Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Hemoroidi in kaj storiti, ko se pojavijo?

Hemoroidi in kaj storiti, ko se pojavijo?

Hemoroidi so pogosta nadloga, ki povzroča srbež, bolečine in celo krvavitve ob odvajanju.

Kaj pravzaprav so hemoroidi?

Hemoroidi ali hemoroidi, imenovani tudi »zlata žila« so povečane vene, ki se nahajajo v spodnjem delu danke (rektuma) in zadnjične odprtine (anusa). Zaradi povečanega tlaka krvi se vene razširijo, kar ponavadi nastane ob zaprtju ali močni driski ter ob nosečnosti, ko na malo medenico pritiska plod. Hemorodi lahko povzročijo bolečino, nelagodje in v določenih primerih krvavitev iz rektuma. S hemoroidi se sicer že rodimo, ampak večini ne povzročajo težav dokler ti ne povečajo in zatečejo ter posledično povzročajo celo vrsto nadležnih simptomov.

V povprečju ima težave s hemoroidi vsak 20. posameznik - ne glede na njegov starost, raso ali spol. Z leti se verjetnost za težave s hemoroidi le še povečuje, po 50. letu pa lahko prizadene že več kot polovico vseh oseb. Čeprav so težave s hemoroidi pri otrocih zelo redke, se lahko pojavijo tudi pri najstnikih. Dejavniki tveganja za razvoj težav s hemoroidi so:

  • prekomerna telesna teža oz. debelost,
  • nosečnost,
  • prehrana z nizko vsebnostjo vlaknin,
  • kronična zaprtost ali driska,
  • redno dvigovanje težjih bremen,
  • dolgotrajno sedenje na stranišču,
  • napenjanje ob odvajanju blata.

hemeroidi zdravljenje
Slika 1: Vsak 20. posameznik ima težave s hemoroidi

Katere vrste hemoroidov poznamo?

Hemoroidi se lahko pojavijo na površini ali v notranjosti rektuma ali anusa. Tip hemoroida je odvisen od lokacije razširitve vene. V osnovi ločimo:

  • zunanji hemoroidi: gre za razširjene vene v podkožju okoli anusa, kjer pri odvajanju prehaja blato, kar v primeru težav s hemoroidi lahko povzroča srbečico in bolečino, občasno tudi krvavitve. V primeru, da se napolnijo s krvjo in tvorijo strdek jih imenujemo trombozirani hemoroidi, ki v osnovi niso nevarni, lahko pa povzročajo hudo bolečino in otekanje.
  • notranji hemoroidi: se nahajajo znotraj zadnjične sluznice in ne povzročajo bolečin ali srbenja. Na njihovo prisotnost nas pogosto spomni krvavitev ob odvajanju blata. Notranji hemoroidi se lahko izbočijo (protruzija) ali izpadejo (prolaps) skozi zadnjično odprtini.

Kaj povzroča nastanek hemoroidov in kakšni so simptomi?

Napenjanje ustvarja velik pritisk na venske poti v anusu ali rektuma, kar najpogosteje vodi v razvoj hemoroidov. Vsakršno napenjanje, ki poveča tlak v trebuhu ali spodnjih okončinah lahko povzroča razširjenje analnih ali rektalnih ven. Najpogosteje se hemoroidi razvijejo zaradi naslednjih vzrokov:

  • povišan tlak v medeničnem predelu zaradi povečanje telesne teže, še posebej tekom nosečnosti,
  • izrazito napenjanje v času odvajanja blata ob siceršnji zaprtosti,
  • dvigovanje težkih objektov ali uteži.
  • druge gastrointestinalne bolezni, ki povzročajo simptome značilne za prisotnost hemoroidov (npr. rak kolona, Chronova bolezen, ulcerozni kolitis).

Notranji hemoroidi redkeje povzročajo bolečino in se jih običajno težje tipni oz. netipni, razen v primeru, da pride do njihovega prolapsa. Večina posameznikov z notranjimi hemoroidi se jih sploh ne zaveda, saj so običajno brez simptomov. V določenih primerih se lahko ob sočasni krvavitvi iz rektuma opazi kri na toaletnem papirju, v blatu ali v straniščni školjki.

Zunanji hemoroidi se najpogosteje kažejo z analnim ali perianalnim srbežom, trdimi izboklinami v analnem predelu, bolečinami (še posebej ob sedenju) in z rektalnimi krvavitvami. Prolapsirani hemoroidi so lahko boleči in neprijetni, običajno se jih otipa, saj štrlijo v zunanjost analne sluznice. V takih primerih se svetuje, da se jih nežno potisne nazaj v notranjost. Tukaj si lahko podrobneje preberete o vrstah hemoroidov in njihovih simptomih.

Tako zunanji kot notranji hemeroidi lahko povzročajo podobne težave.
Slika 1: Tako zunanji kot notranji hemoroidi lahko povzročajo podobne težave

Kako diagnosticiramo hemoroide?

Prisotnost hemoroidalne bolezni najpogosteje ugotovimo na podlagi anamneze in kliničnega pregleda bolnika. Poleg omenjenega se običajno izvede še vsaj eno izmed naslednjih preiskav:

  • digitorektalni pregled - zdravnik si pri tem postopku nadane rokavice in na prst nanese lubrikant s katerim potem potipa notranjost rektalnega sluznice, da zatipa morebitne povečane hemoroide,
  • anoskopija – zdravnik s pomočjo anoskopa (osvetljena cevka) pregleda analno in rektalno sluznico,
  • sigmoidoskopija – zdravnik s pomočjo sigmoidoskopa (osvetljene cevke s kamero) pregleda zadnji del kolona, t. i. sigmoidni kolon oz. esasto črevo.

Čeprav so tovrstni testi lahko delno neprijetni, niso boleči in se jih običajno izvaja brez anestezije. V določenih primerih se dodatno bolnika naroči še na gastroskopijo, predvsem v primeru, da zdravnik postavi sum na rak kolona, v tem primeru se za sam postopek uporabi lokalna oz. splošna anestezija.

Natačna anamneza ter ustrezna izbira kliničnega pregleda sta osnova za ustrezno obravnavo bolnika s sumom na hemeroide
Slika 2: Natačna anamneza ter ustrezna izbira kliničnega pregleda sta osnova za ustrezno obravnavo bolnika s sumom na hemoroide

Kakšne so možnosti zdravljenja hemoroidov?

V primeru, da so simptomi izrazitejši, trajajo več kot teden dni ali pa vplivajo na vaše vsakodnevno delovanje, je smiselno obiskati specialista proktologa, ki bo hemoroide zdravil s pomočjo ene izmed naslednjih možnih terapevtskih postopkov:

  • uporaba elastične podveze – s pomočjo majhne elastične podveze, ki se namesti okoli hemoroida, se prekine dotok krvi v razširjene vene. Hemoroid zaradi prekinjenega dotoka krvi odmre in spontano odpade pri odvajanju.
  • elektrokoagulacija – s pomočjo elektrokavterizacije se ustvari električni tok, ki prekine dotok krvi v sam hemoroid, kar povzroči, da ta odpade.
  • infrardeča koagulacija – v rektalno sluznico se vstavi majhna sonda, ki seva toploto in s tem uniči hemoroidalno tkivo.
  • skleroterapija – s pomočjo sklerozanta, ki se injicira v nabreklo veno, uničimo tkivo, ki tvori hemoroid.
  • hemoroidektomija – kirurška odstranitev večjih zunanjih hemoroidov ali v primeru prolapsa notranjega hemoroida.

Nasveti za blažitev težav s hemoroidi

Hemoroidi postajajo pogostejši z leti. Nemalokrat se zgodi, da hemoroidi izginejo brez zdravljenja. Simptomi v smislu bolečin ali krvavitve običajno vztrajajo vsaj teden dni ali nekoliko dlje. V naše vsakdanje življenje je zato smiselno vključevati različne vrste preventivnih metod, da zmanjšamo verjetnost za razvoj hemoroidnih sprememb. Za učinkovito preprečevanje nastajanja hemoroidov se svetujejo naslednji ukrepi:

  • zmanjšamo čas sedenja in prenehajmo s pretiranim napenjanjem med odvajanjem blata,
  • ne zadržujte odvajanja blata, saj to lahko povzroča dodatne simptome ali poslabša stanje že obstoječih hemoroidov,
  • pijte zadostne količine vode tekom dneva,
  • v prehrano vključiti čimveč hrane bogate z vlakninami (predvsem sveže sadje, zelenjavo in polnozrnate izdelke) - za ženske se svetuje uživanje vsaj 25 gramov vlaknin na dan, za moške 35 gramov,
  • ostanite fizično aktivni, saj to blagodejno vpliva na vašo prebavo.

Več o samopomoči pri pojavljanju hemoroidov si lahko preberete v sledečem prispevku.

V primeru težav s hemoroidi se svetuje uporaba mazila Bioapifit

Mazilo za hemoroide Bioapifit® temelji na sestavinah rastlinskega in čebeljega izvora. Mazilo za hemoroide je primerno za blaženje simptomov hemoroidov, fisur, analne srbečice in drugih ne-vnetnih anorektalnih stanj, kot so rektalne krvavitve, razdražena in občutljiva koža okoli anusa, bolečine okoli anusa in analna oteklina. Ob nanosu mazila na prizadeto območje, se na poškodovani sluznici ustvari zaščitna plast, ki spodbuja hitrejše celjenje rane in s tem prepreči nadaljnje draženje. Aktivne učinkovine v mazilu ustvarijo kislo in viskozno okolje z nizko vsebnostjo vode, ki preprečuje naselitev in razmnoževanje patogenih mikroorganizmov. Za povrh ima mazilo še lokalni analgetični učinek, ki lajša bolečine in nelagodje med iztrebljanjem. Aktivne učinkovine v mazilu Bioapifit® delujejo sicer tudi proti srbenju peri-rektalnega predela.

prednosti uporabe mazila za hemoroide Bioapifit®
Slika 3: Mazilo za hemoroide Bioapifit dokazano blaži simptome hemoroidov na osnovi sestavin naravnega izvora

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o blaženju posledic dolgotrajnega kajenja.

 

Avtor članka je Dominik Škrinjar, študent Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov