Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kako postanemo odvisni od nikotina in kako lahko zdravimo odvisnost?

Kako postanemo odvisni od nikotina in kako lahko zdravimo odvisnost?

Tobak velja za eno najstarejših poživil, ki jih poznamo in gojimo.

Južnoameriški Indijanci so tisočletja gojili to rastlino, ki spada v družino razhudnikovk in uspeva samo v najbolj sončnih področjih sveta. Danes je najbolj uporabljani stimulans na svetu. Poleg dobro znane uporabe v tobačnih izdelkih za kajenje se ga uporablja tudi kot nadomestek za pesticide v biološki pridelavi hrane, saj je njegova glavna sestavina, nikotin, efektiven insekticid.

Sestava tobaka

Glavni sestavini tobaka sta nikotin in katran. Nikotin povzroča akutne učinke kajenja, katran pa na telo deluje bolj kronično. Nikotin je zelo močan strup, saj že 0,05 g čistega nikotina lahko povzroči smrt pri človeku. Prvotno so smatrali, da zmerne količine kajenja blagodejno vplivajo na človekov organizem, kasneje pa so ugotovili, da je v tobačnem dimu še cela vrsta strupenih primesi, kot so ogljikov monoksid, cianidi, amonijak, piridin, žveplo in še vrsta drugih.

pH cigaretnega dima je znaša okrog 5,3, pri čemer je nikotin ioniziran in netopen v maščobah, zato se razmeroma slabo absorbira. Kadilci zato dim inhalirajo, saj velika površina v pljučih kompenzira slabo absorpcijo.

sestava tobaka
Slika 1: Sestava tobaka

Kaj se zgodi, ko nikotin vstopi v naš organizem?

Nikotin kot glavna učinkovina se absorbira preko mukozne membrane. Kadilec, ki dnevno pokadi 1 škatlico (20 cigaret) absorbira nekje med 20 do 40 mg nikotina na dan, pri čemer številka variira od vrste tobaka in cigaretnega filtra. Pri posameznikih, ki tobak žvečijo je absorpcija nikotina večja ko pri inhalaciji. Po vstopu nikotina v organizem, se le-ta zelo hitro porazdeli po sistemskem krvnem obtoku in lahko prehaja krvno-možgansko pregrado. Po inhalaciji, na primer s cigaretnim dimom, nikotin doseže možgane po 7 sekundah. Razpolovna doba nikotina znaša okoli 2 uri. Presnova nikotina poteka zlasti v jetrih s citokromi P450, predvsem z izoobliko CYP2A6. Poglavitni presnovek nikotina je kotinin.

Mehanizem delovanja nikotina

Nikotin je agonist, ki se veže na nikotinske acetilholinske receptorje, kjer povzroči sproščanje nevrotransmitorjev. To so kateholamini (predvsem dopamin), serotonin ter ADH, kortikotropin in rastni faktor. V osnovi je bolj selektiven za receptorje v možganih kot v mišicah, čeprav se v večjih dozah lahko veže tudi na mišične receptorje. Nikotin je prav tako stimulator simpatika, kar ima učinke na kardiovaskularni sistem. Raven noradrenalina v krvi se zviša, kar povzroča vazokonstrikcijo v koži in vazodilatacijo v mišicah ter tahikardijo in dvig krvnega tlaka. Nikotin prav tako poveča adhezivnost trombocitov, kar lahko vodi do ateroma in tromboz. Prav zaradi povišane simpatične aktivnosti nikotin vpliva na povišanje bazalnega metabolizma, ki je v počitku povišan le malo, ob vadbi pa lahko tudi do 2x. Ta učinek upade po 24 urah po prenehanju kajenja, kar je tudi eden izmed razlogov, da se osebe po prenehanju kajenja pridobijo na telesni teži. Po dolgotrajni uporabi nikotina ta inhibira histonske deacetilaze razreda I in II, kar vpliva na mehanizem odvisnosti.

Klinična slika

Odvisnost od nikotina je duševna motnja, podobna odvisnostim od drugih psihoaktivnih snovi. V mednarodni klasifikaciji bolezni ločujejo med:

  • akutno zastrupitvijo z nikotinom, 
  • škodljivim uživanjem nikotina in 
  • sindromom odvisnosti od nikotina. 

Odvisnost od nikotina, ki je v tobaku, je navadno zelo močna. Če pokadimo prvo cigareto že zjutraj, ko vstanemo, pomeni, da smo silno odvisni od tobaka. Močno odvisnost od nikotina nakazuje tudi abstinenčna kriza, ki se pojavi v 24 urah po prenehanju kajenja.

Abstinenčna kriza se kaže s/z: 

  • duševnimi znaki (nemirom, hrepenenjem po nikotinu, slabo voljo, razdražljivostjo, občutljivostjo, nespečnostjo) ter s
  • telesnimi znaki (dolgotrajnim kašljem, izkašljevanjem, tiščanjem v prsih, trebušnimi težavami, glavobolom, vrtoglavico, slabostjo, povečanim tekom).

abstinenčna kriza pri kajenju
Slika 2: Ko prenehamo s kajenjem, lahko nastopi abstinenčna kriza

Nikotin lahko vnesemo v telo preko ustne sluznice (tobak se žveči), nosu (snifanje tobaka) ali celo kože (nikotinski obliži). Vpliva na celotno telo, saj pospeši srčni utrip, poveča krvni pritisk (zoži žile) in vpliva na možganske centre, ki nadzorujejo dihanje in tako spremeni dihalne vzorce.

Poleg nikotina vsebuje cigaretni dim več kot 4000 substanc, od katerih lahko mnoge povzročijo raka ali poškodujejo pljuča. Kajenje cigaret je povezano s srčnimi obolenji, razjedami na želodcu in povečanjem pogostosti obolevanja za respiratornimi infekcijami. Kajenje je glavni vzrok za pljučnega raka in je povezano z rakom na žrelu, mehurju, trebušni slinavki, ledvicah, želodcu in materničnem vratu. Prav tako je glavni vzrok kroničnemu bronhitisu in emfizemom. Kajenje vpliva tudi na hitrejšo presnovo določenih zdravil, kot so na primer estrogen, teofilini in varfarin.

Zdravljenje odvisnosti od nikotina

Pogoj za kakršenkoli pristop pri odvajanju od kajenja je odločno opuščanje kajenja. Pri zdravljenju nikotinske odvisnosti oziroma odvajanju od kajenja uporabljamo različne načine. Uspešnejši so skupinski pristopi kot pa pristopi posameznikov. Najboljši so programi, ki upoštevajo čim bolj celovit pristop - vključujejo telesno, duševno, družbeno in bivanjsko razsežnost. Za lažje obvladovanje abstinenčne krize po prenehanju kajenja že prve dni svetujemo čim več telesne dejavnosti (sprehodi, kolesarjenje, plavanje, planinarjenje ...). Telesna aktivnost vrača samozaupanje, zmanjšuje občutek napetosti in tesnobe ter daje občutek sproščenosti. Ob opuščanju kajenja se pojavlja depresivno razpoloženje, ki ga s telesno aktivnostjo lahko znatno zmanjšamo. Prav tako zmanjšamo povečano nestrpnost in agresivnost. Nikakor ne smemo pozabiti na zdravilne učinke telesne dejavnosti pri zmanjševanju že nastale škode na srcu, ožilju in dihalnem sistemu zaradi kajenja.

Zdravila in druge alternativne metode

Kot kombinacijo pri odvajanju od kajenja se vse bolj uporabljajo tudi različna zdravila, ki jih posameznik jemlje pod zdravniškim nadzorstvom, vendar ta ne bodo pomagala pri odvajanju od psihične odvisnosti, zato je dobro vedeti, da so zdravila tista, ki omilijo začetne težave z abstinenčno krizo in vplivajo predvsem na zdravljenje telesne odvisnosti. Poznamo nikotinske nadomestke in zdravila, ki ne vsebujejo nikotina. Glavni nikotinski nadomestki so:

  • NIKOTINSKI OBLIŽ dovaja nikotin skozi kožo v krvni obtok. Terapija po navadi traja vsaj 8 tednov, pacient pa nov obliž nalepi povprečno enkrat na dan.
  • NIKOTINSKA ŽVEČILKA dovaja nikotin skozi ustno sluznico v krvni obtok. Terapija po navadi traja okoli 12 tednov.
  • NIKOTINSKI NAZALNI SPREJ dovaja nikotin skozi nosno sluznico v krvni obtok. Terapija po navadi traja od 3 do 6 mesecev. Neželeni učinek je vnetje nosne sluznice.
  • NIKOTINSKI INHALATOR dovaja nikotin preko pljuč, vendar tu gre samo za čisti nikotin brez katrana in drugih dodatkov. Neželeni učinki so vnetje ust in žrela ter občasen kašelj.

Ne nikotinsko zdravljenje se nanaša na zdravila kot so antidepresivi, ki zmanjšujejo željo po cigareti in lajšajo odtegnitvene simptome ali zdravila, ki v možganih blokirajo učinke sproščenosti in zadovoljstva, ki jih sicer povzroča nikotin.

Poleg zdravil pa se nekateri poslužujejo tudi alternativnih metod zdravljenja, kot je hipnoza ali akupunktura.

Zdravljenje posledic dolgotrajnega kajenja na dihalih s solnim inhalatorjem SaltMed

Dolgotrajno kajenje je vzrok za nastanek številnih bolezni dihal. Mnogi kronični kadilci se odločijo za rehabilitacijo dihal s pomočjo solnega inhalatorja SaltMed. S pomočjo solnega inhalatorja SaltMed lahko inhalirate fine mikrodelce soli, ki se hitro absorbirajo v dihalni sluznici.

Ko vdihavate sol, se sluz razredči in utekočini, zaradi česar jo dihala lažje izločijo - skupaj s patogeni in ostalimi odpadnimi snovmi. 

Uporaba solnega inhalatorja SaltMed pri različnih starostnih skupinah ljudi.
Slika 3: Pozitivni učinki inhalacije soli s solnim inhalatorjem SaltMed

Suhi delci soli tudi spodbujajo naravno gibanje cilij. Cilije pomagajo ohranjati dihalne poti čiste, da lahko lažje dihamo. S pomočjo soli pa se ta proces pospeši. Delovanje soli si lahko predstavljajte kot zobno ščetko za dihalne poti, ki čisti sluz, nečistoče in patogene organizme.

Solni inhalator SaltMed ščiti dihala pred okužbami, saj deluje protivnetno in imuno-modulatorno ter ima učinke desenzitacije alergenov. Vse to so pomembni dejavniki pri zdravljenju bolezni dihal (astma, alergijski rinitis, KOPB).

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o vzrokih za nizek libido pri ženskah.

Avtor članka je Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov