Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kako odpraviti bolečino v križu?

Kako odpraviti bolečino v križu?

Rezultati študij kažejo, da vsak peti človek do 60. leta starosti živi s kroničnimi bolečinami v križu, medtem ko se pogostost teh bolečin po 60. letu starosti še bistveno poveča.

Bolečina v križu je lahko povezana s starostnimi spremembami v hrbtenici, kot so degenerativne spremembe medvretenčnih ploščic in osteoartritis. Vendar pa obstaja veliko različnih vzrokov za bolečine v spodnjem delu hrbta in vsak posameznik lahko doživlja različne simptome, zato je pomembno, da se bolnik posvetuje z zdravnikom za ustrezno diagnozo in zdravljenje.

Bolečina v križu je lahko povezana s starostnimi spremembami v hrbtenici, kot so degenerativne spremembe medvretenčnih ploščic in osteoartritis.
Slika 1: Bolečina v križu je resen javnozdravstveni problem

Zakaj pride do bolečin v križu?

Bolečine v križu so zelo pogost zdravstveni problem, s katerimi se srečuje veliko ljudi. Težave se lahko pojavijo nenadoma ali se razvijejo postopoma, in so lahko zelo moteče. Najpogostejši vzroki bolečin v križu so poškodbe mišic, vezi ali sklepov v spodnjem delu hrbta. Do poškodb lahko pride zaradi nenadnih gibov, prekomernega napora, dvigovanja težkih bremen, slabe drže ali dolgotrajnega sedenja. Pomembno je, da si vzamemo čas za ogrevanje pred vadbo, pazimo na pravilno držo in si vzamemo odmore med dolgotrajnim sedenjem.

Poleg poškodb so bolečine v križu lahko posledica degenerativih sprememb hrbtenice, kot sta osteoartritis ali hernija medvretenčnega diska. Te spremembe lahko povzročijo stiskanje živčnih korenin in vodijo v bolečine v spodnjem delu hrbta, ki se lahko razširijo tudi v noge. Pomembni dejavniki tveganja za pojav bolečin v križu so tudi sedeči način življenja, prekomerna telesna teža, stres in tesnoba ter slaba drža. Dolgotrajno sedenje in prekomerna telesna teža lahko povzročita slabšo gibljivost hrbtenice, kar poveča tveganje za bolečine v križu. Stres in tesnoba lahko sprožita mišično napetost, ki povzroči bolečine v spodnjem delu hrbta.

hernija diska
Slika 2: Hernija ledvenega diska lahko povzroča bolečino v križu

»Včasih so vzroki za bolečine v križu lahko tudi okužbe, tumorji in vnetja. Če se bolečine v križu pojavijo brez očitnega razloga ali se stopnjujejo kljub uporabi zdravil za lajšanje bolečin, je pomembno, da se posvetujete zdravnikom, ki lahko postavi ustrezno diagnozo in predpiše ustrezno zdravljenje,« opozarja asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Dejavniki, ki vplivajo na poslabšanje bolečin v križu

Bolečine v križu so lahko zelo neprijetne in omejujejo vaše vsakodnevne aktivnosti. Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na poslabšanje bolečin v križu. Eden izmed dejavnikov je prekomerna telesna teža, ki obremenjuje hrbtenico in vodi v bolečine v križu.

Slaba drža je naslednji dejavnik, ki vodi v prekomerno obremenitev hrbtenice in povzroči bolečine v križu. Ohranjanje dobre drže med sedenjem, stoje in med hojo lahko pomaga zmanjšati obremenitev hrbtenice in posledično lajša bolečino. Neustrezno dvigovanje bremen je tretji dejavnik, ki lahko povzroči poškodbo mišic in vezi v spodnjem delu hrbta, kar lahko vodi v bolečine v križu. Pri dvigovanju težkih bremen je pomembno, da se izogibate nenadnim gibom in uporabite ustrezno tehniko dvigovanja bremen.

Sedeči način življenja je prav tako pomemben dejavnik, ki lahko vodi v oslabitev mišic spodnjega dela hrbta, kar le še poslabša bolečine v križu. Redna telesna aktivnost in ohranjanje aktivnega življenjskega sloga lahko pomagata pri preprečevanju bolečin v križu. Stres in tesnoba prav tako povzročata napetost v mišicah, kar vodi v bolečine v križu. Sprostitvene tehnike, kot sta meditacija ali joga, zmanjšujejo stres in napetost v mišicah ter posledično zmanjšajo bolečine v križu.

Prekomerno sedenje lahko povzroča bolečino v križu
Slika 3: Prekomerno sedenje lahko povzroča bolečino v križu

»Kajenje lahko še dodatno poslabša bolečine v križu. Če kadite, razmislite o opustitvi kajenja, da zmanjšate tveganje za poslabšanje bolečin v križu. Med drugim pa lahko dehidracija negativno vpliva na zdravje hrbtenice, saj lahko povzroči prekomerno krčenje mišic, kar vodi v bolečine v križu. Pomembno je, da pijete dovolj tekočine in ohranjate zadostno hidracijo telesa, da preprečite dehidracijo in zmanjšate tveganje za nastanek bolečine« dodaja dr. Žnidarič.

Kako se lahko spoprimemo s kroničnimi bolečinami v križu?

S kroničnimi bolečinami v križu se lahko spoprimemo na različne načine. Fizikalna terapija v okviru fizioterapevtske obravnave je lahko učinkovita pri zmanjševanju bolečin v križu. Fizioterapevt vam bo pomagal pri izvajanju vaj za krepitev mišic spodnjega dela hrbta, raztezanju in izboljšanju gibljivosti. Joga je lahko prav tako učinkovita dopolnila terapija pri zmanjševanju kroničnih bolečin v križu, saj vključuje raztezanje, krepitvene vaje in tehnike sproščanja. Akupunktura se je prav tako izkazala kot učinkovita terapija za lajšanje kroničnih bolečin v križu.

»Poznamo tudi zdravila za zmanjšanje bolečin, kot so nesteroidna protivnetna zdravila (npr. ibuprofen), ki pomagajo pri prehodnem zmanjševanju kroničnih bolečin v križu. Vendar pa lahko imajo tudi neželene učinke, zato se je pred uporabo zdravil potrebno posvetovati s svojim izbranim zdravnikom. Dodatno lahko sprostitvene tehnike, kot so meditacija, globoko dihanje, progresivna mišična relaksacija in vizualizacija, pomagajo pri zmanjševanju stresa, ki je eden izmed dejavnikov za poslabšanje kroničnih bolečinah v križu. Vsekakor pa so spremembe v življenjskem slogu, kot npr. izguba telesne teže, izboljšanje drže, izogibanje dolgotrajnemu sedenju, izogibanje dvigovanju težkih bremen in večja telesna aktivnost, lahko v pomoč pri zmanjševanju kroničnih bolečin v križu,« poudarja dr. Žnidarič.

 

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o metodi za lajšanje simptomov hemoroidov.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

1 komentar

07 May 2023 Damjan Vrečko
Pozdravljeni. Naročil mazilo in ga testiral. Lahko rečem, da zelo dobro lajša moje bolečine v hrbtu. Hvala in lp, Damjan Vrečko

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov