Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Astma, najpogostejša kronična bolezen pri otrocih

Astma pri otrocih | Najzdravnik

Astma pri otrocih je ena najpogostejših kroničnih bolezni v mladosti.

Pogostost se med različnimi državami razlikuje in je nekje od 2-33 % vseh otrok. V Sloveniji ima astmo približno 14 % šolskih otrok, kar nas uvršča med države, kjer je bolezen zelo pogosta. V svetovnem merilu pojavnost astme v zadnjih letih narašča. Raziskave na tem področju navajajo, da gre za pojav približno 50 % novih primerov na vsako desetletje. Astma je kronična vnetna bolezen dihal neznanega vzroka, ki se kaže z epizodičnimi zaporami dihalne poti. Kronično vnetje v dihalih povzroča povečano občutljivost na nekatere sprožilne dejavnike, ti pa vodijo do nastanka dihalne obstrukcije preko povečanega izločanja mukusa ter bronhospazma (prekomerno krčenje gladkih mišic bronhov). Stanje se lahko popravi spontano ali z uporabo olajševalcev, redkeje pa lahko vodi v hipoksijo ali dihalno odpoved. Astmo uvrščamo med obstruktivne pljučne bolezni.

Astma pri otrocih

Slika 1: Otrok z astmo

Vzroki za nastanek astme

Točen vzrok za pojav astme pri otroku še ni poznan, vendar pa je njen nastanek vzročno povezan z dejavniki okolja ter biološko in genetsko dovzetnostjo vsakega posameznika. Razvoj astme je povezan z družinsko obremenjenostjo, kajenjem matere v nosečnosti, virusnimi okužbami in onesnaženostjo zraka; sprožilci so med drugimi tudi hladen in suh zrak, močne vonjave ter hiperventilacija zaradi fizične vadbe. Tudi pojav atopije in občutljivosti na prehranske in inhalatorne antigene naj bi imel nek vpliv na razvoj astme, vendar je ta povezava pri otroku z astmo še slabo opredeljena. Ponavljajoče se epizode piskanja, ki se pojavljajo v zgodnjem otroštvu, so povezane z okužbo z respiratornimi virusi.

Astma pri otrocih, Najzdravnik, solni inhalator, terapija za astmo
Slika 2: Študije v Evropi so pokazale, da imajo otroci, ki živijo na podeželju skoraj 66 odstotkov manj možnosti, da dobijo astmo.
.

Klinična slika

Astma se kaže z epizodami suhega kašlja, težkega dihanja, piskanja v prsih in dušenja, prisoten pa je lahko tudi rumenkast izpljunek. Mlajši otroci lahko navajajo tudi bolečine v prsnem košu. Polifoni piski so bolj izraziti ob vdihu, ki je v primerjavi z izdihom tudi bolj otežen. Težave so praviloma občasne, v vmesnih obdobjih je bolnik lahko povsem brez težav, poslabšanja pa so povezana z izpostavljenostjo sprožilcem (virusne okužbe, alergeni, telesni napor, spremembe vremena, čustvena obremenitev itd.), zaradi povišanega tonusa parasimpatičnega živčevja (bronhospazem) pa so lahko izrazitejše ponoči. Podnevi so simptomi najpogosteje povezani s fizično aktivnostjo, pri otrocih opazimo samoomejevanje igranja z vrstniki in splošno slabost ter utrujenost (verjetno zaradi motenj spanja). Pri hudih poslabšanjih zasledimo tudi ostale znake dihalne stiske, dihalni šum pa postane tih.

Diagnostika

Diagnostika se zmeraj začne z usmerjeno anamnezo in kliničnim pregledom, kjer so zdravniki pozorni predvsem na piske ob vdihu. V kolikor se postavi sum na astmo, se zdravniki lotijo analize pljučne funkcije in nadaljnjih diagnostičnih postopkov.

Astma pri otrocih

Slika 3: Merjenje pretoka zraka s PEF merilcem

Zdravljenje

Za zdravljenje astme uporabljamo predvsem dve vrsti zdravil, to so preprečevalci in olajševalci. Med preprečevalce spadajo protivnetna zdravila, to so sistemski in inhalacijski glukokortikoidi ter antagonisti levkotrienov. Med olajševalce pa prištevamo kratko in dolgodelujoče agoniste beta2 receptorjev, antiholinergike in metilksantinski derivat (aminofilin). Za dober nadzor so priporočljive redne kontrole, ki bi naj bile 2 do 4 krat letno, ob tem pa testiranje pljučne funkcije vsaj enkrat letno. Če je astma slabo nadzorovana je priporočljivo izvajanje spirometrije večkrat letno. Prav tako, bi si naj otroci sami ali s pomočjo staršev izvajali PEF meritve, kar je v veliko pomoč pri nadzoru, predvsem pri otrocih, ki imajo slabše zaznavanje simptomov poslabšanja astme. Za dober nadzor nad astmo in opolnomočenje pacienta in njegovih staršev je zelo priporočljivo obiskovanje šol za astmo, kjer pridobijo razširjen pogled na bolezen in kako jo nadzirat. Prav tako pacienti dobijo pisni načrt samozdravljenja poslabšanja astme, ki bo pacientu, njegovim staršem in ostalim odraslim osebam v pomoč pri ukrepanju.

Astma pri otrocih se lahko zdravi s pomočjo solnega inhalatorja SaltMed. Redna inhalacija solnih mikrodelcev lahko vodi v remisijo bolezni dihal. Za več informacij si lahko ogledate spodnji videoposnetek ali obiščete to povezavo

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov