Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Postcovidni sindrom

Postcovidni sindrom | Najzdravnik

Svetovna zdravstvena organizacija WHO opredeljuje pojav »postcovidni sindrom«, ki ga razvijejo bolniki po preboleli okužbi s koronavirusom in ga spremljajo različni simptomi.

Vzroki za pojav postcovidnega sindroma

Na razvoj postcovidnega sindroma vpliva več kompleksnih dejavnikov. Virus deluje neposredno na celice tkiv in organov, kar povzroči avtoimunski odziv in nepravilno delovanje avtonomnega živčevja. Vzroki za pojav postcovidnega sindroma so kompleksni. Postcovidni sindrom se pogosteje pojavlja pri ženskah v starosti med 35 in 48 let. Dejavniki tveganja so predhodne bolezni: srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen, astma. 

Postcovidni sindrom

Slika 1: Akutni in kronični zapleti okužbe s COVID-19

Kako se kažejo simptomi postcovidnega sindroma?

Simptomi postcovidnega sindroma se kažejo kot mišična oslabelost, utrujenost, pomanjkanje energije, zasoplost, zmanjšana telesna zmogljivost, rahlo povišana telesna temperatura, problemi s koncentracijo, težave pri iskanju besed, motnje spanja, motnje razpoloženja (tesnoba, depresija), mišične bolečine, glavobol. Postcovidni zapleti trajajo več kot 12 tednov po akutni okužbi s COVID-19 in prizadenejo mnoge organe ter organske sisteme, med drugim dihala, srčno-žilni sistem, mišično-skeletni, želodčno-črevesni in nevrološko-psihični. Simptomi lahko znatno poslabšajo kvaliteto bolnikovega življenja. Omenjene simptome (vsaj 2 izmed naštetih) ima lahko slaba polovica obolelih.

Posledice postcovidnega sindroma se lahko kažejo tudi v kognitivnih spremembah. Pojavi se lahko dezorientacija, motnje pozornosti, kognitivne in mentalne spremembe. Virus SARS-CoV-2 naj bi vplival na imunske celice centralnega živčevja. Omenja se tudi povezava med okužbo z novim koronavirusom in posledično večjim tveganjem za razvoj parkinsonove in alzheimerjeve bolezni. Med simptome postcovidnega sindroma uvrščamo tudi okvare prebavnega sistema in ledvic, jeter in vranice ter vnetje trebušne slinavke. Med negativnimi posledicami se omenjajo tudi erektilne motnje.

Zdravljenje postcovidnega sindroma

Za zdravljenje postcovidnega sindroma je priporočljivo izvajati dihalne vaje, masažo, akupresuro in posebne raztezalne vaje. Priporočljiv je obisk fizioterapevta, ki je specializiran na področju dihalne rehabilitacije. Za zdravljenje kronične utrujenosti priporočamo zmerno telesno aktivnost in kognitivno-vedenjsko terapijo. Celovit pristop rehabilitacije mora zajemati fizikalno in delovno terapijo, izvajanje ustreznih vaj in jezikovno ter govorno terapijo. Pri težavah z duševnim zdravjem je priporočljiv obisk psihologa oziroma psihiatra.

Respiratorna fizioterapija

Slika 2: Respiratorna fizioterapija

Pri bolnikih, ki jim je okužba s COVID-19 prizadela dihala in so bili v enoti za intenzivno terapijo, priporočamo uporabo solnega inhalatorja SaltMed. Solni inhalator SaltMed se uporablja za preprečevanje in zdravljenje bolezni dihal. Njegova redna uporaba zmanjšuje vnetje dihalnih poti in spodbuja celjenje dihalne sluznice ter zmanjšuje tveganje za ponovno okužbo dihalnih poti medtem, ko se dihalna sluznica celi. Pri kontinuirani inhalaciji solnih delcev se le-ti vežejo na vneto in edematozno dihalno sluznico, kjer nase vežejo vodo po osmotskem principu. Absorpcija vode zmanjšuje edem in veča premer dihalnega lumna.

Slika 3: Solni inhalator SaltMed za postcovidni sindrom

Več o solnem inhalatorju SaltMed si lahko ogledate na tej povezavi.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o astmi pri otrocih.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov