Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Domača zdravila za uhajanje urina: Nasveti za lajšanje urinske inkontinence

Domača zdravila za uhajanje urina: Nasveti za lajšanje urinske inkontinence

Uhajanje urina, znano tudi kot urinska inkontinenca, je pogosta težava, s katero se sooča veliko ljudi.

Ta neprijetna težava lahko močno vpliva na kakovost življenja posameznika in omeji njegovo vsakodnevno delovanje. Na srečo obstaja več enostavnih ukrepov, ki lahko lajšajo uhajanje urina. V tem članku bomo predstavili nekaj učinkovitih nasvetov, vključno z uporabo Keglovih vaj, pravilno prehrano, zelišči in drugimi naravnimi metodami, ki vam lahko pomagajo zmanjšati težave z uhajanjem urina.

Keglove vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Krepitev mišic medeničnega dna je ključna pri obvladovanju uhajanja urina.  Keglove vaje so preproste, a izjemno koristne metode za krepitev mišic medeničnega dna. Te vaje so še posebej pomembne med nosečnostjo in po porodu, saj lahko preprečijo urinsko inkontinenco in druge težave, povezane z medeničnim dnom.

Mišice medeničnega dna se lahko oslabijo zaradi poroda, nosečnosti, operacij, staranja, kroničnega kašlja ali prekomerne telesne teže. Tudi če niste izpostavljeni nobeni od teh okoliščin, je smiselno izvajati Keglove vaje preventivno.

Keglove vaje ciljajo predvsem na krepitev mišic medeničnega dna, ki podpirajo maternico, mehur, tanko črevo in danko. Te vaje lahko izvajate kjer koli in kadarkoli, saj so neopazne za druge. Pomembno pa je, da jih izvajate pravilno in vztrajno, da dosežete želene rezultate.

Krepitev mišic medeničnega dna - Keglove vaje

Keglove vaje so še posebej koristne za preprečevanje in obvladovanje urinske inkontinence, tako stresne kot urgentne oblike. Pri stresni inkontinenci lahko pride do uhajanja urina med kašljanjem, kihanjem, smejanjem ali vadbo, medtem ko je pri urgentni inkontinenci nenadna potreba po uriniranju, ko je mehur že skoraj poln, kar otežuje zadrževanje urina. Keglove vaje so lahko koristne tudi pri preprečevanju fekalne inkontinence in lahko izboljšajo spolno zadovoljstvo.

Za pravilno izvajanje Keglovih vaj je treba najprej identificirati prave mišice. Med uriniranjem poskusite za trenutek zadržati curek in opazujte, katere mišice se aktivirajo ali stisnejo. To so mišice medeničnega dna, na katere se osredotočite pri izvajanju Keglovih vaj.

Vaje lahko izvajate v različnih položajih, vendar je večini udobno ležanje. Začnite s stiskanjem mišic medeničnega dna za 5 sekund, nato pa jih sprostite za 5 sekund. Ponovite vajo 5-krat. Postopoma podaljšujte čas stiska in sprostitve. Pazite, da napnete samo mišice medeničnega dna, medtem ko sprostite trebuh in zadnjico. Pravilno dihanje med vajami je prav tako pomembno. Priporočljivo je izvajati Keglove vaje vsaj trikrat dnevno, s vsaj 10 ponovitvami v vsaki seriji.

Domača zdravila za uhajanje urina

Pravilna prehrana za lajšanje uhajanja urina

Pravilna prehrana igra pomembno vlogo pri zdravju mehurja in zmanjšanju težav z uhajanjem urina. Pomembno je ohraniti zdravo telesno težo, saj prekomerna telesna teža lahko poveča pritisk na mehur. Priporočljivo je uživati uravnoteženo prehrano, bogato z vlakninami, ki pomagajo pri preprečevanju zaprtja. Zaprtje lahko poveča pritisk na mehur in poslabša težave z uhajanjem urina. V prehrano vključite sveže sadje, zelenjavo, cela zrna in vlaknine, da ohranite zdravo prebavo.

Zelišča in naravne učinkovine pri lajšanju simptomov uhajanja urina

Obstajajo zelišča, ki so znana po svojem blagodejnem vplivu na zdravje mehurja in zmanjšanje težav z uhajanjem urina.

✔ Brusnični sok. Brusnice so znane po svojih antibakterijskih lastnostih, ki lahko pomagajo pri preprečevanju okužb sečil, ki pogosto prispevajo k težavam z uhajanjem urina. Redno uživanje brusničnega soka ali uživanje svežih brusnic lahko pomaga pri ohranjanju zdravega sečilnega sistema.

✔ Bučna semena. Bučna semena so bogata z esencialnimi hranili, kot so cink, magnezij in omega-3 maščobne kisline, ki podpirajo zdravje mehurja. Dodajanje bučnih semen v prehrano ali uživanje bučnega semenskega olja lahko pomaga pri uravnavanju uriniranja in zmanjšanju težav z uhajanjem urina.

✔ Hrastova skorja. Hrastova skorja vsebuje tanine, ki imajo adstrigentne lastnosti in lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetja in preprečevanju uhajanja urina. Pripravite čaj iz hrastove skorje in ga redno pijte za podporo k zdravju mehurja.

✔ Preslica. Preslica je rastlina, bogata s silicijem, kalijem in flavonoidi, ki krepijo mišice mehurja in pomagajo pri obvladovanju uhajanja urina. Pripravite čaj iz preslice in ga redno pijte za podporo zdravju mehurja.

Prehranska dopolnila za zmanjšanje težav z uhajanjem urina

Poleg zelišč lahko razmislite tudi o jemanju določenih prehranskih dopolnil, ki podpirajo zdravje mehurja in zmanjšujejo težave z uhajanjem urina. Na voljo so prehranska dopolnila, ki vsebujejo sestavine, kot so izvlečki brusnice, probiotiki, vitamini in minerali, ki lahko pripomorejo k ravnovesju urinarnega trakta. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom, da se prepričate o njihovi ustreznosti in morebitnih interakcijah z drugimi zdravili, ki jih morda jemljete.

Spremembe življenjskega sloga

Poleg domačih zdravil je pomembno upoštevati nekatere spremembe v življenjskem slogu, ki lahko zmanjšajo težave z uhajanjem urina.

 Nadzor nad telesno težo. Prekomerna telesna teža lahko poveča pritisk na mehur in poslabša težave z uhajanjem urina. Zato je pomembno, da vzdržujete zdravo telesno težo. S kombinacijo zdrave prehrane in redne telesne vadbe lahko dosežete in ohranite zdravo težo ter zmanjšate pritisk na mehur.

 Izogibanje dražilnim snovem. Določene snovi lahko dražijo mehur in povečajo pogostost uriniranja. Med te snovi spadajo alkohol, kofein, gazirane pijače, začinjena hrana in umetna sladila. Poskusite se izogniti ali omejiti uživanje teh snovi ter opazujte, ali se vaše težave z uhajanjem urina zmanjšujejo.

 Uravnavanje vnosa tekočin. Če imate težave z uhajanjem urina, se zdi smiselno omejiti vnos tekočin. Vendar pa je pomembno, da pijete dovolj tekočine, da ohranite ustrezno hidracijo. Posvetujte se s svojim zdravnikom glede priporočene količine tekočine, ki jo morate zaužiti na dan, in poskusite porazdeliti pitje čez celoten dan.

 Uriniranje po potrebi. Pomembno je, da redno izpraznite mehur in se izogibate zadrževanju urina. Ko čutite potrebo po uriniranju, se odzovite takoj. Prav tako poskrbite, da boste pred spanjem izpraznili mehur, da zmanjšate tveganje za nočno uhajanje urina.

 Vadba in telesna aktivnost. Redna telesna vadba lahko krepi mišice medeničnega dna in prispeva k boljšemu nadzoru nad uriniranjem. Poskusite vključiti vadbo, ki je namenjena krepitev teh mišic, kot so Keglove vaje, pilates ali joga. Poleg tega vam bo telesna aktivnost pomagala ohraniti zdravo telesno težo in izboljšati splošno zdravje.

 Uporaba blazinic in vložkov. V primeru, da imate občasne epizode uhajanja urina, je lahko uporaba blazinic ali drugih pripomočkov za absorpcijo koristna. Obstaja širok izbor izdelkov, ki so na voljo na trgu ter so namenjeni zmanjšanju neprijetnosti uhajanja urina. Blazinice za inkontinenco so diskretno oblikovane in nudijo zaščito pred uhajanjem urina. Obstajajo tudi posebni vložki za moške in ženske, ki so prilagojeni anatomiji in zagotavljajo udobje ter zanesljivo zaščito.

✔ Sprostitvene tehnike. Stres in napetost lahko prispevata k poslabšanju težav z uhajanjem urina. Zato je pomembno, da se posvetite sprostitvenim tehnikam, ki vam pomagajo zmanjšati stres in napetost v telesu. Meditacija, globoko dihanje, joga, masaža in druge tehnike sproščanja lahko pomagajo pri sprostitvi mišic medeničnega dna ter zmanjšajo težave z uhajanjem urina.

 Posvet z ginekologom. Če se vaše težave z uhajanjem urina ne izboljšajo kljub uporabi domačih zdravil in spremembam življenjskega sloga, se posvetujte s svojim zdravnikom ali specialistom za urinarno inkontinenco. Ginekolog vam bo lahko svetoval in vam predlagal ustrezno zdravljenje glede na vzrok in resnost vaših težav.

Uhajanje urina je lahko neprijetna težava, vendar obstaja več domačih zdravil, ki vam lahko pomagajo zmanjšati te težave. S kombinacijo Keglovih vaj, pravilne prehrane, uporabe zelišč in naravnih sredstev ter sprememb v življenjskem slogu lahko dosežete izboljšanje vašega stanja. Ne pozabite, da je pomembno posvetovati se s strokovnjakom, če vaše težave persistirajo. Z ustrezno podporo in pravilnim pristopom lahko ponovno pridobite nadzor nad svojim mehurjem in živite bolj polno in udobno življenje.

Lajšanje simptomov uhajanja urina z vaginalnim mazilom Bioapigyn®

Vaginalno mazilo Bioapigyn® je klinično testiran medicinski pripomoček, ki se uporablja za lajšanje simptomov uhajanja urina in občutljive nožnice pri ženskah. Mazilo je namenjeno ženskam, starejšim od 18 let, ki trpijo za stresno, urgentno ali mešano urinsko inkontinenco, še posebej tistim v menopavzi. Poleg tega se mazilo uporablja tudi za lajšanje simptomov vulvo-vaginalnih motenj, ki so posledica zvišanih vrednosti pH nožnice.

vaginalno mazilo proti uhajanju urina bioapigyn

Mazilo deluje tako, da spodbuja krčenje in sproščanje mišic medeničnega dna ter vzpostavlja optimalno pH in zaščitno plast na vaginalni sluznici. Rezultati kliničnih raziskav so pokazali izboljšanje simptomov inkontinence in vulvo-vaginalnih motenj pri večini udeleženk. Mazilo je brez umetnih konzervansov, barvil in dišav ter se uporablja s pomočjo aplikatorja. Priporoča se kontinuirana uporaba 30 dni, nato pa lahko mazilo uporabljate po potrebi 2-3 krat na teden.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o dolgotrajnem kašlju pri otrocih.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov