V iskanju izgubljenega libida pri ženskah

Obstaja velika verjetnost, da ste kdaj v življenju doživeli neskladje med vašo in partnerjevo željo po intimnosti.

Dejstvo je, da ne morete biti vedno razpoloženi za spolni odnos; če pa stalno ugotavljate, da pomanjkanje zanimanja za spolnost vpliva na vaše uživanje v življenju ali na vaše razmerje, je morda čas, da poiščete vzrok za vaše težave.

Hormonski vzroki

Pri ženskah je reševanje težav z nizkim libidom lahko problematično zaradi kompleksne narave dejavnikov, ki k temu prispevajo. Najprej je treba ugotoviti, ali gre za fizično ali čustveno težavo. Najverjetnejši fizični vzrok je hormonsko neravnovesje, čeprav je to samo po sebi lahko posledica številnih drugih dejavnikov.

Testosteron je tako pri moških kot pri ženskah ključni hormon pri spolnem poželenju, vendar ima pomembno vlogo tudi ravnovesje med estrogenom in progesteronom. Raven in ravnovesje vseh teh hormonov se spreminjata med menopavzo in nosečnostjo, nanju pa lahko vplivata tudi slaba prehrana in posebni medicinski posegi, kot je histerektomija.

Na libido lahko vplivajo tudi številna zdravila na recept. Zlasti uporaba nekaterih hormonskih kontraceptivov in antidepresivov pri mnogih ženskah povzroči izgubo zanimanja za spolne odnose; če sumite, da bi to lahko bil vaš dejavnik, se posvetujte z zdravnikom o možnih načinih zdravljenja.

nizek libido
Slika 1: Pri ženskah je reševanje težav z nizkim libidom lahko problematično zaradi kompleksne narave dejavnikov, ki k temu prispevajo.

Poznavanje svojih potreb

Če za težave z libidom ni jasnega medicinskega vzroka, so lahko v ozadju duševne težave. Pri mnogih ženskah je lahko pomanjkanje libida povezano z občutkom nelagodja do lastnega telesa - zavestno ali ne - ali pomanjkanjem preteklih pozitivnih spolnih izkušenj.

Elisabeth Lloyd je v svoji knjigi The Case of the Female Orgasm zbrala izsledke 33 različnih študij o ženskem orgazmu in razkrila, da po podatkih ne le ene, temveč številnih raziskav do 75 % žensk ne doseže orgazma zgolj s spolnim odnosom.

Čeprav je intimnost za mnoge povsem zadovoljiva tudi brez orgazma, lahko ta zaznana nezmožnost vpliva na željo in spolno samozavest, saj ženske začnejo intimne izkušnje povezovati s pritiskom, da morajo doseči orgazem na "pravi" način, in z vztrajnim neuspehom pri doseganju tega.

Zato je pogosto koristno, da si vzamete čas in ugotovite, katere vrste stimulacije vam ustrezajo, brez pritiska in odvračanja pozornosti partnerja.

Postavljanje pravih vprašanj

Iskreno se vprašajte, ali so se v vaši preteklosti zgodili kakšni dogodki, ki so morda prispevali k negativnemu dojemanju spolnosti. Nekatere ženske, zlasti tiste s slabimi spolnimi izkušnjami v preteklosti, trpijo za vaginizmom (neprostovoljnimi vaginalnimi krči, ki povzročajo boleč spolni odnos).

Morda imate v odnosu tudi stalne težave, ki ste jih potisnili na stran ali jih poskušate prezreti; stopite korak nazaj in odkrito ocenite, ali je med vami in vašim partnerjem vse tako, kot bi moralo biti. Bistveno je, da se o težavah z libidom pogovorite s partnerjem, namesto da upate, da bodo preprosto izginile. Ne pozabite, da to vpliva tudi na vašega partnerja in da to ni nekaj, s čimer bi se morali ukvarjati sami.

Časi se spreminjajo

V nekaterih obdobjih v življenju je spolnost verjetno zelo majhna prioriteta; zlasti takoj po rojstvu otroka ali v obdobju menopavze. Po teh obdobjih se je pogosto treba potruditi, da se vrnete k spolnim navadam in da si želite uživati v intimnosti.

Nizek libido v času menopavze in po rojstvu otroka
Slika 2: Z nizkim libidom se srečujejo ženske v menopavzi in ženske v prvih nekaj mesecih po rojstvu otroka

Izboljšajte si libido s Tribumen

Za vse, ki se srečujete s pomanjkanjem libida, priporočamo naravni afrodiziak Tribumen, ki vsebuje ekstrakt navadne zobačice (Tribulus terrestris). Ta rastlina, ki raste v tropskih območjih, dokazano zvišuje libido in spolno moč. Pri moških izboljšuje potenco in pomaga pri zdravljenju erektilne disfunkcije. Prospektivna, randomizirana, dvojno slepa, s placebom nadzorovana študija, v kateri so preučevali delovanje ekstrakta navadne zobačice, je dokazala izboljšanje spolne funkcije pri moških z erektilno disfunkcijo in pri ženskah za izrazitejše doživljanje orgazma.

Tribumen - naravni afrodiziak za spolno moč

Slika 3: Naravni afrodiziak za težave z nizkim libidom - Tribumen

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o najpogostejših neželenih učinkih ob dolgotrajni uporabi kortikosteroidov.

Avtor članka je Matej Žnidarič, dr. med.

Objavite komentar

Vsi komentarji na blogu so pred objavo preverjeni.
Najzdravnik je slovenska znamka, ki upravlja spletno trgovino s sodobnimi medicinskimi pripomočki. Z uporabo naše spletne strani se strinjate s pogoji poslovanja.
Uspešno ste se naročili!
Prišlo je do napake. Poskusite znova.
ico-collapse
0
Nedavno ogledano
ic-cross-line-top
Skrij
ic-expand
ic-cross-line-top