Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kaj povzroča erektilno disfunkcijo in kako jo zdravimo?

Kaj povzroča erektilno disfunkcijo in kako jo zdravimo?

Erektilna disfunkcija označuje motnjo, pri kateri spolni ud ne otrdi ali ne ostane dovolj otrdel, da bi bila mogoča spolna dejavnost.

V preteklosti je nezmožnost moškega, da doseže in/ali ohrani zadostno čvrstost penisa za normalen spolni odnos označeval izraz impotenca. V zadnjem obdobju je poimenovanje impotenca nadomestili izraz motnja erekcije oziroma erektilna disfunkcija. Novo poimenovanje izhaja iz fiziološkega procesa, zaradi katerega je moški s to motnjo prikrajšan v spolnosti.

Moški spolni organ sestavljajo gobasto tkivo, žilje in živčevje. Ob ustrezni spodbudi živčevje pošlje signal žilam, da se razširijo in omogočijo, da kri napolni gobasto tkivo, posledica je, da ud otrdi. Otrdelost spolnega uda (erekcija) je možna le ob ustreznem ravnotežju vseh dejavnikov, ki sestavljajo ta kompleksen sistem. Motnja erekcije je nepravilno delovanje erektilnega mehanizma, zaradi katerega se otrdelost spolnega uda težko vzpostavi in/ali težko vzdržuje v taki meri, da bi bil mogoč zadovoljiv spolni odnos s prodiranjem (penetrativni spolni odnos).

Vsakemu moškemu se lahko zgodi, da občasno nima erekcije. Vzrok so lahko bolezen, stres, utrujenost, prekomerno zaužitje alkohola in podobno. Čeprav se pogostnost motenj erekcije s starostjo zvečuje, te niso neposredna posledica starosti.

težave z erekcijo - moška erektilna disfukncija
Slika 1: Motnje erekcije so pogosta težava, s katero se spopade vsak deseti moški, starejši od 21 let. S to težavo pa se med 40. in 70. leti srečuje vsak drugi moški.

Kaj povzroča erektilno disfunkcijo?

Motnja erekcije je lahko posledica različnih vzrokov, ki jih v grobem ločimo na organske in psihične.

Prevladujejo organski vzroki, ki so lahko povezani z nekaterimi kroničnimi boleznimi, okvarami pri pošiljanju živčnih signalov ali motenim delovanjem hormonov, lahko pa so tudi posledica delovanja nekaterih zdravil. Lahko je posledica številnih dejavnikov, med njimi poškodb žil, arterij in ven. Če s poškodbami nastanejo brazgotine, tudi te preprečujejo nastanek erekcije. Lahko je tudi posledica različnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, povišan krvni tlak, bolezen jeter in ščitnice, sladkorne bolezni, kroničnega bronhitisa in pljučnega emfizema.

Pri skoraj četrtini moških je motnja erekcije posledica stranskih učinkov jemanja zdravil. Med zdravila, ki lahko povzročijo motnjo erekcije spadajo:

  • zdravila za zniževanje krvnega tlaka,
  • zdravila za umiritev ritma srca,
  • zdravila za depresijo in epilepsijo.

Verjetnost za nastanek motnje erekcije ali njeno poslabšanje je odvisna tudi od življenjskega sloga. Zdravo in aktivno življenje ohranja dobro sposobnost erekcije. Zato je pomembno, da moški skrbi za zdravo prehrano, ustrezno telesno težo in se dovolj giblje.

Lahko je tudi posledica kirurških posegov. Skoraj polovica moških, ki so imeli operativni poseg na prostati ali v bližini prostate, se spopade z impotenco. Obsevanje raka prostate, sečnega mehurja ali zadnjika lahko prav tako povzroči impotenco, najverjetneje zaradi okvare živčevja, ki oživčuje penis.

Okvara živcev v penisu se lahko pojavi tudi zaradi sladkorne bolezni, multiple skleroze, bolezni motoričnih nevronov in kot posledica možganske kapi.

Tudi ateroskleroza jo lahko povzroča. Ker bolezen prizadene žilje, ki skrbi za prekrvavitev spolovila, lahko pride do motenj erekcije in impotence.

Blage motnje erekcije pa lahko poslabša tudi kajenje, zato je dobro opustiti kajenje. Prav tako prekomerno uživanje alkohola.

Psihogeni vzroki motnje erekcije

Psihogeno pogojena motnja je veliko redkejša. Vzroki, ki so psihične narave, so pogosto pridruženi organskim in motnjo še poslabšajo. Nanjo običajno pomislimo takrat, ko so pri posamezniku prisotne normalne nočne ali jutranje erekcije ali normalne erekcije med samozadovoljevanjem.

Možgani skrbijo za to, da se sprožijo številni telesni dogodki, ki pripeljejo do erekcije. Številne stvari lahko vplivajo na zmanjšano spolno vzburjenje in povzročijo ali poslabšajo erektilno disfunkcijo. Sem spadajo depresija, anksioznost in druge duševne motnje. Motnje erekcije lahko povzročijo (ali poslabšajo) tudi težave v partnerski zvezi in z njimi povezan stres, slaba komunikacija ter druge skrbi, ki težijo partnerja.

erektilna disfunkcija - motnje erekcije
Slika 2: Motnje erekcije lahko povzročijo tudi težave v partnerski zvezi

Kdaj moramo biti pozorni pri motnjah erekcije?

V nobenem starostnem obdobju ni običajno, da ne pride do erekcije in otrdelosti spolnega uda. Že v otroštvu in zgodnji mladosti ima moški spontane nočne erekcije, ki niso povezane s spolnim poželenjem. Normalno je, da se ohranijo tudi do pozne starosti. Če moški opazi, da so v nekaj mesecih ali letih postopoma izginile, je zelo verjetno, da se v ozadju skriva neka druga organska bolezen. V takem primeru je nujno, da se pogovori s svojim zdravnikom.

Pogovor z zdravnikom je pomemben, ker zdravnik z ustreznim zdravljenjem lahko pomaga, da se ponovno vzpostavi normalno spolno življenje in da se izboljšata kakovost življenja ter odnos med partnerjema.

Zdravljenje erektilne disfunkcije

Moški, ki niso nikoli uspeli doseči zadovoljive erekcije, se spopadajo s primarno impotenco in potrebujejo pregled pri ustreznem specialistu. Erektilna disfunkcija je v tem primeru lahko posledica globokih čustvenih težav, zaradi česar preproste metode zdravljenja ne zadoščajo. A večina moških spada v skupino s sekundarno erektilno disfunkcijo, kar pomeni, da so sprva imeli običajno spolno življenje, motnje erekcije pa so se pojavile kasneje. V tem primeru lahko pomagajo že preprosti ukrepi in sprememba življenjskega sloga. Priporoča se, da izberejo ustrezen čas za spolnost (torej, da niso utrujeni), da se izogibajo alkoholu in zmanjšajo pritisk nase (pritisk, da mora doseči orgazem lahko samo poslabša zadevo).

Zdravljenje motnje erekcije je postalo z odkritjem zdravil v obliki tablet veliko preprostejše. Prejšnji postopki so bili nemalokrat boleči (vsadki, revaskularizacija, vakuumske konstrikcijske naprave, injekcije v spolni ud).

Tablete za zdravljenje motnje erekcije vsebujejo učinkovine, ki zavirajo delovanje posebnega encima (fosfodiesteraze tipa 5) v tkivu spolnega uda in tako omogočijo erekcijo ali pa jo izboljšajo. Da tablete učinkujejo, je potrebna spolna stimulacija. Tablete sildenafila, tadalafila in vardenafila (zaviralcev encima fosfodiesteraze tipa 5) so po priporočilih Evropske zveze za urologijo zdravila prve izbire za zdravljenje erektilne motnje. Med seboj so primerljive po učinkovitosti, razlikujejo pa se v tem, kako hitro nastopi učinek (od 10 minut do 2 uri) in kako dolgo traja (od 6 do 36 ur).

Pogosti neželeni učinki pri uporabi sildenafila so na primer glavobolzgaga in zardelost. Redek, a nevaren neželeni učinek je priapizem (dolgotrajna in boleča erekcija), ki lahko povzroči poškodbe tkiva v penisu in nenadno oglušelost. Zdravila ne smejo prejemati ljudje, ki uporabljajo organske nitrate (na primer nitroglicerin), saj lahko sočasna uporaba povzroči tudi življenjsko ogrožajoč padec krvnega tlaka.

Jemlje jih lahko vsak moški, če ne uporablja nitroglicerina (v kakršnikoli obliki) za zdravljenje angine pektoris, če je bil v zadnjih mesecih splošno telesno dejaven in ni doživel infarkta ali možganske kapi.

Redko se zgodi, da zdravljenje s sildenafilom ali drugimi zaviralci encima fosfodiesteraze tipa 5 ni mogoče ali da ni uspešno. Takrat se uporabijo druge metode zdravljenja:

  • injekcijsko vbrizganje posebne vazoaktivne snovi v spolni ud: povzroči nehoteno erekcijo (to pomeni, da erekcija nastopi zelo hitro in se ji ni mogoče izogniti). Spolna stimulacija ni potrebna. Bolnike, ki potrebujejo tako zdravljenje, naučijo, da si lahko zdravilo sami vbrizgajo, podobno kot si sladkorni bolniki vbrizgajo inzulin.
  • vakuumska črpalka: s pomočjo vakuuma potegne kri v spolni ud in tako povzroči erekcijo. Napravo sestavljajo: plastičen valj, v katerega se vstavi spolni ud, črpalka, ki izčrpa zrak iz valja in ustvari vakuum, elastičen obroček, ki se namesti na koren spolnega uda zato, da po odstranitvi valja zadržuje kri v spolnem udu in tako ohranja erekcijo.
  • penilna proteza: je dokončna rešitev. Sodobne penilne proteze so sestavljene iz dveh valjev, ki sta kirurško vstavljena v spolni ud. Kadar bolnik želi, lahko valja s pritiskanjem na vsajeno črpalko napolni s tekočino iz rezervoarja, ki je vsajen pod kožo v mošnji. Pri tem spolni ud pride v položaj erekcije. Po spolnem odnosu bolnik s preprostim manevrom tekočino spet pretoči v rezervoar in erekcija preneha.

penilna proteza
Slika 3: Penilna proteza

Zdravljenje erektilne disfunkcije z naravnim afrodiziakom Tribumen

Tribulus terrestris ali navadna zobačica je rastlina, ki raste v subtropskih območjih in se uporablja za izboljšanje spolnih funkcij pri moških z erektilno disfunkcijo. Raziskovalci so v izvlečku navadne zobačice dokazali visoke vsebnosti učinkovin, med drugim protodioscin, ki vpliva na izboljšanje spolne funkcije. Tukaj si lahko preberete več o naravnem afrodiziaku Tribumen.

zdravljenje moške impotence z naravnim afrodiziakom tribumen
Slika 4: Prednosti uporabe naravnega afrodiziaka Tribumen

Prednosti uporabe Tribumena so boljša sposobnost erekcije, boljša spolna funkcija, diuretični učinek in boljša gibljivost spermijev.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o celjenju ran pri sladkornih bolnikih.

1 komentar

20 Jun 2022 Peter

Odličen članek!

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov