Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

V iskanju izgubljenega libida pri ženskah

V iskanju izgubljenega libida - Težave z nizkim libidom

Obstaja velika verjetnost, da ste kdaj v življenju doživeli neskladje med vašo in partnerjevo željo po intimnosti.

Dejstvo je, da ne morete biti vedno razpoloženi za spolni odnos; če pa stalno ugotavljate, da pomanjkanje zanimanja za spolnost vpliva na vaše uživanje v življenju ali na vaše razmerje, je morda čas, da poiščete vzrok za vaše težave.

Hormonski vzroki

Pri ženskah je reševanje težav z nizkim libidom lahko problematično zaradi kompleksne narave dejavnikov, ki k temu prispevajo. Najprej je treba ugotoviti, ali gre za fizično ali čustveno težavo. Najverjetnejši fizični vzrok je hormonsko neravnovesje, čeprav je to samo po sebi lahko posledica številnih drugih dejavnikov.

Testosteron je tako pri moških kot pri ženskah ključni hormon pri spolnem poželenju, vendar ima pomembno vlogo tudi ravnovesje med estrogenom in progesteronom. Raven in ravnovesje vseh teh hormonov se spreminjata med menopavzo in nosečnostjo, nanju pa lahko vplivata tudi slaba prehrana in posebni medicinski posegi, kot je histerektomija.

Na libido lahko vplivajo tudi številna zdravila na recept. Zlasti uporaba nekaterih hormonskih kontraceptivov in antidepresivov pri mnogih ženskah povzroči izgubo zanimanja za spolne odnose; če sumite, da bi to lahko bil vaš dejavnik, se posvetujte z zdravnikom o možnih načinih zdravljenja.

nizek libido
Slika 1: Pri ženskah je reševanje težav z nizkim libidom lahko problematično zaradi kompleksne narave dejavnikov, ki k temu prispevajo.

Poznavanje svojih potreb

Če za težave z libidom ni jasnega medicinskega vzroka, so lahko v ozadju duševne težave. Pri mnogih ženskah je lahko pomanjkanje libida povezano z občutkom nelagodja do lastnega telesa - zavestno ali ne - ali pomanjkanjem preteklih pozitivnih spolnih izkušenj.

Elisabeth Lloyd je v svoji knjigi The Case of the Female Orgasm zbrala izsledke 33 različnih študij o ženskem orgazmu in razkrila, da po podatkih ne le ene, temveč številnih raziskav do 75 % žensk ne doseže orgazma zgolj s spolnim odnosom.

Čeprav je intimnost za mnoge povsem zadovoljiva tudi brez orgazma, lahko ta zaznana nezmožnost vpliva na željo in spolno samozavest, saj ženske začnejo intimne izkušnje povezovati s pritiskom, da morajo doseči orgazem na "pravi" način, in z vztrajnim neuspehom pri doseganju tega.

Zato je pogosto koristno, da si vzamete čas in ugotovite, katere vrste stimulacije vam ustrezajo, brez pritiska in odvračanja pozornosti partnerja.

Postavljanje pravih vprašanj

Iskreno se vprašajte, ali so se v vaši preteklosti zgodili kakšni dogodki, ki so morda prispevali k negativnemu dojemanju spolnosti. Nekatere ženske, zlasti tiste s slabimi spolnimi izkušnjami v preteklosti, trpijo za vaginizmom (neprostovoljnimi vaginalnimi krči, ki povzročajo boleč spolni odnos).

Morda imate v odnosu tudi stalne težave, ki ste jih potisnili na stran ali jih poskušate prezreti; stopite korak nazaj in odkrito ocenite, ali je med vami in vašim partnerjem vse tako, kot bi moralo biti. Bistveno je, da se o težavah z libidom pogovorite s partnerjem, namesto da upate, da bodo preprosto izginile. Ne pozabite, da to vpliva tudi na vašega partnerja in da to ni nekaj, s čimer bi se morali ukvarjati sami.

Časi se spreminjajo

V nekaterih obdobjih v življenju je spolnost verjetno zelo majhna prioriteta; zlasti takoj po rojstvu otroka ali v obdobju menopavze. Po teh obdobjih se je pogosto treba potruditi, da se vrnete k spolnim navadam in da si želite uživati v intimnosti.

Nizek libido v času menopavze in po rojstvu otroka
Slika 2: Z nizkim libidom se srečujejo ženske v menopavzi in ženske v prvih nekaj mesecih po rojstvu otroka

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o najpogostejših neželenih učinkih ob dolgotrajni uporabi kortikosteroidov.

Avtor članka je Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov