Hemeroidi in kaj storiti, ko se pojavijo?

Hemeroidi so pogosta nadloga, ki povzroča srbež, bolečine in celo krvavitve ob odvajanju.

Kaj pravzaprav so hemeroidi?

Hemoroidi ali hemeroidi, imenovani tudi »zlata žila« so povečane vene, ki se nahajajo v spodnjem delu danke (rektuma) in zadnjične odprtine (anusa). Zaradi povečanega tlaka krvi se vene razširijo, kar ponavadi nastane ob zaprtju ali močni driski ter ob nosečnosti, ko na malo medenico pritiska plod. Hemerodi lahko povzročijo bolečino, nelagodje in v določenih primerih krvavitev iz rektuma. S hemeroidi se sicer že rodimo, ampak večini ne povzročajo težav dokler ti ne povečajo in zatečejo ter posledično povzročajo celo vrsto nadležnih simptomov.

V povprečju ima težave s hemeroidi vsak 20. posameznik - ne glede na njegov starost, raso ali spol. Z leti se verjetnost za težave s hemeroidi le še povečuje, po 50. letu pa lahko prizadene že več kot polovico vseh oseb. Čeprav so težave s hemeroidi pri otrocih zelo redke, se lahko pojavijo tudi pri najstnikih. Dejavniki tveganja za razvoj težav s hemeroidi so:

 • prekomerna telesna teža oz. debelost,
 • nosečnost,
 • prehrana z nizko vsebnostjo vlaknin,
 • kronična zaprtost ali driska,
 • redno dvigovanje težjih bremen,
 • dolgotrajno sedenje na stranišču,
 • napenjanje ob odvajanju blata.

hemeroidi zdravljenje
Slika 1: Vsak 20. posameznik ima težave s hemeroidi

Katere vrste hemeroidov poznamo?

Hemeroidi se lahko pojavijo na površini ali v notranjosti rektuma ali anusa. Tip hemeroida je odvisen od lokacije razširitve vene. V osnovi ločimo:

 • zunanji hemeroidi: gre za razširjene vene v podkožju okoli anusa, kjer pri odvajanju prehaja blato, kar v primeru težav s hemeroidi lahko povzroča srbečico in bolečino, občasno tudi krvavitve. V primeru, da se napolnijo s krvjo in tvorijo strdek jih imenujemo trombozirani hemeroidi, ki v osnovi niso nevarni, lahko pa povzročajo hudo bolečino in otekanje.
 • notranji hemeroidi: se nahajajo znotraj zadnjične sluznice in ne povzročajo bolečin ali srbenja. Na njihovo prisotnost nas pogosto spomni krvavitev ob odvajanju blata. Notranji hemoroidi se lahko izbočijo (protruzija) ali izpadejo (prolaps) skozi zadnjično odprtini.

Kaj povzroča nastanek hemeroidov in kakšni so simptomi?

Napenjanje ustvarja velik pritisk na venske poti v anusu ali rektuma, kar najpogosteje vodi v razvoj hemeroidov. Vsakršno napenjanje, ki poveča tlak v trebuhu ali spodnjih okončinah lahko povzroča razširjenje analnih ali rektalnih ven. Najpogosteje se hemeroidi razvijejo zaradi naslednjih vzrokov:

 • povišan tlak v medeničnem predelu zaradi povečanje telesne teže, še posebej tekom nosečnosti,
 • izrazito napenjanje v času odvajanja blata ob siceršnji zaprtosti,
 • dvigovanje težkih objektov ali uteži.
 • druge gastrointestinalne bolezni, ki povzročajo simptome značilne za prisotnost hemeroidov (npr. rak kolona, Chronova bolezen, ulcerozni kolitis).

Notranji hemeroidi redkeje povzročajo bolečino in se jih običajno težje tipni oz. netipni, razen v primeru, da pride do njihovega prolapsa. Večina posameznikov z notranjimi hemeroidi se jih sploh ne zaveda, saj so običajno brez simptomov. V določenih primerih se lahko ob sočasni krvavitvi iz rektuma opazi kri na toaletnem papirju, v blatu ali v straniščni školjki.

Zunanji hemeroidi se najpogosteje kažejo z analnim ali perianalnim srbežom, trdimi izboklinami v analnem predelu, bolečinami (še posebej ob sedenju) in z rektalnimi krvavitvami. Prolapsirani hemeroidi so lahko boleči in neprijetni, običajno se jih otipa, saj štrlijo v zunanjost analne sluznice. V takih primerih se svetuje, da se jih nežno potisne nazaj v notranjost. Tukaj si lahko podrobneje preberete o vrstah hemeroidov in njihovih simptomih.

Tako zunanji kot notranji hemeroidi lahko povzročajo podobne težave.
Slika 1: Tako zunanji kot notranji hemeroidi lahko povzročajo podobne težave

Kako diagnosticiramo hemeroide?

Prisotnost hemeroidov najpogosteje ugotovimo na podlagi anamneze in kliničnega pregleda bolnika. Poleg omenjenega se običajno izvede še vsaj eno izmed naslednjih preiskav:

 • digitorektalni pregled - zdravnik si pri tem postopku nadane rokavice in na prst nanese lubrikant s katerim potem potipa notranjost rektalnega sluznice, da zatipa morebitne povečane hemeroide,
 • anoskopija – zdravnik s pomočjo anoskopa (osvetljena cevka) pregleda analno in rektalno sluznico,
 • sigmoidoskopija – zdravnik s pomočjo sigmoidoskopa (osvetljene cevke s kamero) pregleda zadnji del kolona, t. i. sigmoidni kolon oz. esasto črevo.

Čeprav so tovrstni testi lahko delno neprijetni, niso boleči in se jih običajno izvaja brez anestezije. V določenih primerih se dodatno bolnika naroči še na gastroskopijo, predvsem v primeru, da zdravnik postavi sum na rak kolona, v tem primeru se za sam postopek uporabi lokalna oz. splošna anestezija.

Natačna anamneza ter ustrezna izbira kliničnega pregleda sta osnova za ustrezno obravnavo bolnika s sumom na hemeroide
Slika 2: Natačna anamneza ter ustrezna izbira kliničnega pregleda sta osnova za ustrezno obravnavo bolnika s sumom na hemeroide

Kakšne so možnosti zdravljenja hemeroidov?

V primeru, da so simptomi izrazitejši, trajajo več kot teden dni ali pa vplivajo na vaše vsakodnevno delovanje, je smiselno obiskati specialista proktologa, ki bo hemeroide zdravil s pomočjo ene izmed naslednjih možnih terapevtskih postopkov:

 • uporaba elastične podveze – s pomočjo majhne elastične podveze, ki se namesti okoli hemeroida, se prekine dotok krvi v razširjene vene. Hemeroid zaradi prekinjenega dotoka krvi odmre in spontano odpade pri odvajanju.
 • elektrokoagulacija – s pomočjo elektrokavterizacije se ustvari električni tok, ki prekine dotok krvi v sam hemeroid, kar povzroči, da ta odpade.
 • infrardeča koagulacija – v rektalno sluznico se vstavi majhna sonda, ki seva toploto in s tem uniči hemeroidalno tkivo.
 • skleroterapija – s pomočjo sklerozanta, ki se injicira v nabreklo veno, uničimo tkivo, ki tvori hemeroid.
 • hemoroidektomija – kirurška odstranitev večjih zunanjih hemeroidov ali v primeru prolapsa notranjega hemeroida.

Nasveti za blažitev težav s hemeroidi

Hemeroidi postajajo pogostejši z leti. Nemalokrat se zgodi, da hemeroidi izginejo brez zdravljenja. Simptomi v smislu bolečin ali krvavitve običajno vztrajajo vsaj teden dni ali nekoliko dlje. V naše vsakdanje življenje je zato smiselno vključevati različne vrste preventivnih metod, da zmanjšamo verjetnost za razvoj hemeroidnih sprememb. Za učinkovito preprečevanje nastajanja hemeroidov se svetujejo naslednji ukrepi:

 • zmanjšamo čas sedenja in prenehajmo s pretiranim napenjanjem med odvajanjem blata,
 • ne zadržujte odvajanja blata, saj to lahko povzroča dodatne simptome ali poslabša stanje že obstoječih hemeroidov,
 • pijte zadostne količine vode tekom dneva,
 • v prehrano vključiti čimveč hrane bogate z vlakninami (predvsem sveže sadje, zelenjavo in polnozrnate izdelke) - za ženske se svetuje uživanje vsaj 25 gramov vlaknin na dan, za moške 35 gramov,
 • ostanite fizično aktivni, saj to blagodejno vpliva na vašo prebavo.

Več o samopomoči pri pojavljanju hemeroidov si lahko preberete v sledečem prispevku.

V primeru težav s hemeroidi se svetuje uporaba mazila Bioapifit

Mazilo za hemeroide Bioapifit® temelji na sestavinah rastlinskega in čebeljega izvora. Mazilo za hemeroide je primerno za blaženje simptomov hemeroidov, fisur, analne srbečice in drugih ne-vnetnih anorektalnih stanj, kot so rektalne krvavitve, razdražena in občutljiva koža okoli anusa, bolečine okoli anusa in analna oteklina. Ob nanosu mazila na prizadeto območje, se na poškodovani sluznici ustvari zaščitna plast, ki spodbuja hitrejše celjenje rane in s tem prepreči nadaljnje draženje. Aktivne učinkovine v mazilu ustvarijo kislo in viskozno okolje z nizko vsebnostjo vode, ki preprečuje naselitev in razmnoževanje patogenih mikroorganizmov. Za povrh ima mazilo še lokalni analgetični učinek, ki lajša bolečine in nelagodje med iztrebljanjem. Aktivne učinkovine v mazilu Bioapifit® delujejo sicer tudi proti srbenju peri-rektalnega predela.

mazilo proti hemeroidom bioapifit


Slika 3: Mazilo za hemeroide Bioapifit dokazano blaži simptome hemeroidov na osnovi sestavin naravnega izvora

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o blaženju posledic dolgotrajnega kajenja.

Avtor članka je Dominik Škrinjar, študent Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Objavite komentar

Vsi komentarji na blogu so pred objavo preverjeni.
Najzdravnik je slovenska znamka, ki upravlja spletno trgovino s sodobnimi medicinskimi pripomočki. Z uporabo naše spletne strani se strinjate s pogoji poslovanja.
Uspešno ste se naročili!
Prišlo je do napake. Poskusite znova.
ico-collapse
0
Nedavno ogledano
ic-cross-line-top
Skrij
ic-expand
ic-cross-line-top