Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Perioralni dermatitis in kožne spremembe okoli ust

Perioralni dermatitis | Najzdravnik

Perioralni dermatitis so kožne spremembe, ki najpogosteje razporejene okoli ust.

Kožne spremembe se začnejo z eritemom, opazimo še rožnate papule in pustule, ki se med seboj združujejo v plake različnih velikosti in oblik. Spremembe so razporejene predvsem okoli ust, lahko so tudi na licih, vekah, redkeje na čelu ali po vsem obrazu. Koža neposredno okoli ustnic je praviloma zdrava.

Perioralni dermatitis

Slika 1: Perioralni dermatitis

Kako nastane perioralni dermatitis?

Etiologija perioralnega dermatitisa je neznana, vplivajo pa nanj različni dejavniki (predvsem ga povezujejo z uporabo topikalnih kortikosteroidov). Zbolevajo predvsem ženske med 20. in 50. letom starosti, lahko pa tudi otroci.

Perioralni dermatitis predvsem povzročijo ali poslabšajo topikalni kortikosteroidi. Primarni dermatozi, zaradi katerih je bolnik začel uporabljati kortikosteroidna mazila, sta najpogosteje seboroični dermatitis in rozacea. Bolezen se vedno poslabša zaradi rebound fenomena, kadar prekinemo dolgotrajno lokalno terapijo s kortikosteroidnimi mazili. Povzroča ga lahko tudi prekomerno mazanje kože z vlažilnimi kremami, ki povzročijo zaprtje dlačnih foliklov in draženja, ki se razvije v perioralni dermatitis. Vzrok je lahko tudi izpostavljenost ultravioličnem sevanju, v obliki sončnih žarkov ali hormonske spremembe - oralni kontraceptivi.

Vnetje lahko povzročijo tudi zunanji vplivi, kot so paraziti, kvasovke, mehanični vplivi, kemični vplivi in kozmetična sredstva.

Kako zdravimo perioralni dermatitis?

Za zdravljenje perioralnega dermatitisa svetujemo hlajenje z obkladki in uporabo metronidazola ali antibiotikov (eritromicin, klindamicin) v gelu, kremi, alkoholni raztopini ali tekočem pudru. Hujše oblike zdravimo s tetraciklini ali eritromicinom per os 4 do 6 tednov. Pri dolgotrajni uporabi kortikosteroidnih mazil svetujemo opustitev le teh (priporoča se postopno opuščanje, saj lahko nenadno klinično sliko zelo poslabša). Zdravljenje je praviloma dolgotrajno, vendar po ozdravitvi ni recidivov, razen kadar bolnik ponovno uporablja kortikosteroidna mazila.

Uspešni rezultati zdravljenja perioralnega dermatitisa so se izkazali po redni uporabi kreme Bioapifit®, ki temelji na sestavinah rastlinskega in čebeljega izvora. Naravne sestavine v kremi navlažijo kožo, jo pomirjajo, mehčajo in uravnavajo njen pH. Na poškodovani koži se ustvari zaščitna plast, ki blaži simptome ne-infekcijskih vnetnih kožnih bolezni. Zaščitna plast varuje kožo pred stikom s patogenimi mikroorganizmi in alergeni. Več informacij o kremi Bioapifit® lahko izveste na tej povezavi.

Slika 2: Krema za zdravljenje perioralnega dermatitisa Bioapifit®

 

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o atopijskem dermatitisu.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov