Okužbe dihal pri otrocih - najpogostejša obolenja otroške dobe

Akutne okužbe dihal spadajo med najpogostejša obolenja otroške dobe. Predstavljajo namreč 50% vseh obolenj pri otrocih mlajših od 5 let in okrog 30% pri otrocih starih med 5. in 12. letom starosti.

Vzrokov za akutne okužbe dihal je več. Največkrat jih povzročajo respiratorni virusi, med katerimi so najpogostejši respiratorni sincicijski virus (RSV), adenovirus in virusi influence A, B in C. Otroci do 2. leta starosti so pri akutnih okužbah dihal najmanj odporni, zato je pomembno, da prepoznamo znake bolezni in pravočasno z ustreznimi ukrepi pozdravimo bolezensko stanje. 

Okužbe dihal pri otrocih

Slika 1: Okužbe dihal razdelimo na okužbe zgornjih in spodnjih dihal

Posebnosti dihal pri otrocih

Otroci imajo mehka rebra in slabše razvite interkostalne mišice. Glavna dihalna mišica je diafragma in dihanje je skoraj povsem abdominalno. Pri vdihu se prsni koš spusti in zoži, ožje so tudi zračne poti. Največji upor pretoku zraka je na nivoju bronhiolov, ki prej kolabirajo med izdihom.

Akutne okužbe dihal

Razdelitev

Akutne okužbe dihal razdelimo v tri večje skupine, in sicer, na okužbe zgornjih, srednjih in spodnjih dihal. Pod okužbe zgornjih in srednjih dihal spadajo: akutni rinitis (navadni prehlad), akutni faringitis in tonzilitis, akutno vnetje srednjega ušesa, akutni sinuzitis, akutni laringotraheitis, akutni epiglotitis. V skupino okužb spodnjih dihal pa prištevamo pljučnice, bronhitise in bronhiolitise.

Incidenca

Okužbe zgornjih dihal predstavljajo nekje 11% vseh obiskov pri zdravniku. Otroci doživijo okrog 3 do 8 epizod nahoda na leto v primerjavi z odraslimi, kjer se ta številka giblje nekje med dvema do tremi epizodami na letni ravni. Pojavnost okužb spodnjih dihal pada s starostjo. 

Etiologija

Najpogostejši povzročitelji bolezni dihal so virusi. Bolezni, ki jih povzročajo so številne, od običajnega prehlada, vnetje žrela (faringitis), krup (akutni laringotraheitis), vnetje sapnika (traheitis), vnetje malih bronhijev (bronhiolitis), vnetje bronhijev (bronhitis) in pljučnico (pnevmonija). Nekatere oblike bolezni dihal so povezane z določenimi virusi: navadni prehlad z rinovirusi, pri skupinski okužbi (vrtec, šola) pa prevladujejo adenovirusi. V veliko manjši meri so povzročitelji tudi bakterije, kot na primer: pnevmokok, Haemophilus influenzae, piogeni streptokok in drugi.

Klinična slika 

Na začetku se akutna okužba dihal pri otrocih kaže s sliko prehlada in šele kasneje z znaki bronhiolitisa ali pljučnice. Otrok je lahko razdražljiv, nerazpoložen, utrujen, ima povišano telesno temperaturo, slabši apetit, boleče žrelo, zamašen nos. 

Na spodnjih povezavah lahko izveste več o okužbah zgornjih in spodnjih dihal pri otrocih.

Okužbe zgornjih dihal

Okužbe spodnjih dihal

Objavite komentar

Vsi komentarji na blogu so pred objavo preverjeni.
Najzdravnik je slovenska znamka, ki upravlja spletno trgovino s sodobnimi medicinskimi pripomočki. Z uporabo naše spletne strani se strinjate s pogoji poslovanja.
Uspešno ste se naročili!
Prišlo je do napake. Poskusite znova.
ico-collapse
0
Nedavno ogledano
ic-cross-line-top
Skrij
ic-expand
ic-cross-line-top