Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Koristni nasveti za zdravljenje atopijskega dermatitisa

atopijski dermatitis pri otroku

Zdravljenje bolnikov z atopijskim dermatitisom zahteva celostni pristop, kjer sodelujejo osebni zdravnik, dermatolog, alergolog, dietetik in psiholog.

Zdravljenje bolnikov z atopijskim dermatitisom zahteva celostni pristop, kjer sodelujejo osebni zdravnik, dermatolog, alergolog, dietetik in psiholog. Ta kronična kožna bolezen, ki se pogosto ponavlja, predstavlja velik izziv za zdravljenje in zahteva poglobljeno znanje dermatoterapije, zato je nujno, da pri obravnavi sodelujejo dermatologi.

Dolgotrajno zdravljenje atopijskega dermatitisa

Ker je atopijski dermatitis kronična bolezen, je zdravljenje dolgotrajno. Sodobna terapija mora biti varna in učinkovita ter bolniku omogočiti življenje brez srbenja in z minimalnimi kožnimi spremembami. Akutna poslabšanja zdravimo z lokalnimi kortikosteroidi. Novejša zdravila, kot sta takrolimus in pimekrolimus, imajo manj stranskih učinkov in so primerna za dolgotrajno uporabo. Srbenje zmanjšamo z antihistaminiki, pri okuženi koži pa uporabimo antibiotična ali protiglivična mazila. Pri hudih oblikah bolezni so na voljo sistemska zdravila. Ves čas je pomembna skrbna nega kože z vlažilnimi mazili in oljnimi kopelmi ter izogibanje sprožilnim dejavnikom. Pri dokazani alergiji je potrebna prilagoditev prehrane in okolja. Uporaba dražečih mil, penečih kopeli in mehčalcev za perilo ni priporočljiva. Priporočamo bombažna oblačila, oprana z manjšo količino praška in dobro splaknjena.

Ključ do uspešnega zdravljenja atopijskega dermatitisa

Za uspešno zdravljenje in nadzor bolezni je ključno poznavanje bolezni, dobra obveščenost bolnika, njegovo sodelovanje, izogibanje sprožilcem in redno jemanje terapije. Bolezen sprožajo tudi različni stresi, predvsem čustveni, psihosocialni in telesni. Vsem sprožilcem se ne moremo izogniti, saj so prisotni povsod.

Samostojnost kroničnih bolnikov

Kronični bolniki so pri skrbi za svoje zdravje samostojni. Spremljajo stanje bolezni in ukrepajo ob poslabšanjih. Uspeh zdravljenja je pogosto odvisen od sodelovanja bolnika, zato je pomembno, da je bolnik dobro poučen o bolezni, zna spremljati znake poslabšanja in pravočasno poišče pomoč. Le dobro poučen in motiviran bolnik lahko aktivno sodeluje v procesu zdravljenja, pri čemer se upoštevajo njegove potrebe, želje in sposobnost samooskrbe.

Prepoznavanje povzročiteljev

Pri atopijskem dermatitisu je težko najti povzročitelja, saj podedovane kožne spremembe in psihološki dejavniki pogosto poslabšajo stanje. Če je povzročitelj znan, se mu je treba izogibati in kožo skrbno negovati.

Praktični nasveti za bolnike

Bolnikom svetujemo, naj se izogibajo snovem in oblačilom, ki dražijo kožo, prahu, pelodu, živalskim dlakam in cigaretnemu dimu. Doma naj vzdržujejo enakomerne pogoje z ustrezno temperaturo in vlago. Priporoča se, da se bolnik nauči prepoznavati in obvladovati čustveni stres. Praskanje in drgnjenje kože je treba preprečiti. Prhanje je bolj priporočljivo kot kopanje, saj mila in geli za prhanje lahko izsušijo kožo. Sprememba okolja, kot je odhod na morje ali v hribe, ter večja izpostavljenost soncu običajno olajšata simptome. Čeprav zdravili atopijskega dermatitisa ne morejo ozdraviti, lahko pomembno zmanjšajo simptome. Cilj zdravljenja je omogočiti bolniku kakovostno življenje brez srbenja in z minimalnimi spremembami na koži. Zaradi okrnjenega pregradnega delovanja kože je nujna redna nega kože, tudi ko ni videti vnetnih sprememb.

Obkladki in mazila

Akutno vneto kožo, ki je rdeča, otekla in rosi, zdravimo z obkladki, prepojenimi s fiziološko raztopino. Obkladke je treba pogosto menjavati, da se ne zlepijo s kožo. V hladnejših dneh je priporočljivo, da je tekočina za obkladke segreta na telesno temperaturo. Kronične vnetne spremembe se kažejo kot suha koža, zato priporočamo hidrofobna mazila ali kreme, ki preprečujejo izhlapevanje vode iz kože. Učinek lahko povečamo z dodatkom sečnine. Pri zdravljenju kroničnih vnetij pogosto uporabljamo katrane, ki zmanjšujejo vnetje. Pri nanašanju zdravil na kožo je pomembno upoštevati, da vneto kožo zdravilne učinkovine bolje absorbirajo. Absorpcija je večja na poraščenih predelih in manjša na predelih z debelo roženo plastjo. Pomembna je tudi kakovost zaščitne plasti na koži in lastnosti zdravilnih učinkovin.

Splošna navodila za ohranjanje zdrave kože

Bolniki morajo upoštevati nekaj splošnih navodil za ohranjanje zdrave kože:

✔ Po potenju je treba kožo namazati z vlažilno mastno kremo.

✔ Pred vstopom v bazen se je treba namazati z vodoodporno kremo.

✔ Izogibati se pogostemu pilingu, ki lahko razdraži suho kožo.

✔ Uporabljati maske, ki se na obrazu ne strdijo, in brezalkoholne tonike.

✔ Kožo je treba zaščititi pred mrazom, vetrom in soncem.

✔ Izogibati se alkoholu, ki izsušuje kožo in veže minerale.

✔ Pozimi je treba paziti na vlažnost kože tudi v zaprtih prostorih.

✔ Zelo pomembno je, da se bolnik izogiba dejavnikom, ki vplivajo na kožo, in redno neguje kožo, tudi ko ni vidnih sprememb.

Lajšanje simptomov atopijskega dermatitisa s kremo Bioapifit®

Krema za atopijski dermatitis Bioapifit® je klinično testiran medicinski pripomoček, namenjen lajšanju vnete in občutljive atopijske kože pri odraslih in otrocih. Pomaga pri lajšanju simptomov, kot so suha, srbeča in luskasta koža, pekoč občutek, pordelost in neravnovesje pH kože. Krema je primerna za različna kožna stanja, vključno z atopijskim dermatitisom, seboroičnim dermatitisom, nevrodermatitisom, perioralnim dermatitisom, luskavico in Lichen planus I.

Delovanje: Bioapifit® krema deluje zahvaljujoč naravnim sestavinam, ki vlažijo, mehčajo, pomirjajo in uravnavajo pH kože. Ustvari zaščitno plast, ki blaži simptome neinfekcijskih vnetnih kožnih bolezni in varuje kožo pred patogenimi mikroorganizmi ter alergeni. Preprečuje transepidermalno izgubo vode in spodbuja obnovo epidermisa, kar pomaga vzpostaviti normalne vrednosti pH kože. Rastlinski izvlečki odstranijo luskasto površino kože in jo zmehčajo.

zadovoljni uporabniki kreme za atopijski dermatitis bioapifit

V prejšnji objavi na blogu si lahko ogledate slike dermatitisa pri bolnikih.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
15

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov