Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Preventiva pred okužbami dihal pri otrocih

Preventiva pred okužbami dihal pri otrocih

Proti večini respiratornih virusov ljudje po stiku z njimi ne razvijemo trajne imunosti, kar pomeni, da bomo ob naslednjih okužbah ponovno zboleli, vendar običajno z blažjimi bolezenskimi znaki.

Majhni otroci pa se z virusi, ki povzročajo okužbe dihal, srečujejo prvič. Zaradi tega se pri njih razvije težja okužba, ki poleg zgornjih prizadene tudi spodnja dihala. Lahko pride do bronhiolitisa in težjih zapletov. Takšen potek bolezni je v zgodnjem otroštvu pogost. Prav zaradi omenjenih vzrokov, predvsem v prvih mesecih oziroma letu življenja, otroci bistveno pogosteje prebolevajo okužbe dihal kakor kasneje. Težkemu poteku bolezni so najbolj izpostavljeni otroci v prvih mesecih življenja ter v prvem in drugem letu, ko začnejo obiskovati vrtec. Ti otroci so potem tudi najpogostejši vir okužb za svoje mlajše sorojence in tudi za starejše ljudi.

ežkemu poteku bolezni so najbolj izpostavljeni otroci v prvih mesecih življenja
Slika 1: Težkemu poteku bolezni so najbolj izpostavljeni otroci v prvih mesecih življenja 

Povzročitelji okužb dihal pri otrocih

Povzročitelji okužb dihal so večinoma virusi. Najpogostejši so rinovirusi, respiratorni sincicijski virus (RSV), virus gripe, parainfluence, adenovirus in koronavirus. Vnetja dihal pri otrocih se pojavljajo predvsem sezonsko. Virusi se prenašajo aerogeno, kar pomeni, da potujejo po zraku in se prenašajo preko okuženih rok in predmetov. Otroci se okužijo, ko viruse preko zraka ali rok prenesejo na očesno veznico ali sluznico dihal, kjer nato vstopajo v celice, se razmnožujejo in širijo. Virusi se najlažje širijo med ljudmi v zaprtih prostorih, v vrtcih, šolah, trgovinah in v prostorih, kjer je vlažnost zraka nižja.

Najpogostejše okužbe

Najpogostejši je navaden prehlad. Gre za v virusno okužbo dihal, ki prizadene zgornje dihalne poti, bolezenski znaki pa se pojavijo postopoma. Zanj so značilni slabo počutje, pekoč občutek v nosu, bister izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, vnete oči, kihanje in povišana telesna temperatura. Težave v povprečju trajajo 7–10 dni.

Gripa se prične nenadno. Spremljajo jo mrazenje, visoka telesna temperatura, izrazite bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, suh kašelj in zmanjšan apetit. Lahko pa se pojavijo tudi prebavne težave.

Bronhiolitis ali vnetje drobnih sapnic je značilno za otroke, mlajše od dveh let. Kaže se z nahodom, dražečim kašljem, pospešenim in piskajočim dihanjem, otrok diha z naporom, povišana pa je tudi telesna temperatura.

okužbe dihal pri otrocih - kako jih preprečimo
Slika 2: Bronhiolitis; prva polovica slike kaže zdrav bronihol, druga polovica prikazuje stanje pri bronhiolitisu

Angina je bakterijska okužba dihal, pri kateri ima otrok vročino, bolečine pri požiranju, vnete nebnice, značilne pa so tudi povečane bezgavke na vratu.

Vnetje dihal se lahko pri otrocih razširi in povzroči bakterijsko vnetje ušes. Vnetje srednjega ušesa, ki ga otroci v vrtcu v povprečju prebolijo več kot trikrat letno, spremlja močna bolečina v ušesu in povišana telesna temperatura. Prepoznamo ga po vodenem izcedku iz nosu, dihanju skozi odprta usta, otroci so jokavi, vročični, slabo spijo, se prebujajo med spanjem. Otroke, ki se jim vnetje srednjega ušesa pogosto ponavlja, je smiselno zaščititi s cepljenjem.

Pljučnica je lahko virusna ali bakterijska. Večino pljučnic pri otrocih do petega leta starosti povzročajo virusi, teh pa navadno ne prikažejo tipične slike pljučnice in jih je zato tudi težje razlikovati od bronhiolitisov in bronhitisov. Za virusno pljučnico je značilno splošno slabo počutje otroka, težko dihanje, suh dražeč kašelj, telesna temperatura pa je le rahlo povišana.

Bakterijska pljučnica se kaže z bolj tipično sliko. Telesna temperatura se pri otroku lahko dvigne tudi nad 40 stopinj, trese ga mrzlica, otrok toži o bolečinah v prsih, njegov kašelj pa je produktiven, če je okužba huda, lahko tudi izkašljuje kri. Otrok diha hitreje in ima zvišan srčni utrip.

Pljučnica pri otrocih lahko poteka tudi drugače. Poleg povišanja temperature lahko malček toži o bolečinah v trebuhu, lahko bruha, je bolj zaspan kot običajno, odklanja hrano, lahko pa toži tudi, da ga boli glava.

Kateri otroci so najbolj izpostavljeni okužbam?

Okužbe dihal so pri otrocih najpogostejše v jesenskih in zimskih mesecih. Najbolj ogroženi so otroci, ki obiskujejo vrtec ali kolektivno varstvo, kjer so v stiku z drugimi otroci. Pri otrocih, ki obiskujejo vrtec, lahko v povprečju naštejemo kar petnajst obolenj na leto. Prav tako so okužbam še posebej izpostavljeni otroci z oslabljenim imunskim sistemom in z različnimi kroničnimi boleznimi.

Nasveti za okrepitev imunskega sistema otrok

Za krepitev imunskega sistema je dobro, da imajo otroci redno, zdravo in uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj sadja in zelenjave. Pomembno je, da čim več časa preživijo na svežem zraku, so fizično aktivni, pijejo dovolj tekočine in zadosti spijo. Tudi stres dodatno oslabi otrokov obrambni sistem, zato je pomembno, da so starši še posebej skrbni in ljubeči v času, ko otroka uvajajo v vrtec.

Preventivni ukrepi pred okužbami dihal

  • Poskrbimo za čim boljše higienske navade otrok, še posebej v vrtcu, kjer otroci nenadzorovano kašljajo, kihajo drug v drugega in prijemajo različne predmete,
  • redno umivanje rok in brisanje nosu v papirnate robčke, ki jih nato odvržejo v koš,
  • redno zračenje prostorov,
  • z majhnimi otroci ni priporočljivo obiskovati različnih prireditev in trgovskih centrov v času, ko se pogosteje pojavljajo okužbe dihal
  • priporočljivo je, da otroci, ki obiskujejo vrtec in imajo sorojence, mlajše od 6 mesecev, v sezoni okužb dihal ostanejo doma
  • novorojenčke lahko pred okužbami dihal zaščitimo tako, da preprečimo obiske v njegovih prvih dveh mesecih življenja
  • najbolj učinkovita zaščita pred okužbami dihal je cepljenje proti gripi in pnevmokoknim okužbam).

Zdravljenje

Pri gripi in prehladu, ki sta virusni okužbi dihal, posebnega zdravljenja ni. Zdravljenje poteka simptomatsko, kar pomeni, da znižujemo zelo visoko telesno temperaturo, ki pri otrocih znaša nad 38,5 °C, s pomočjo paracetamola. Redno jim čistimo nos s fiziološko raztopino, občasno pa lahko uporabimo tudi kapljice za zmanjšanje nabreklosti nosne sluznice.

Kadar gre pri otroku za virusno pljučnico, ni zdravila. Zdravnik predpiše le zdravila za lajšanje bolezenskih znakov, otrok pa ima več kontrol, kjer ugotavljajo napredovanje zdravljenja. Če je okrevanje slabše in počasnejše, lahko dobi tudi antibiotike, a le za to, da ne bi prišlo do še kakšne druge okužbe.

Bakterijske pljučnice pa se zdravijo z antibiotiki, saj je večinoma zelo težko dokazati povzročitelja. Poleg antibiotika bo morda dobil še zdravilo za zmanjševanje vročine in lažje izkašljevanje. Navadno je tudi okrevanje hitrejše kot pri virusni pljučnici.

zdravljenje bakterijskih pljučnic z antibiotiki
Slika 3: Bakterijske pljučnice najpogosteje zdravimo z antibiotiki

Kaj lahko storimo sami?

Pomembno je, da otroci uživajo veliko tekočin, še posebej so priporočljivi topli napitki z limono. Uživanje zeliščnih bonbonov zmanjša bolečine v žrelu, lahko pa uporabimo tudi mazila, kot je na primer materina dušica za prsni koš. Primerna so tudi dodatna prehranska dopolnila, ki delujejo kot imunomodulatorji in zmanjšujejo število okužb dihal. Mednje sodijo različni glukani in ameriški slamnik, ki ju lahko uporabimo ob terapiji ali pa preventivno pri otrocih, pri katerih se pojavljajo ponavljajoče okužbe dihal. Pomembno je tudi, da poskrbimo za zadostno količino vlage v okolju. Zaželeno je tudi, da bolni otroci počivajo v domači oskrbi, dokler ne ozdravijo, saj s tem zmanjšujemo prenos virusa na ostale otroke.

Lajšanje okužb dihal s solnim inhalatorjem SaltMed

Solni inhalator SaltMed se uporablja za preprečevanje in tudi zdravljenje bolezni dihal. Solni mikrodelci v solnem inhalatorju SaltMed lahko prodrejo globoko v spodnja dihala, kjer se kaže njihov terapevtski učinek. Najprej se raztopijo v mukoznem sloju dihalne sluznice, ki pokriva dihalni epitelij in nato vežejo odvečno sluz iz intersticijskega tkiva. Posledica tega je zmanjšanje vnetja dihal in boljša hidracija sluzi, ki jo bolniki lažje izkašljajo.

Solni inhalator lahko uporabljajo tako odrasli kot otroci. Solna terapija ščiti dihala pred okužbami, saj deluje protivnetno in imuno-modulatorno ter ima učinke desenzitacije alergenov. Zmanjša čas prebolevanja okužb dihalnih poti (gripa, prehlad) ter blaži simptome alergijskega rinitisa in astme.

solni inhalator saltmed - zdravljenje bolezni dihal, solna terapija na domu
Slika 4: Uporaba solnega inhalatorja SaltMed pri otroku

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o najpogostejši spolni bolezni - HPV.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov