Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kaj je zeolit in kakšni so njegovi učinki na naše telo?

Kaj je zeolit in kakšni so njegovi učinki na naše telo?-Najzdravnik

Zeolit je mineral kristalinične strukture, ki lahko nase veže mnoge težke kovine in tako prispeva k detoksikaciji vitalnih organov v našem telesu.

Zaradi edinstvenih in izjemnih fizikalnih in kemijskih lastnosti zeolitnih materialov so ti izredno uporabni v različne namene, vključno z agronomijo, ekologijo in proizvodnjo in za industrijske procese. Na široko se preučuje tudi njegova raba v veterinarstvu in humani medicini. Zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje, vključno z razstrupljanjem, se je uporaba izdelkov na osnovi klinoptilolita v svetu zelo povečala. V javnosti se je nekajkrat sicer pojavila zaskrbljenost glede varnosti klinoptilolita in podobnih materialov za uporabo in vivo. V tem članku se bomo zato posvetili o blagodejnih učinkih in varnosti uporabe zeolita na osnovi klinoptilolita v medicinske in tudi vsakodnevne namene. Osredotočili se bomo še na druge medicinske učinke zeolita povezane z uporabo klinoptilolitnega materiala, predvsem pa z razstrupljanjem, imunskim odzivom in splošnim zdravstvenim stanjem.

Kaj je zeolit?

Zeolit je glineno-piritni mineral, ki ima zaradi svoje kristalinične strukture edinstvene fizikalne in kemijske lastnosti. Med drugim lahko absorbira in izloča vodo v količini, ki dosega 30-50 % njegove teže. Ime je dobil iz grških besed »zeo« (vreti) in »lit«, tj. kamen, ker med segrevanjem na visoko temperaturo - ko je vroč - sprošča paro. Poleg vode lahko absorbira tudi druge elemente, kot so alkohol, benzen in kloroform. Ker lahko zeolit absorbira številne škodljive kemikalije, se uporablja tudi v gospodinjskih čistilnih napravah za vodo.

Vrste zeolitov

V naravi je veliko vrst zeolitov, med njimi najpogosteje lahko zasledimo: klinoptilolit, mordenit, havazit, analkimit, filipsit, erionit in elandidit. Nastanek naravnega zeolita pripisujejo reakciji obsidiana, vulkanskega materiala, z morsko vodo pri temperaturi 50-60 stopinj Celzija. Proces je počasen in traja več let, celo tisočletja. Osnova strukture zeolitov sta aluminij (aluminij) in silicij, pogosto pa vključujejo tudi druge elemente, kot so kositer, cink in titan.

Zeolit klinoptiloit velja za eno najboljših vrst. Nase veže bakterije, glive, organokovinske spojine ter uravnava kisla in alkalna tla, da so bolj nevtralna. V kmetijstvu deluje kot regulator količine vode in jo sprošča glede na potrebe rastlin. Uporablja se tudi za izboljšanje tal, saj deluje kot vir sproščanja kalija, medtem ko se z dodajanjem amonijaka sprošča dušik.

Letno se proizvede približno 3 milijone ton zeolita, pri čemer je na prvem mestu Kitajska, sledita ji Južna Koreja in Japonska. V Grčiji je v Trakiji naravni zeolit, ki velja za enega najboljših na svetu. Vsebuje 68 % silicija, 11 % gline, 4 % kalija, 1 % kalcija ter v manjši meri mangana, železa in magnezija. Poleg tistih, ki jih najdemo v naravi, obstajajo tudi sintetični zeoliti - ta trg naj bi v Združenih državah Amerike letno dosegel 5,2 milijarde dolarjev.                                           

zeolit             
Slika 1: Zeolit je glineno-piritni mineral, ki ima zaradi svoje kristalinične strukture edinstvene fizikalne in kemijske lastnosti

Zeolit in njegove medicinske lastnosti

Kubična struktura sintetičnega zeolita A, znanega tudi kot LTA (Linde Type A). Zaradi svoje sposobnosti vezave kemikalij zeolit, ki se uporablja kot dodatek po ustreznem zdravljenju, olajša razstrupljanje človeškega telesa. Močan negativni ionski naboj veže pozitivno nabite ione, ki so lahko pesticidi, težke kovine (svinec, živo srebro, kadmij, aluminij, nikelj, kositer), prosti radikali, radioaktivne kovine in celo kovine, kot sta 90 in cent.

V nadaljevanju navajamo nekaj medicinskih učinkov zeolita, ki so jih ugotovile znanstvene raziskave.

Zeolit in detoksikacija

Zaradi sposobnosti zeolita za vezavo težkih kovin je obetaven prehranski dodatek za razstrupljanje oz. detoksikacijo organizma. V enem izmed kliničnih preizkušanj s 33 prostovoljci je zeolit pospešil izločanje aluminija, arzena, svinca, živega srebra in drugih težkih kovin. Udeleženci, ki so prejemali tekoči zeolit, so imeli v vzorcih urina znatno višje vrednosti teh kovin. Laboratorijske analize so potrdile, da so bili rezultati posledica razstrupljanja telesa.

Študije na miših so pokazale, da zeolit odstranjuje svinec in ščiti možgane pred oksidativnimi poškodbami zaradi te kovine. Vsebnost svinca v organih glodavcev je zmanjšal do 91 %. Pri podganah je klinoptilolit spodbujal razstrupljanje aluminija in preprečeval, da bi kovina dosegla kri. Pri prašičih s prekomerno količino kadmija je zeolit preprečil anemijo in zaščitil jetra, čeprav ni vplival na koncentracijo v ledvicah. Študije na celicah so potrdile sposobnost zeolita, da veže in odstranjuje težke kovine, kot so svinec, arzen in živo srebro.

Zeolit in aflatoksini

Zeolit lahko s svojimi drobnimi kanali in površinskimi obremenitvami ujame in odstrani številne toksine v človeškem telesu. Študije in vivo kažejo, da absorbira aflatoksine, ki jih večinoma proizvaja gliva Aspergilus flavus in jih pogosteje najdemo v žitih in oreščkih, kadar so pogoji njihove proizvodnje in skladiščenja neprimerni. Aflatoksini ogrožajo zdravje ljudi, zlasti jeter - povzročajo hepatotoksičnost, cirozo in raka.

Zeolit je izdelek, ki ga je Evropska unija odobrila kot krmno dopolnilo za uporabo v perutninskih in prašičjih farmah kot sredstvo za vezavo aflatoksinov. Ker je neškodljiv, se dodaja živalski krmi za vezavo strupenih snovi z nizko molekulsko maso v telesu živali. V epruvetah odstranite aflatoksin iz vode (60 %) in krme (80 %). Ko so ga dajali kravam, je zmanjšal vsebnost aflatoksina v njihovem mleku, ki je pomemben vir zastrupitve ljudi. Prav tako ščiti piščance pred drugim toksinom, ohratoksinom A.

Grška študija na kravah je pokazala, da je zeolit odpravil presnovne poškodbe, ki jih povzročajo nitrati - toksini, ki lahko motijo zdravje živali in ljudi. Dejstvo, da nekateri pesticidi spadajo v to skupino, kaže na pomen razstrupljevalnih lastnosti zeolita.

Zeolit in zdravje črevesja

Pri stanju, imenovanem sindrom prepustnega črevesja, lahko toksini, mikrobi in vnetne molekule iz črevesja vstopajo v krvni obtok in povzročajo vnetja v telesu. V kliničnem preskušanju na 52 vzdržljivostnih športnikih je zeolit (1,85 g dnevno v roku 12 tednov) okrepil črevesno steno in preprečil puščanje. Imel je tudi blag protivnetni učinek na črevesje. V celičnih študijah je klinoptilolit zaviral rast dveh virusov (coxsackievirus in echovirus), ki lahko skozi črevesje vdirata v krvni obtok.

Zeolit je zaradi svojih blagodejnih lastnosti primeren tudi kot pomoč pri razdražen črevesju, saj nanj deluje protivnetno.
Slika 2: Zeolit je zaradi svojih blagodejnih lastnosti primeren tudi kot pomoč pri razdražen črevesju, saj nanj deluje protivnetno.

Zeolit in zdravje kože

V celičnih študijah je zeolit odstranil viruse in hlapne vonjave. Ustavil je tudi razvoj virusa HSV-1 (Herpes simplex). Na koži tvori zaščitni film, ki deluje kot naravna zaščita pred soncem, in odpravlja oksidativne poškodbe, ki jih povzroča sestavina za zaščito pred soncem, titanov dioksid. V kliničnem preskušanju na 39 prostovoljcih je dezodorant v spreju z 10 % zeolitne vrste pokazal močan učinek (24 ur) na mikrobe pazduh, ki povzročajo neprijeten vonj, medtem ko kontrolni sprej tega ni pokazal. Zaradi teh lastnosti je zeolit osrednja sestavina različnih izdelkov za osebno nego, ki so na voljo na trgu.

Zeolit in alergije

Mešanica naravnih zeolitov je pri miših ujela histamin in druge vnetne dejavnike ter zmanjšala otekanje kože za 57 %. Študija na celicah je potrdila vezavo histamina in s tem olajšanje vnetja in alergijskih reakcij.

Zeolit in varnost njegovega jemanja

Užitni zeolit je na voljo v obliki prahu, tablet in tekočine. Najbolje je začeti z majhnim odmerkom dodatka, da se v dveh tednih postopoma doseže odmerek 1 gram na dan. Program razstrupljanja, ki skupaj traja 50 dni, velja za zadostnega in se lahko uporablja tudi dvakrat na leto. Po podatkih iz literature se sledi zeolita izločijo iz telesa v 8 urah brez ostankov - v telesu se ne kopiči. FDA (Uprava za hrano in zdravila v ZDA) je zeolit uvrstila na seznam splošno priznanih kot varnih snovi (Generally Recognized as Safe - GRAS).

Zaključek

V skladu z znanstvenimi dokazi, predstavljenimi v literaturi, je mogoče na splošno trditi, da je zeolit klinoptilolit, vključno s tako imenovanimi preostalimi aktiviranimi materiali, varen za uživanje in vivo. Z njegovim delovanjem ima različne, praviloma zelo pozitivne učinke na zdravje živali in ljudi. Zaradi sestave zeolita klinoptilolita, ki je izredno pomemben za ionsko izmenjavo in adsorpcijo ter posledično razstrupljevalne učinke, se je izkazalo, da bo uporaben pri odstranjevanju različnih onesnaževal iz okolja ter prav tako tudi iz telesa in pri izboljšanju stanja črevesja. Posredni, sistemski razstrupljevalni učinek, ki se pripisuje klinoptilolitu v prehrani živali in ljudi, je bil dokumentiran predvsem v vitalnih organih, npr. v jetrih in ledvicah.

Opaženi sistemski mehanizmi še vedno niso v celoti razumljeni. Predvideva se, da so lahko vsaj deloma učinki zeolita pripisani obnovi homeostaze pri človeku zaradi lokalnih razstrupljevalnih lastnosti v črevesju, v smislu sproščanju raztopljenih oblik silicijevega dioksida iz klinoptilolitnega tufa, ki iz črevesa prehajajo v kri, ter zaradi imunomodulatornih učinkov klinoptilolita. Opazovani lokalni imunomodulatorni učinki klinoptilolita vključujejo indukcijo imunske odzive prek Peyerjevih plaščev in/ali možne pozitivne učinke na mikrobne populacije v črevesju prek še vedno neznanih mehanizmov. Ti lokalni učinki imajo lahko sistemski "odmev" na celotno imunsko stanje, kot je bilo opaženo pri nekaterih študijah.

Antioksidativni učinki klinoptilolita in obnova antioksidativnih obrambnih mehanizmov je lahko povezano tudi s pozitivnim splošnim sistemskim učinkom. Vendar pa so prepričljive izjave o natančni uporabi in koristih klinoptilolita pri ljudeh, je treba skrbno raziskati ter analizirati za vsak posamezen klinoptilolitni material, saj so lahko mehanizmi delovanja povezani z fizikalnimi in kemičnimi lastnostmi določenega materiala. Trenutno, se v medicini uporabljajo različni materiali, ki vsebujejo klinoptilolit. Ti materiali vsebujejo različne odstotkov klinoptilolita in različne sestave. Prav tako naravni tufi, ki vsebujejo klinoptilolit, vsebujejo majhne količine drugih elementov v sledeh, klinoptilolit pa je vedno predhodno naložen z različnimi kationi. Nekateri alkalni ioni, ki jih vsebuje

Kako razstrupiti telo s pomočjo naravnega prehranskega dopolnila Detox?

12-dnevni tretma s klinično testiranim medicinskim praškom za razstrupljanje vam pomaga pri razbremenitvi in razstrupljanju mnogih vitalnih organov – od jeter, ledvic, trebušne slinavke, kože, prav tako pa pripomore še k izboljšanju vaše krvne slike in telesne zmogljivosti.

Nekatere težke kovine so nujno potrebne za normalno delovanje našega telesa. Mednje sodijo na primer baker, cink, železo in mangan, ki jih potrebuje naš organizem v različnih količinah kot kofaktorje v mnogih fizioloških procesih v telesu. Druge težke kovine, kot so svinec, kadmij in živo srebro pa so lahko strupene že v majhnih količinah in lahko močno obremenjujejo našo presnovo. V naše telo lahko pridejo s pitjem vode, pa tudi z določeno živalsko ali rastlinsko hrano ter celo z onesnaženimi delci v zraku, ki ga dihamo. Če se te snovi nenehno absorbirajo v naše telo in nimajo možnosti razstrupljanja in izločanja, se nato začnejo shranjevati v naših vitalnih organih. Z 12-dnevnim tretmajem v obliki klinično testiranega medicinskega praška lahko učinkovito zmanjšate stopnjo obremenjenosti telesa s težkimi kovinami.

Detox prašek vsebuje 100-odstotno mikroniziran zeolit klinoptilolit.


Slika 3: Detox prašek vsebuje 100-odstotno mikroniziran zeolit klinoptilolit.

Komu je namenjen medicinski prašek Detox?

12-dnevni razstrupljevalni tretma z Detox praškom je namenjen vsem posameznikom, ki se soočajo z vsaj eno izmed naslednjih zdravstvenih težav:

 Poslabšanje krvne slike. Pri rednem uživanju Detox praška je bilo opaženo izboljšanje krvne slike pri vseh preiskovancih, vključno z izboljšanjem povišanih vrednosti lipidov (holesterol, trigliceridi) in drugih vrednosti (hemoglobin) v krvi.

 Težave s prebavnim sistemom. Sestavine v izdelku so usmerjene v stabilizacijo in optimalno uravnavanje prebavnega sistema ter so učinkovite pri odpravljanju poškodb ali motenj, kot so zgaga, razjeda želodca ali dvanajstnika.

 Moteno delovanje ledvic. Izdelek ima diuretični učinek na naše telo in s tem pozitivno vpliva na izboljšanje delovanja ledvic, prav tako pomaga tudi pri rehabilitaciji po vnetnih procesih na ledvicah.

 Glivične bolezni. Aktivne sestavine v Detox prašku hitro odpravljajo glivične bolezni kože (predvsem kandidozo in druge sorodne bolezni) in sluznic. Z neposredno uporabo praška se učinkovito odpravlja glivične bolezni nog ter glivične bolezni notranjih organov, ki se lahko pojavijo kot posledica radioloških diagnostičnih postopkov v kombinaciji z jemanjem antibiotikov.

 Sladkorna bolezen. Pri večini oseb se raven sladkorja v krvi po uporabi izdelka jasno stabilizira in zniža. Po posvetu z vašim osebnim zdravnikom se lahko prilagodijo tudi odmerki vaših antidiabetičnih zdravil.

 Težave z delovanjem endokrinih žlez v telesu. Izdelek ima koristne učinke, ki delujejo v smeri optimizacije delovanja žlez z notranjim izločanjem, zlasti ščitnice.

 Rane in opekline. Sestavine v izdelku prispevajo k pospešenemu celjenju ran z neposrednim nanosom praška na ranjeno ali opečeno kožo. Koža se nato praviloma hitreje celi, prav tako se ustavi vsakršna bolečina.

 Parodontalna bolezen. V procesu zdravljenja parodontalne bolezni in odstranjevanja mikroorganizmov v ustih je smiselno vmasirati Detox prašek v obolele dlesni ali ga dodati k zobni pasti.

 Revmatične bolezni. Izdelek je lahko v pomoč pri zdravljenju vseh vrst revmatičnih bolezni, vključno z išiasom, diskopatijo, spondilozo, osteoartritisom in revmatoidnim artritisom.

 Kožne bolezni. S pomočjo izdelka lahko pripomorete k nadzorovanju naslednjih kožnih bolezni: seboroični dermatitis, herpes. luskavica in druge (tako s peroralnim zaužitjem kot tudi s posipavanjem praška na oblelel predel kože). Dodatno lahko še pripomorete k izboljšanju hidratacije kože in njene odpornosti na različne negativne zunanje vplive, vključno z UV-sevanjem.

 Onkološke bolezni. Izdelek lahko deluje kot pomoč pri okrevanju po naslednjih onkoloških boleznih: rak kože, materničnega vratu, dojk, jajčnikov, prostate, jeter, vranice, tankega črevesa, debelega črevesa, pljuč, kosti, želodca, mehurja, jezika in pri podjezičnem raku.

 Težave s srčno-žilnim sistemom. Izdelek stabilizira in optimizira delovanja žilnega sistema z izboljšanjem venske napetosti in zmanjšanjem prepustnosti ven, zmanjšuje tudi videz edemov, krčnih žil, hemoroidov ter krepi srčno mišičnino in poskrbi za pospešeno oskrbo s krvjo in hranil po srčnem infarktu.

 Slabša telesna zmogljivost. Izdelek lahko povečuje vzdržljivost med povečanim fizičnim naporom ter pripomore k zmanjšanju bolečine, ki se ob tem pojavlja.

 Nevropsihološke bolezni. Izdelek pripomore k izboljšanju splošnega razpoloženja, uspešno deluje tudi v boju proti nespečnosti, nevrozam in depresiji. Ugodno vpliva še na zdravljenje epilepsije, shizofrenije, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o revmatoidnem artritisu.

Avtor članka je Dominik Škrinjar, študent Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€29,90
€29,90
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov