Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Slike atopijskega dermatitisa - Kako ga prepoznati?

Slike atopijskega dermatitisa - Kako ga prepoznati?

V tem prispevku smo zbrali različne slike atopijskega dermatitisa pri različnih starostnih skupinah.

Slike atopijskega dermatitisa pri dojenčkih in majhnih otrocih

Izpuščaj ali luskaste izbokline se pogosto pojavijo na licih

Čeprav se atopijski dermatitis lahko pojavi kjer koli, se pri dojenčkih in majhnih otrocih pogosto pojavi na licih, čelu ali lasišču. Izpuščaji se lahko kasneje pojavijo tudi na trupu, nogah ali rokah. Na svetlejših odtenkih kože je pogosto viden rdeč izpuščaj z izboklinami (A). Otroci s temnejšimi odtenki kože imajo lahko več izboklin z rdečino ali brez nje in temnejše predele kože, kot na čelu tega dečka.

Atopic dermatitis on baby’s cheeks (A), Rash and discolored skin on boy’s face caused by atopic dermatitis (B)

Dojenčki se drgnejo ob preproge, odeje in druge predmete

Atopijski dermatitis močno srbi. Ko dojenčke srbi koža, se ob kaj drgnejo. Zaradi drgnjenja lahko nastanejo izbokline, ki se lahko izcedijo in nato razpokajo.

Baby with itchy atopic dermatitis rash on his face

Suha, luskasta področja kože

Na katerem koli predelu otrokovega telesa lahko opazite suho, luskasto kožo. Če se vaš dojenček pogosto drgne ob predmete, da bi si olajšal srbenje suhe, luskaste kože, se lahko pojavi poškodovana koža.

Dry, scaly skin on baby’s hand due to atopic dermatitis

Dojenčku je lahko neprijetno in ima težave s spanjem

Zaradi nelagodja, ki ga povzročajo srbenje, izpuščaj in suha koža, je lahko vaš otrok nemiren ali ima težave s spanjem. Pomanjkanje spanja je značilno za vse, ki imajo atopijski dermatitis, tudi za dojenčke in majhne otroke.

Baby in crib crying and unable to sleep due to atopic dermatitis

Atopijski dermatitis pri starejših otrocih in mladostnikih

Ko otroci rastejo in se razvijajo, se atopijski dermatitis pogosto spreminja. Morda boste opazili naslednje.

Na komolcih, kolenih ali gležnjih se pojavijo srbeči, luskasti madeži

Pri otrocih s svetlejšo kožo se pogosto pojavi srbeč izpuščaj v pregibih komolcev ali na hrbtni strani kolen. Če ima otrok temnejši odtenek kože, se madeži običajno pojavijo na sprednjih delih kolen, komolcih in hrbtih rok. Pogosto se atopijski dermatitis pojavi tudi na vratu, zapestjih in gležnjih. Pri otrocih z rjavo ali črno kožo je verjetnost pojava atopijskega dermatitisa na trupu večja kot pri belih otrocih.

Itchy, scaly bumps of atopic dermatitis on baby’s arms and feet and atopic dermatitis on knees

Gube in razbarvana koža pod spodnjimi vekami

Te gube, imenovane Dennie-Morganove gube, se pojavijo tudi pri ljudeh, ki imajo astmo ali seneni nahod.

Atopic dermatitis causing creases and discolored skin beneath child’s eyes

Majhne, srbeče izbokline

Starejši otroci in najstniki imajo lahko na koži majhne srbeče izbokline. Zaradi praskanja se lahko na mestih pojavi tekočina, ki se nato prekrije s skorjo. Pri temnejših odtenkih kože so izbokline običajno sive do vijoličasto rjave barve.

Atopic dermatitis on crook of child’s elbow

Zadebelitev kože zaradi dolgotrajnega drgnjenja ali praskanja

Koža, ki jo nenehno drgnemo ali praskamo, se lahko odebeli. To pomaga zaščititi kožo. Zadebeljena koža je pogosto pretirano suha in večino časa srbi.

Thickening skin on arm due to atopic dermatitis and thickening skin and rash on back of child’s knees due to atopic dermatitis

Atopijski dermatitis pri odraslih

Atopijski dermatitis se običajno začne zgodaj v življenju in lahko izzveni v otroštvu ali najstniških letih. Pri nekaterih ljudeh se ta bolezen nadaljuje tudi v odrasli dobi. Možno je tudi, da se atopijski dermatitis začne v odrasli dobi.

Pri odraslih ima lahko atopijski dermatitis več oblik. Pri nekaterih ljudeh je stanje videti enako kot v otroštvu ali najstniških letih. Pri odraslih se lahko razvijejo tudi naslednje oblike:

Atopijski dermatitis na rokah ali stopalih

Odrasli imajo atopijski dermatitis na rokah pogosteje kot otroci. Pravzaprav so roke lahko edino mesto, kjer imajo odrasli to bolezen.

Atopic dermatitis on adult’s hand and wrist

Odebeljena, razbarvana koža okoli oči

Odrasli imajo atopijski dermatitis okoli oči pogosteje kot otroci. Pogosto boste videli zadebeljeno kožo, ki je temnejša od okoliške kože.

Thickened, pinkish skin around woman’s eyes due to atopic dermatitis

Zadebeljena koža, ki srbi

Če imate atopijski dermatitis že več let, so se lahko deli vaše kože trajno odebelili in dobili usnjato strukturo, kot je prikazano tukaj. To je posledica dolgoletnega praskanja. Prizadeta koža je običajno tudi temnejša (ali svetlejša) od okoliške kože. Zadebeljena koža vas lahko ves čas srbi, tudi če nimate zagona dermatitisa.

Atopic dermatitis caused thickened, discolored skin that itches most of the time

Razbarvana, zelo suha in srbeča koža: Pri odraslih se lahko pojavi razbarvana koža, ki je zelo suha in se zlahka razdraži. Pogosto se pojavi na rokah ali stopalih, vendar se lahko pojavi kjer koli. Nekateri odrasli imajo ekcem bradavic, ki je lahko srbeč in boleč.

Kožne okužbe, ki se lahko razvijejo pri bolnikih z atopijskim dermatitisom

Zaradi suhe, razpokane kože in praskanja je koža bolj dovzetna za okužbe. Okužbe, ki jih lahko razvijejo ljudje z atopijskim dermatitisom, so:

Okužba s stafilokoknimi bakterijami

Rumene ali zlate skorjice na koži, kot so te nad ustnico tega otroka, pogosto kažejo na okužbo s stafilokoki. Če opazite zlate ali rumenkaste skorjice, se obrnite na dermatološko ordinacijo.

Atopic dermatitis rash and staph infection on child’s cheeks

Molluscum contagiosum: atopijski dermatitis povečuje tveganje za to pogosto virusno okužbo, ki povzroča majhne izbokline na koži. Če imate atopijski dermatitis, dermatologi pogosto priporočajo zdravljenje molluscuma, zlasti če sproži zagon atopijskega dermatitisa.

Eczema herpeticum: To je resna okužba, ki jo povzroča virus herpes simpleks. Simptomi vključujejo kupolaste mehurčke in izbokline ter vročino, utrujenost in otekle bezgavke. Pri otrocih, dojenčkih in vseh, ki so imunsko oslabljeni, je lahko herpetični ekcem življenjsko nevaren in zahteva takojšnjo zdravniško oskrbo.

Lajšanje simptomov atopijskega dermatitisa s kremo Bioapifit®

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® je klinično testiran medicinski pripomoček, namenjen spodbujanju celjenja vnete in občutljive atopijske kože. Primerna je za odrasle in otroke ter učinkovito lajša simptome suhe, srbeče in luskaste kože, pekočega občutka, pordelosti in nepravilnosti pH kože.

Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL

Prednosti kreme Bioapifit®:

✔ Naravne sestavine: Vsebuje glicerin, mandljevo olje, med, čebelji vosek, izvlečke laškega smilja, črne kumine, svetlina, arganovega olja in druge naravne sestavine, ki vlažijo, mehčajo in pomirjajo kožo.

 Široka uporaba: Krema je primerna za zdravljenje atopijskega dermatitisa, seboroičnega dermatitisa, nevrodermatitisa, perioralnega dermatitisa, luskavice in Lichen planusa.

 Zaščita kože: Ustvarja zaščitno plast, ki varuje kožo pred patogenimi mikroorganizmi in alergeni ter preprečuje transepidermalno izgubo vode.

 Obnova kožnega epidermisa: Spodbuja obnovo epidermisa in vzpostavlja normalne vrednosti pH kože.

 Brez umetnih dodatkov: Ne vsebuje umetnih konzervansov, barvil ali dišav.

    Učinkovitost:

    V kliničnih raziskavah je 80% bolnikov z luskavico doseglo popolno ozdravitev z uporabo kreme Bioapifit®.

    V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več informacij o hemoroidih.

    Napišite komentar

    Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

    morda bi vas zanimalo

    Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
    €32,10
    €32,10
    Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
    €33,10
    €33,10
    Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
    €32,10
    €32,10
    Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
    €29,90
    €29,90
    Solni inhalator SaltMed
    Od €121,00
    Od €121,00
    18

    Hvala, ker ste se naročili

    this is just a warning
    Vpis
    Košarica
    0 izdelek/-ov