Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Stranski učinki kortikosteroidov na kožo - Kako jih obvladamo?

Stranski učinki kortikosteroidov na kožo - Kaj jih obvladamo?

Kortikosteroidi so močna zdravila, ki se pogosto uporabljajo pri zdravljenju različnih kožnih težav, kot so ekcem, luskavica in dermatitis.

Kljub njihovi učinkovitosti pa lahko kortikosteroidi povzročijo številne stranske učinke na kožo. V tem blog prispevku bomo raziskali, kateri so najpogostejši stranski učinki kortikosteroidov na kožo, kako jih prepoznati ter kako jih obvladamo.

Stranski učinki kortikosteroidov na kožo - Kako jih obvladamo?

Atrofija kože: Kortikosteroidi lahko povzročijo atrofijo kože, kar pomeni, da se koža tanjša in postane bolj občutljiva. To se lahko kaže kot pojavljanje drobnih kapilarnih mrežic, strij ali celo vnetnih sprememb. Atrofija kože je še posebej pogosta na območjih, kjer se kortikosteroidi uporabljajo dolgo časa ali na večjih površinah kože.

Rozacea in poslabšanje aken: Pri nekaterih posameznikih se lahko po uporabi kortikosteroidov pojavijo simptomi rozacee ali pa se že obstoječa rozacea še poslabša. To se lahko kaže kot pordela in razdražena koža z izpuščaji, rdečico in vidnimi kapilarami. Poleg tega so kortikosteroidi lahko tudi sprožilni dejavniki za poslabšanje aken.

Pojav okužb: Kortikosteroidi lahko zmanjšajo delovanje imunskega sistema, kar poveča tveganje za razvoj bakterijskih, virusnih ali glivičnih okužb na koži. Zmanjšana imunost kože lahko povzroči povečano občutljivost na mikrobe in pojav vnetnih stanj.

Hipopigmentacija in hiperpigmentacija: Kortikosteroidi lahko povzročijo spremembe v pigmentaciji kože. Nekateri ljudje se soočajo s hipopigmentacijo, kar pomeni, da se na koži pojavijo svetlejša področja. To je posledica zaviranja proizvodnje melanina v kožnih celicah. Hiperpigmentacija pa se kaže kot temnejša območja na koži zaradi povečane proizvodnje melanina. Spremembe pigmentacije so lahko za nekatere estetsko moteče.

Reakcije preobčutljivosti: Pri nekaterih ljudeh se po uporabi kortikosteroidov lahko pojavi reakcija preobčutljivosti. To se kaže kot srbenje, rdečina, izpuščaji in druge oblike kožnih alergij. Reakcije preobčutljivosti lahko povzročijo nelagodje in poslabšajo stanje kože.

Strije: Kortikosteroidi lahko povečajo tveganje za nastanek strij na koži. Strije se pojavijo kot linearne brazgotine na koži, ki so lahko rdeče, vijolične ali bele barve. Kortikosteroidi prispevajo k raztezanju in oslabitvi kože, kar olajša nastanek strij. Najpogosteje se pojavijo na področjih, kjer so kortikosteroidi pogosto uporabljeni, kot so stegna, trebuh, zadnjica in prsi.

Teleangiektazije: Teleangiektazije so majhne razširjene kapilare ali krvne žile na površini kože, ki se lahko pojavijo kot stranski učinek uporabe kortikosteroidov. Koža postane občutljiva in lahko se pojavijo vidne mrežice rdečih žilic, še posebej na obrazu. To je posledica zmanjšane elastičnosti in tanjšanja sten kapilar.

Suha koža: Kortikosteroidi lahko povzročijo suho kožo, ki je lahko povezana s povečano izgubo vlage in zmanjšano proizvodnjo sebuma na povrhnjici. Suha koža lahko povzroča srbenje, luščenje in draženje, kar poslabša stanje kože.

Dermatitis perioralne regije: Dermatitis perioralne regije je vnetje, ki se pojavi okoli ustnic in območja okoli ust. Pri uporabi kortikosteroidnih krem na tem območju se lahko razvije perioralni dermatitis. Koža postane rdeča, luskasta, srbeča in lahko se pojavijo majhni izpuščaji.

Zmanjšano celjenje ran: Kortikosteroidi lahko upočasnijo proces celjenja ran na koži. To je posledica njihovega protivnetnega učinka, ki zmanjšuje sposobnost kože, da se obnovi in zaceli. Tako lahko majhne rane ali poškodbe na koži trajajo dlje časa, da se zacelijo.

Pomembno je omeniti, da se intenzivnost in verjetnost teh stranskih učinkov lahko razlikujejo med posamezniki ter glede na vrsto kortikosteroida, odmerek in trajanje uporabe. Prav tako je treba upoštevati, da so kortikosteroidi pomembno zdravilo za zdravljenje številnih kožnih stanj, zato je treba o možnih stranskih učinkih in njihovem obvladovanju razpravljati z zdravnikom, ki bo pomagal najti ustrezno ravnovesje med koristmi in tveganji zdravljenja.

Kako obvladovati stranske učinke kortikosteroidov na kožo

Če se odločite za zdravljenje kožnih težav s kortikosteroidi, je pomembno, da se zavedate možnih stranskih učinkov in kako jih obvladovati. Tu je nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo:

✔ Uporabite najmanjši učinkoviti odmerek kortikosteroidov za najkrajši časovni interval, ki je potreben za zdravljenje vaše kožne bolezni.

✔ Ne uporabljajte kortikosteroidov na velikih površinah kože ali na koži obraza, razen če vam to svetuje zdravnik.

✔ Izogibajte se uporabi kortikosteroidov na občutljivih delih kože, kot so pazduhe, dimljah, trebuh in prsni koš.

✔ Ne prenehajte uporabljati kortikosteroidov brez navodil zdravnika.

✔ Uporabite vlažilne kreme, ki lahko pomagajo pri preprečevanju suhe kože in drugih težav, povezanih z uporabo kortikosteroidov.

✔ Če opazite kakršne koli neobičajne simptome na koži med uporabo kortikosteroidov, se takoj posvetujte z zdravnikom.

✔ Redno obiskujte svojega zdravnika in se posvetujte o morebitnih stranskih učinkih, ki jih opazite na svoji koži. Zdravnik vam lahko svetuje ustrezne prilagoditve odmerka ali alternative za zdravljenje.

✔ Poskusite vključiti tudi druge metode zdravljenja in nego kože, kot so uporaba blažjih krem, naravnih zdravil, prehranske prilagoditve ali terapevtskih postopkov. S tem lahko zmanjšate potrebo po dolgotrajni uporabi kortikosteroidov.

✔ Ne pozabite slediti navodilom zdravnika glede uporabe kortikosteroidov. Pravilna uporaba, pravilen odmerek in pravilen časovni interval so ključni za zmanjšanje tveganja za stranske učinke.

✔ Bodite pozorni na spremembe na koži in takoj obvestite svojega zdravnika, če opazite kakršne koli nenavadne simptome ali poslabšanje stanja kože. Pravočasno ukrepanje lahko prepreči nadaljnje zaplete.

Lajšanje stranskih učinkov kortikosteroidov z naravno kremo Bioapifit®

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® je klinično testiran medicinski pripomoček, namenjen lajšanju simptomov atopijske kože. Sestavljajo jo naravne sestavine, ki vlažijo, mehčajo in pomirjajo kožo ter uravnavajo njen pH. Krema je primerna za odrasle in otroke ter se uporablja za zdravljenje različnih kožnih stanj, vključno z atopijskim dermatitisom, seboroičnim dermatitisom, nevrodermatitisom, perioralnim dermatitisom, luskavico (Psoriasis vulgaris, Psoriasis erythrodermica) in Lichen planusom I.

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® 50mL

Mehanizem delovanja kreme temelji na ustvarjanju zaščitne plasti na poškodovani koži, ki blaži simptome vnetnih kožnih bolezni. Ta plast ščiti kožo pred stikom s patogenimi mikroorganizmi in alergeni ter preprečuje transepidermalno izgubo vode, ki bi sicer povzročila izsušitev kože. Krema spodbuja obnovo kožnega epidermisa in uravnava pH vrednost kože. Izvlečki naravnih rastlinskih olj pa odstranijo luskasto površino kože in jo zmehčajo.

V klinični raziskavi, ki je preučevala učinkovitost kreme Bioapifit® pri zdravljenju luskavice, je kar 80% bolnikov doseglo popolno ozdravitev. Krema ne vsebuje umetnih konzervansov, barvil ali dišav, kar jo naredi primerno za občutljivo kožo.

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® ponuja naravno in celovito rešitev za lajšanje simptomov atopijske kože ter spodbuja celjenje vnete in občutljive kože. S svojimi učinkovinami pomaga izboljšati stanje kože ter zmanjšati srbenje, suhost, luščenje, pekoč občutek, pordelost in neravnovesje pH kože. 

Zaključek

Kortikosteroidi so močna zdravila, ki se pogosto uporabljajo pri zdravljenju kožnih težav. Kljub njihovi učinkovitosti pa lahko povzročijo številne stranske učinke na kožo. Zavedanje teh stranskih učinkov je ključno, da se lahko pravočasno ukrepa in obvlada morebitne težave. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, sledite navodilom glede uporabe kortikosteroidov ter upoštevate dodatne metode zdravljenja in nege kože. Z ustrezno pozornostjo in skrbjo lahko zmanjšate tveganje za stranske učinke in dosežete želeno izboljšanje kožnega stanja.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o fibromialgiji - nepojasnjeni bolečini v mišicah.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov