, da spodbuja rast las in preprečuje nadaljnje izpadanje. Finasterid pa se uporablja v obliki tablet in deluje tako, da zmanjšuje proizvodnjo DHT v telesu.

 Kirurški posegi. Kirurški posegi, kot je presaditev las, so lahko učinkoviti pri zdravljenju moškega tipa izpadanja las. Presaditev las vključuje odstranitev zdravih lasnih mešičkov iz drugih delov telesa, kot so zadnji del glave ali prsi, in presaditev na področja, kjer lasje redčijo ali izpadajo.

 Drugi postopki. Poleg zdravil in kirurških posegov obstajajo tudi drugi postopki, ki lahko pomagajo pri zdravljenju moškega tipa izpadanja las. Ti vključujejo uporabo laserske terapije, elektrostimulacije in druge postopke, ki spodbujajo rast las in krepijo lasne mešičke.

Kirurški posegi, kot je presaditev las, so lahko učinkoviti pri zdravljenju moškega tipa izpadanja las.

Preprečevanje moškega tipa izpadanja las

Čeprav ni mogoče popolnoma preprečiti moškega tipa izpadanja las, obstajajo nekateri ukrepi, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za izpadanje las. Ti ukrepi vključujejo:

✔ Zdrav življenjski slog. Življenjski slog, ki vključuje zdravo prehrano, redno telesno aktivnost in dovolj spanja, lahko pomaga pri preprečevanju izpadanja las.

✔ Izogibanje stresu. Stres lahko poslabša izpadanje las, zato je pomembno, da se izogibate stresnim situacijam in se naučite tehnik sproščanja.

✔ Izogibanje škodljivim snovem. Uporaba škodljivih snovi, kot so tobak, alkohol in droge, lahko poslabša izpadanje las. Zato je pomembno, da se izogibate uporabi teh snovi.

✔ Zgodnje zdravljenje. Zgodnje zdravljenje izpadanja las lahko pomaga preprečiti nadaljnje izpadanje in izboljša možnosti za uspešno zdravljenje.

Zaključek

Moški tip izpadanja las je pogost problem, ki lahko prizadene moške vseh starosti. Razumevanje vzrokov, simptomov in možnosti zdravljenja moškega tipa izpadanja las je zelo pomembno za njegovo obvladovanje.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o vzrokih za smrčanje.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€29,90
€29,90
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov