Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

5 nasvetov, kako obvladati uhajanje urina

5 nasvetov, kako obvladati uhajanje urina-Najzdravnik

Kaj je uhajanje urina (urinska inkontinenca) in kako lahko jo lahko uspešno obvladamo?

Nastajanje urina je stalen proces, ki se odvija v ledvicah. Za odtok urina se odrasel človek zavestno odloči ali pa ga še nekaj časa zadržuje. Ko več ne moremo sami zavestno zadrževati urin, govorimo o urinski inkontinenci. Pojavi se lahko v vseh starostnih obdobjih, pri obeh spolih. Predstavlja eno izmed najpogostejših obolenj ženske populacije. Je nadloga, ki ženskam predstavlja zdravstvene, higienske in socialne težave ter pomembno zniža kvaliteto življenja.

Ali ste vedeli?

Urinska inkontinenca prizadene milijone moških in žensk vseh starosti.

- Ocenjuje se, da se pojavi pri okoli 2–3 % najstnikov. Najstniki z inkontinenco so izpostavljeni povečanemu tveganju za neuspeh v srednji šoli.

- Skoraj 25 % žensk ima urinsko inkontinenco vsaj eno leto po porodu.

- Številne ženske poročajo, da jih težave z mehurjem odvračajo od ukvarjanja s športom.

- Prizadene 11–34 % starejših moških, po podatkih Nacionalnega inštituta za sladkorno bolezen ter prebavne in ledvične bolezni.

uhajanje urina

Slika 1: Skoraj 25 % žensk ima urinsko inkontinenco vsaj eno leto po porodu.

Vzroki za uhajanje urina

Dejavnike tveganja za nastanek urinske inkontinence lahko v grobem razdelimo na prirojene in pridobljene.

Prirojena dejavnika tveganja:

 • Starost: Prevalenca in stopnja urinske inkontinence naraščata s starostjo. Pred 35. letom je incidenca približno 3% medtem, ko po 60. letu naraste na približno 38%, saj s starostjo postopno prihaja do oslabitve mišic medeničnega dna in mišic zapiralk. Prav tako ima v starosti večji delež žensk pridružena obolenja, ki pripomorejo k urinski inkontinenci.
  • Uhajanje urina v starosti:
   • Po menopavzi ženske proizvajajo manj estrogena, hormona, ki pomaga ohranjati zdravo sluznico mehurja in sečnice. Poslabšanje teh tkiv lahko poslabša inkontinenco.
   • Predvsem pri starejših moških je inkontinenca pogosto posledica povečanja prostate, ki jo poznamo pod entiteto benigna hiperplazija prostate.
 • Pozitivna družinska anamneza: Zaznana je bila nekoliko večja verjetnost za razvoj urgentne inkontinence ali prekomerno aktivnega sečnega mehurja pri hčerkah in sestrah žensk z inkontinenco.

Pridobljeni dejavniki tveganja:

 • Debelost: Ženske s prekomerno telesno težo imajo, v primerjavi s primerno prehranjenimi, kar trikrat višje tveganje za razvoj urinske inkontinence. Pri teh zmanjšanje telesne teže izboljša ali celo razreši inkontinenco.
 • Porod: Urinska inkontinenca pogostejša pri ženskah, ki so večkrat rodile ter, ki so rodile otroke z višjo porodno težo.
  • Uhajanje urina med nosečnostjo:
   • Med nosečnostjo pride do fiziološkega raztezanja maternice zaradi rastočega ploda, pri čemer pride do stiskanja mehurja in do razvoja urinske inkontinence pri nekaterih nosečnicah. Drugi razlog za inkontinenco med nosečnostjo je oslabitev mišic medeničnega dna, ki so podporne strukture za vse organe v medenici. Med nosečnostjo se lahko zaradi širjenja maternice raztegnejo in oslabijo.
 • Določene športne aktivnosti: Tek, dvigovanjem uteži ter skakanje povezujemo z nastankom stresne inkontinence.
 • Ostali (kajenje, uživanje kofeina in alkohola, možganska kap, inkontinenca blata, vaginalna atrofija, obsevanje, histerektomija, depresija, demenca, enureza v otroštvu)

Zdravljenje urinske inkontinence

Urinska inkontinenca je težava, ki prizadene mnoge, a se o njej včasih težko spregovori. Predvsem zato, ker daje občutek nemoči, manjvrednosti, obupa in negotovosti. A te predsodke je potrebno razbliniti in se zavedati, da tudi z inkontinenco lahko živimo polno, aktivno, zadovoljno in dostojanstveno življenje!

Izbira in uspeh zdravljenja urinske inkontinence sta odvisna od številnih dejavnikov kot so vrsta in stopnja inkontinence, starost bolnika in njegovih spremljajočih bolezni. Zdravljenje poteka stopenjsko in je sprva vedno konzervativno, v primeru neuspeha pa še kirurško

Hkrati lahko tudi sami s spremembo življenjskega sloga zmanjšate uhajanje urina. Za vas smo pripravili 5. nasvetov, s katerimi lahko oblažite svoje simptome.

1. nasvet: Vaje za medenično dno

Vaje za medenično dno, ki jih imenujemo tudi Keglove vaje, so namenjene krepitvi mišic za podporo organom, izboljšanju nadzora mehurja in preprečevanju uhajanja urina.

Kako izvajati vaje medeničnega dna:

Do pravilnega izvajanja treninga mišic medeničnega dna pride takrat, ko se na nivoju mišičnega in vezivnega tkiva ustvarijo takšni pogoji, da se bodo mišice medeničnega dna zmogle skrčiti in dvigniti, spustiti in sprostiti v celotnem obsegu delovanja.

Priporočila za izvajanje zajemajo:

✔ od 8 do 12 ponovitev,

✔ mišice medeničnega dna močno stisnemo in stisk zadržimo 6 do 8 sekund, največ 10 sekund,

✔ trening izvajamo 3-krat na dan, do 4-krat tedensko,

✔ med vsako vadbo naj bo vsaj eno uro premora,

✔ vadba mora trajati vsaj 5 mesecev (20 tednov).

Za popolno vadbo medeničnega dna je treba izvajati dve vrsti vaj, imenovani počasno krčenje in hitro krčenje. Vedno najprej izvajajte vaje za počasno krčenje in nato vaje za hitre kontrakcije.

 • DOLGI STISKI – stisnemo mišice neprekinjeno 5 sekund, sledi enako dolg odmor, da se mišice sprostijo. Sčasoma lahko tudi podaljšujemo čas enkratnega stiska do 10 sekund. Naredimo 10 zaporednih ponovitev.   
 • KRATKI STISKI (mežikanje) – 5-krat hitro stisnemo in spustimo, sledi enako dolg odmor. Naredimo 5 ponovitev

Prepričajte se, da med vadbo dihate normalno in se osredotočate na kontrakcijo pravilne skupine mišic. Rezultati bi se morali poznati v 3-6 mesecih.

uhajanje urina

Slika 1: Mišice medeničnega dna pri moških (levo) in ženskah (desno)

Kako poiščemo mišice medeničnega dna?

Za razliko od mišic na zunanji strani telesa mišic medeničnega dna ne moremo vidno oceniti. Sami zato ne moremo ugotoviti, ali so naše medenične mišice preveč aktivne ali premalo aktivne.

Aktivacija pravih mišic je izjemnega pomena pri učinkovitosti treninga mišic medeničnega dna, saj ne bo ustreznih rezultatov, v kolikor bomo krčili druge mišice, npr. mišice trebuha, stegen ali zadnjice.

Pomagamo si lahko tako, da prst vstavimo v nožnico in poskušamo stisniti mišice, ki jo obdajajo. Pri stisku pravih mišic se začuti zoženje nožnice ter pomik medeničnega dna navzgor. Potem sledi sprostitev mišic in ob tem vrnitev medeničnega dna na osnovno pozicijo.

Drug način je, da poskušate ustaviti tok urina, vendar se to odsvetuje zaradi možnosti pojava okužb.

2. Vzdržujte zdrav ITM (indeks telesne mase)

Prekomerna telesna teža je povezana z večjim tveganjem za razvoj urinske inkontinence. Pokazalo se je, da je pri pri ženskah, starejših od 70 let, razširjenost urinske inkontinence najmanj dvakrat višja kot pri ženskah z nižjim ITM.

Svoj ITM lahko zmanjšate z upoštevanjem nasvetov za zdrav način življenja, kot so:

3. Pijte več vode

Spijte 6 do 8 kozarcev tekočine na dan (vendar ne več), razen če vam zdravnik ne svetuje drugače.

Veliko ljudi z urinsko inkontinenco se izogiba pitju tekočine, saj menijo, da to povzroča še več težav. Vendar omejevanje vnosa tekočine inkontinenco še poslabša, saj zmanjša zmogljivost sečnega mehurja.

4. Omejite vnos alkohola in kofeina

Omejite uživanje alkohola in kofeina, saj povečujeta proizvodnjo urina. Ugotovili so povezavo med pitjem kave in urinsko inkontinenco pri moških. Uživanje kave, ki je enako pitju dveh skodelic kave na dan, vpliva na poslabšanje urinske inkontinence. Prav tako so dokazali, da je vnos najmanj 204 miligramov kofeina na dan povezan z urinsko inkontinenco pri ženskah.

5. Joga

Tudi izvajanje joge nekoliko zmanjša simptome urinske inkontinence. Posamezniki, ki so sodelovali v programu joge, ki je bil zasnovan za izboljšanje zdravja medenice, so imeli 70-odstotno zmanjšanje simptomov uhajanja urina.

Joga izboljša urinsko inkontinenco iz več razlogov.

 • Inkontinenca je pogosto povezana z anksioznostjo in depresijo, zato lahko sprostitvena joga blagodejno vpliva na urinsko inkontinenco.
 • Redna vadba lahko pomaga pri krepitvi mišic medeničnega dna, ki podpirajo mehur in ščitijo pred inkontinenco.

Vse to so nasveti, ki pripomorejo, da uhajanju urina vsaj nekoliko uidemo in ga ublažimo. Če vas skrbi urinska inkontinenca, se posvetujte s svojim zdravnikom in se pogovorite o morebitnih spremembah življenjskega sloga in možnostih zdravljenja.

Naravna metoda za zdravljenje uhajanja urina

Vaginalno mazilo proti uhajanju urina BIOAPIGYN® 50mL je namenjeno lajšanju simptomov stresne, urgentne in mešane urinske inkontinence pri ženskah, starejših od 18 let. Uporaba mazila je še posebej primerna za ženske v menopavzi, pri katerih se pojavlja nehoteno uhajanje urina med naporom, kašljanjem in kihanjem ter med spanjem (nokturija). Vaginalno mazilo BIOAPIGYN® se uporablja tudi za lajšanje simptomov vulvo-vaginalnih motenj, ki nastanejo zaradi zvišanih vrednosti pH nožnice. Zvišane vrednosti pH nožnice se pogosto kažejo kot izcedek iz nožnice, suhost nožnice, bolečine med spolnim odnosom, srbenje ter edem v predelu nožnice in vulve.

Bioapigyn® - Vaginalno mazilo proti uhajanju urina 50 mL

Slika 3: Vaginalno mazilo proti uhajanju urina Bioapigyn®

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o vaginalnih vnetjih in o zdravljenju vulvo-vaginalnih motenj. 

Avtorica članka je Maja Sever, študentka Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€29,90
€29,90
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov