Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Perioralni dermatitis - Vzroki, simptomi in učinkoviti načini zdravljenja

Perioralni dermatitis: Vzroki, simptomi in učinkoviti načini zdravljenja

Perioralni dermatitis je kožna bolezen, ki prizadene predvsem območje okoli ust.

Značilen je pojav rdečih izpuščajev, majhnih mehurčkov in srbečice. Kljub temu, da perioralni dermatitis ni življenjsko ogrožajoč, lahko predstavlja pomembno nelagodje in vpliva na samozavest posameznika. V tem blog prispevku bomo raziskali vzroke, simptome ter učinkovite načine zdravljenja perioralnega dermatitisa.

Perioralni dermatitis je kožna bolezen, ki prizadene predvsem območje okoli ust.

Vzroki perioralnega dermatitisa

Perioralni dermatitis ima številne možne vzroke, ki vključujejo:

✔ Uporaba steroidnih krem: Dolgotrajna uporaba steroidnih krem na obrazu lahko povzroči perioralni dermatitis. Te kreme pogosto vsebujejo kortikosteroide, ki sčasoma oslabijo kožno pregrado in prispevajo k razvoju perioralnega dermatitisa.

✔ Uporaba agresivnih kozmetičnih izdelkov: Določeni kozmetični izdelki, kot so močni obrazi toniki, kreme ali pilingi, lahko dražijo občutljivo kožo okoli ust in sprožijo perioralni dermatitis.

✔ Bakterijska okužba: Bakterijske okužbe, kot je okužba z bakterijo Helicobacter pylori, so bile povezane z razvojem perioralnega dermatitisa. Čeprav mehanizmi še niso povsem razumljeni, se domneva, da imajo bakterije vpliv na imunski odziv kože.

✔ Hormonsko neravnovesje: Hormonske spremembe, ki se pojavljajo med nosečnostjo, menstruacijo ali menopavzo, lahko vplivajo na občutljivost kože in prispevajo k nastanku perioralnega dermatitisa.

Simptomi perioralnega dermatitisa

Perioralni dermatitis ima značilne simptome, ki se običajno pojavijo na območju okoli ust. Med najpogostejšimi simptomi so:

✔ Rdečina: Koža okoli ust postane rdeča in vneta, pogosto z očitnimi mejami.

✔ Izpuščaji: Majhni mehurčki, papule ali pustule se lahko pojavijo v bližini ustnic, nosu ali brade. Izpuščaji so lahko srbeči ali boleči.

✔ Suha in luskasta koža: Območje okoli ust se lahko izsuši in postane luskasto.

✔ Pekoči občutek na koži in srbečica: Mnogi ljudje s perioralnim dermatitisom poročajo o pekočem občutku ali srbečici na prizadetem območju.

✔ Občutljivost: Koža okoli ust lahko postane izredno občutljiva na dotik, draženje ali uporabo kozmetičnih izdelkov.

Poleg teh glavnih simptomov se lahko pojavijo tudi dodatni znaki, kot so oteklina, razpokana koža ali celo tvorba majhnih krast. Simptomi perioralnega dermatitisa se lahko razlikujejo glede na posameznika in resnost bolezni.

Perioralni dermatitis ima značilne simptome, ki se običajno pojavijo na območju okoli ust.

Učinkoviti načini zdravljenja perioralnega dermatitisa

Pri zdravljenju perioralnega dermatitisa je pomembno upoštevati celostni pristop, ki vključuje spremembe življenjskega sloga, nego kože in uporabo zdravilnih sredstev. Lokalno svetujemo pacientom hlajenje z obkladki in uporabo metronidazola ali antibiotikov (eritromicin, klindamicin) v gelu, kremi, alkoholni raztopini ali tekočem pudru. Hujše oblike zdravimo s tetraciklini ali eritromicinom per os 4 do 6 tednov. Pri dolgotrajni uporabi kortikosteroidnih mazil svetujemo opustitev le teh (priporoča se postopno opuščanje, saj lahko nenadno klinično sliko zelo poslabša). Zdravljenje je praviloma dolgotrajno, vendar po ozdravitvi ni recidivov, razen kadar bolnik ponovno uporablja kortikosteroidna mazila.

Spodaj so predstavljeni nekateri učinkoviti načini zdravljenja:

✔ Prekinitev uporabe steroidnih krem: Če ste uporabljali steroidne kreme, je prvi korak pri zdravljenju perioralnega dermatitisa prenehanje njihove uporabe. To bo pomagalo obnoviti naravno ravnovesje kože.

✔ Izogibanje dražilnim snovem: Preprečite uporabo agresivnih kozmetičnih izdelkov, ki lahko dražijo kožo. Izogibajte se tudi ostalim dražilnim snovem, kot so parfumi, alkohol in ostali kemični dodatki.

✔ Nežna nega kože: Uporabljajte blage čistilne izdelke brez dražečih sestavin. Izogibajte se močnim pilingom in agresivnemu drgnjenju kože. Nežno tapkanje ali pritiskanje na kožo je bolj priporočljivo.

✔ Vlaženje kože: Redno vlaženje kože je ključnega pomena pri obvladovanju perioralnega dermatitisa. Uporabljajte vlažilne kreme brez dišav in drugih potencialno dražečih sestavin.

✔ Zdravila na recept: V nekaterih primerih se lahko predpišejo zdravila na recept, kot so antibiotiki, protivnetna zdravila ali imunomodulatorji, za obvladovanje vnetja in okužb ter lajšanje simptomov.

✔ Spremembe življenjskega sloga: Zmanjšajte stres, ki lahko poslabša simptome perioralnega dermatitisa. Prav tako bodite pozorni na prehrano, izogibajte se potencialno dražečim živilom, kot so začinjena hrana, alkohol in kofein.

✔ Naravni pristopi: Nekateri posamezniki poročajo o olajšanju simptomov perioralnega dermatitisa z uporabo naravnih pristopov, kot so hladni obkladki, aloe vera gel, olje čajevca ali kamilica. Vendar je pomembno biti previden in se posvetovati z dermatologom, preden poskusite katerega od teh naravnih zdravil.

✔ Izogibanje soncu: UV-žarki lahko poslabšajo simptome perioralnega dermatitisa. Zato je priporočljivo uporabljati sončno zaščito z visokim faktorjem SPF in izogibati se pretiranemu izpostavljanju soncu.

✔ Spremljanje napredka: Sledenje napredku in učinkovitosti zdravljenja je ključno. Zabeležite spremembe simptomov in se redno posvetujte z dermatologom, da prilagodite terapijo, če je potrebno.

Lajšanje simptomov perioralnega dermatitisa s kremo Bioapifit®

Krema Bioapifit® je klinično testiran medicinski pripomoček, namenjen lajšanju simptomov atopijskega dermatitisa in drugih kožnih stanj. Glavni simptomi, pri katerih krema pomaga, vključujejo suho kožo, srbenje, luščenje, pekoč občutek, pordelost in povišane vrednosti pH kože.

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® 50mL

Krema Bioapifit® je primerna tudi za zdravljenje drugih kožnih stanj, kot so seboroični dermatitis, nevrodermatitis, perioralni dermatitis, luskavica (Psoriasis vulgaris, Psoriasis erythrodermica) in Lichen planus I. Njena učinkovitost je bila preizkušena v kliničnih raziskavah, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je 80% bolnikov z luskavico doseglo popolno ozdravitev s pomočjo te kreme.

Krema Bioapifit® deluje na osnovi naravnih sestavin, ki kožo vlažijo, mehčajo in pomirjajo. Sestavine te kreme ustvarijo zaščitno plast na poškodovani koži, kar pomaga pri blaženju simptomov neinfekcijskih vnetnih kožnih bolezni. Ta plast ščiti kožo pred patogenimi mikroorganizmi in alergeni. Hkrati učinkovine v kremi preprečujejo izgubo vode skozi kožo, kar preprečuje izsušitev. Krema spodbuja tudi obnovo kože in vzpostavi normalno pH vrednost kože. Poleg tega izvlečki naravnih rastlinskih olj odstranijo luskasto površino kože in jo naredijo bolj mehko.

Pomembno je tudi poudariti, da krema za atopijski dermatitis Bioapifit® ne vsebuje umetnih konzervansov, barvil ali dišav, kar je pomembno za tiste, ki imajo občutljivo kožo ali so nagnjeni k alergijskim reakcijam na takšne sestavine. To omogoča varno in učinkovito uporabo kreme za zdravljenje atopijskega dermatitisa in drugih kožnih stanj.

Zaključek

Perioralni dermatitis je kožna težava, ki lahko povzroči nelagodje in zmanjšanje samozavesti. Razumevanje vzrokov, simptomov in učinkovitih načinov zdravljenja je ključno za obvladovanje te težave. S prenehanjem uporabe steroidnih krem, izogibanjem dražilnim snovem, nežno nego kože, vlaženjem in uporabo zdravilnih sredstev ter morebitnimi spremembami življenjskega sloga je mogoče doseči olajšanje simptomov. Pomembno je biti potrpežljiv in se posvetovati z dermatologom za ustrezno diagnozo in individualizirano zdravljenje. Z ustrezno nego in pristopi lahko dosežete izboljšanje svoje kože ter povrnete samozavest in udobje v svojem videzu.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o tem, zakaj pride do bolečine v križu.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov