Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Okužbe zgornjih dihal pri otrocih

Okužbe zgornjih dihal pri otrocih | Najzdravnik

Okužbe zgornjih dihal pri otrocih prizadenejo nos, obnosne votline, sinusi, žrelo in del grla nad glasilkami. 

Navadni prehlad

Etiologija

V 90% ga povzročajo virusi (rinovirus, adenovirus RSV, virusi influence). Lahko so vzrok tudi bakterije (pnevmokok, Hemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis). 

Klinična slika in potek

Za prehlad so značilni izcedek iz nosu, zamašen nos in kihanje. Ponavadi je lahko prisoten tudi kašelj, ki priča o vnetju grla, žrela ali bronhijev. Vročina, nelagodje in  bolečine v mišicah so že posledica večje infekcije. Simptomi navadno trajajo 1-2 dni, lahko pa se izražajo tudi do dveh tednov. Nosni izcedek je lahko še prisoten in se spremeni od serozne oblike do gnojne. Pomembno se je zavedati, da pri zelo majhnih otrocih, ki dihajo skozi nos, lahko zapora nosu povzroči težave pri hranjenju. V primeru, da se ne more prehranjevati, je potrebna hospitalizacija.

Zdravljenje

Uporaba antibiotikov nima pomembne vrednosti in lahko povzroča stranske učinke. Serozno gnojni izcedek ni indikacija za antibiotično terapijo, razen če traja gnojni izcedek iz nosu več kot 10-14 dni. Zdravljenje je simptomatsko, ki vključuje paracetamol in topično uporaba vazokonstriktornih kapljic za nos. Antihistamini in psevdoefedrin se niso izkazali za uporabne. 

Faringitis in tonzilitis 

Etiologija in pojavnost

V 70% so povzročitelji virusi. Od bakterij prevladuje beta hemolitični streptokok skupine A. Streptokokna infekcija je redka pri otrocih mlajših od 5 let in pogostejša pri starejših. Najpogosteje se pojavljata pri otrocih med 4. in 7. letom starosti.

Tonzilitis

Slika 1: Izgled tonzilitisa

Klinična slika in potek

Simptomi vključujejo bolečino v žrelu, zamašenost nosu, kašelj, vročino, glavobol, slabost, bruhanje. Pri pregledu ust in žrela opazimo, da je slednje lahko pordelo, pozorni smo na tonzilarno otekanje in pordelost ter na gnojne čepe (eksudat) oziroma na obloge na tonzilah.  Zasledimo lahko tudi petehije po mehkem nebu. Pri pregledu vratu lahko zatipamo povečane bezgavke. Zamašenost nosu in kašelj sta bolj tipična za virusno okužbo, čeprav se v 20% pojavljata tudi pri streptokoknem faringitisu. Odsotnost kašlja, nahoda, hripavosti, konjuktivitisa in diareje pričajo v prid streptokoknega faringitisa. Vročina in preostali simptomi ponavadi izginejo v 3 do 5 dneh.

Diagnoza

Za dokaz streptokokne okužbe se vzame bris žrela. Pozitiven izvid je zanesljiv, vendar v številnih primerih še vedno ne moremo razlikovati ali je povzročitelj zares streptokok ali pa je morda virusna angina. Z zdravljenjem začnemo, ko dobimo izvid, razen če obstaja posebna indikacija. 

Zdravljenje

Zdravljenje je simptomatsko. V primeru, da sumimo na streptokokno okužbo je zdravilo izbora antibiotik penicilin. Še posebej kadar zatipamo povečane vratne bezgavke pri otroku starem manj kot štiri leta. Antibiotika ne smemo predpisati dokler ni potrjena diagnoza streptokoknega faringitisa. V primeru alergije na penicilin uporabimo eritromicin. Peritonzilarni in retrofaringealni absces ter mastoiditis so redke komplikacije pri okužbi s streptokokom. Virusno angino zdravimo s primerno hidracijo, mirovanjem in antipiretiki. 

Akutno vnetje srednjega ušesa (Otitis media)

Etiologija in patofiziologija

Ozadje bolezni je večinoma bakterijska okužba (pnevmokok, piogeni streptokok, H. influenzae), ki se razširi iz žrela, sinusov in Eustahijeve cevi. 62% otrok zboli do enega leta. 

Vnetje srednjega ušesa

Slika 2: Vnetje srednjega ušesa

Klinična slika in potek

V klinični sliki je značilna penetrantna in pulzirajoča trajna bolečina, visoka telesna temperatura, izcedek iz ušesa (otoreja), značilen otoskopksi izvid (izbočen in pordel bobnič, prisotnost nivoja tekočine za bobničem, odsotna podajnost bobniča), razdražljivost, nemir, prenehanje sesanja, bolečina s pritiskom na tragus. Pri mlajših otrocih so lahko razdražljivost, nemir, jok in vlečenje za ušesa edini simptomi. Po ustrezni antibiotični terapiji, bolečina v ušesu ponavadi popusti v 8 urah.

Zdravljenje

Takojšnje antibiotično zdravljenje je indicirano pri otrocih z obojestranskim vnetjem ušes in starostjo pod dvema letoma in pri otrocih z otorejo. Amoksicilin je zdravilo prvega izbora. V primeru alergije uporabimo trimetoprim-sulfametoksazol (Primotren). Kadar je bobnič izbočen in je bolečina zelo huda lahko naredimo paracentezo. 

Pri otrocih mlajših od dveh let, obstaja večje tveganje za ponovitev vnetij, razvoj kroničnega vnetja ušes in septičnih zapletov.

Akutni sinuzitis

Etiologija in patofiziologija 

Ponavadi igrajo ključno vlogo bakterije (pnevmokok, H. influenzae, piogeni streptokok), ki sekundarno povzročijo infekcijo na področju sinusov oziroma obnosnih votlin. 

Sinusitis

Slika 3: Izgled sinusitisa pod rentgenom

Klinična slika in potek

V klinični sliki ne najdemo podatka, ki bi bil diagnostično zanesljiv za postavitev akutnega sinuzitisa. Klinični simptomi in znaki, ki nakazujejo na akutni sinuzitis so naslednji: gnojni izcedek iz nosu, obrazna bolečina in napetost, periorbitalno otekanje, zmanjšana sposobnost voha (hipozmija), glavobol/zobobol, polnost v predelu ušes, vročina, kašelj. Simptomi bi naj bili prisotni vsaj 7 dni. Po predpisu terapije pride do izboljšanja stanja v 7 do 10 dneh.

Diagnoza 

Pri postavitvi diagnoze si poleg klinične slike pomagamo še s CT slikanjem obnosnih votlin. Vendar se moramo zavedati, da pri mlajših otrocih, obnosne votline še niso popolnoma razvite. Frontalni sinusi se ponavadi razvijejo komaj med 5. in 8. letom starosti. 

Zdravljenje

Antibiotično zdravljenje je indicirano, saj je večina bakterijskih povzročiteljev. Zdravilo izbora je amoksicilin, v primeru alergije pa Primotren. Terapija traja nekje 7-10 dni. V primeru izboljšanja in prisotni simptomatiki po 10 dneh, se priporoča podaljšanje antibiotične terapije za en teden. Simptomatično zdravljenje poteka z uporabo nosnih dekongestivov. Pri otrocih se redko poseže po kirurški drenaži.

Preventiva pred okužbami zgornjih dihal pri otrocih

Za preprečevanje in zdravljenje bolezni dihal pri otrocih se je izkazala terapija inhalacije finih solnih delcev. S pomočjo solnega inhalatorja SaltMed si lahko otroci in starejši blažijo simptome okužb zgornjih in spodnjih dihal. Sol, ki jo vdihavamo, deluje antibakterijsko in celi ter obnavlja dihalno sluznico. Solni inhalator SaltMed je medicinski pripomoček, ki je še posebej namenjen otrokom za preprečevanje in zdravljenje ponavljajočih se okužb zgornjih in spodnjih dihal.

Solni inhalator SaltMed

Slika 4: Solni inhalator SaltMed - preprečevanje in zdravljenje bolezni dihal

Več o okužbah spodnjih dihal pri otrocih lahko izveste v prejšnji objavi.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov