Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

5 nasvetov, kako blažiti alergijo na cvetni prah

5 nasvetov, kako blažiti alergijo na cvetni prah-Najzdravnik

Alergija na cvetni prah je še posebej izrazita v spomladanskih mesecih in močno vpliva na kvaliteto življenja ljudi.

Seneni nahod

Ni nujno, da smrkamo in kihamo samo zaradi prehlada. Enaki simptomi se pojavijo tudi pri alergijskem rinitisu (senenem nahodu oziroma alergiji na cvetni prah), ki ga povzročajo pelodi trav in dreves.

Med prehladom in alergijo na cvetni prah lahko ločimo na podlagi sledečih razlik:

 • prehlad nastane zaradi okužbe nosne sluznice z virusi in po navadi mine po 7. do 10. dneh, medtem ko simptomi alergijskega rinitisa trajajo tako dolgo, dokler smo izpostavljeni alergenu
 • razlikujeta se tudi v srbenju nosu, žrela in ustnega neba, kar je značilno zgolj za rinitis, medtem ko sta glavobol in povišana telesna temperatura značilna zgolj za prehlad.

alergija na cvetni prah zdravila, zdravljenje alergije na cvetni prah

Slika 1: Včasih se simptomi alergije na cvetni prah zamenjajo s simptomi prehlada.

Pogostost alergije na cvetni prah

Alergijo na cvetni prah ima 15 do 30 % odraslih prebivalcev. Do 40 % bolnikov z alergijskim rinitisom ima tudi astmo. Prevalenca narašča v razvitih mestnih in industrijskih okoljih z modernim načinom življenja, dela, prometnih razmer in z dejavniki stresa.

Vzroki alergije na cvetni prah so spomladi večinoma pelodi dreves in trav, poleti plevelov in zeli, jeseni pa predvsem plevelov in plesni. Pelodi dreves, trav in plevelov so v botanični sorodnosti z več vrstami sadja in zelenjave. To je razlog za pojav alergijskega rinitisa tudi izven sezone cvetenja.

Pojavnost senenega nahoda je največja med pomladnimi in poletnimi meseci, saj smo običajno prav v teh dneh leta ljudje veliko na prostem.

Resnost simptomov je odvisna od količine cvetnega prahu v zraku in od vremenskih razmer. Na sproščanje in količino cvetnega prahu vplivajo veter, dež in sončna pripeka. Rastline sproščajo cvetni prah že zgodaj zjutraj. V sončnem vremenu se odpre več cvetov, zato količina peloda v zraku narašča. Najvišja koncentracija cvetnega prahu v zraku je zgodaj zvečer. 

Alergija na cvetni prah pri otrocih

Alergija na cvetni prah je zelo pogosta pri otrocih, vendar se redko razvije pred 3. letom starosti. Potrebno pa je ukrepati, če se simptomi alergije pojavijo pri dojenčkih in otrocih. Resne težave z alergijo na cvetni prah se lahko razvijejo v astmo, sinusitis ali kronično vnetje ušes.

Študije so pokazale, da obstaja povezava med genetiko in razvojem astme ob alergiji na cvetni prah pri otrocih. Mlajši otroci imajo lahko več težav s simptomi alergije na cvetni prah. Simptomi lahko vplivajo na njihovo koncentracijo in spalne navade.

Simptomi alergije na cvetni prah

Alergija je neustrezna in pretirana reakcija našega imunskega sistema na številne snovi v okolju. Pogosti simptomi alergije na cvetni prah:

 • smrkanje,
 • zamašen nos,
 • kihanje,
 • solzne, rdeče ali pekoče oči,
 • kašljanje,
 • praskanje v grlu ali na nebu ust,
 • srbeč nos,
 • pritisk v sinusih in bolečine,
 • srbeča koža in oči.

Simptomi alergije na cvetni prah lahko postanejo kronični, če ne ukrepamo.

Posledice alergije na cvetni prah

Simptomi alergije na cvetni prah se pojavijo ob stiku z alergenom. A lahko zaradi draženja respiratornega sistema povzročijo tudi negativne posledice na:

 • kvaliteto spanca,
 • simptome astme,
 • vnetja ušes, predvsem pri otrocih,
 • vnetje oči, oz. vnetje očesne veznice,
 • vnetje sinusov, kar lahko vodi v sinusitis.

Zdravljenje alergije na cvetni prah

Strategija zdravljenja se po navadi začne z izogibanjem alergenom, ki reakcijo povzročajo. Ker je to zelo težko in velikokrat celo nemogoče, je v večini primerih potrebno poseči po zdravilih, ki zmanjšajo alergijski odziv in odpravijo ali omilijo bolezenske znake in simptome. 

1. nasvet: Izogibaj se cvetnemu prahu

 • Zaprite vrata in okna, posebno ob lepem vremenu.
 • Stanovanje zračite zgodaj zjutraj ali ponoči, saj je največ peloda zvečer!
 • Redno si umivajte roke, obraz, lase in si ne mencajte oči, pač pa jih večkrat dnevno izperite.

2. nasvet: Samozdravljenje alergije

Uporabite zdravila za zdravljenje alergijskega rinitisa kot so:

 • Antihistaminike je mogoče kupiti v lekarni brez zdravniškega recepta.
 • Dekongestive v obliki nosnih pršil ali kapljic, ki olajšajo težave z zamašenim nosom , a se smejo uporabljati do 7 dni.
 • Lokalni kortikosteroid v obliki nosnega pršila, za starejše od 18 let
 • Očesne kapljice, ki pomagajo pri očesnih alergijskih težavah in jih ponavadi kombiniramo z antihistaminiki in pršili.

3. nasvet: Alternativne metode zdravljenja alergijskega rinitisa

Razne metode alternativnega zdravljenja za lajšanje simptomov alergije na cvetni prah so pokazale mešane rezultate glede učinkovitosti. Ugodno pa je, da te metode nimajo veliko neželenih učinkov.

Primer alternativne metode je akupunktura, kitajska oblika zdravljenja. Njen cilj je z iglami aktivirati točke v telesu in s tem prerazporediti življenjsko energijo, tako da bi se naše telo z večjo močjo borilo proti alergenom.

4. nasvet: Če težave ne minejo, obiščite alergologa

Če so bili predhodni postopki zdravljenja neuspešni in do sedaj predpisana zdravila niso omilila bolezni, vam bo osebni zdravnik priporočil obisk specialista alergologa in morda se boste odločili za specifično imunoterapijo. Včasih je indikacija tudi poseben poklic, pri katerem delo z vnetjem oči in nosu ni mogoče. Specifična imunoterapija je ob pravilno izbrani indikaciji uspešna pri 90 % bolnikov.

Specifična imunoterapija je poseben program cepljenja, s katerim skušamo alergičnega bolnika narediti manj občutljivega (t.j. ga desenzibilizirati) za snov, na katero je alergičen.

To je edina vrsta zdravljenja, ki deluje neposredno na imunski sistem ter tako zmanjšuje imunski odziv alergičnega človeka na stik s sprožilnim alergenom.

Ali se je možno ozdraviti alergije na cvetni prah?

Večina načinov zdravljenja pomaga le pri obvladovanju simptomov alergije. Le imunoterapija je lahko učinkovita pri dokončni ozdravitvi alergije, do česar lahko traja več let.

5. nasvet: Uporabi solni inhalator Saltmed

Solni inhalator SaltMed se uporablja za preprečevanje in zdravljenje bolezni dihal. Nima stranskih učinkov, kar je velika prednost, saj primerljiva metoda – farmakološko samozdravljenje alergije lahko vodi do zaspanosti v primeru uporabe antihistaminikov. Ob dolgotrajni uporabi nosnih dekongestivov (več kot 7 dni zapored) – pa lahko pride celo do nasprotnega učinka - zamašenost nosu se še poslabša, hkrati pa sluznica postaja vse bolj suha in zato dovzetna za nove dražljaje. Prav tako je varen za bolnike s popuščanjem ledvic in bolnike s težavami s srcem.

preprečevanje in zdravljenje alergije na cvetnih prah s solnim inhalatorjem saltmed, zdravila za alergijo na cvetni prah

Slika 3: Solni inhalator SaltMed za preprečevanje in zdravljenje bolezni dihal

Solni mikrodelci v solnem inhalatorju SaltMed lahko prodrejo globoko v spodnja dihala, kjer delujejo protivnetno in imuno-modulatorno ter ima učinke desenzibilizacije alergenov. Najprej se raztopijo v mukoznem sloju dihalne sluznice, ki pokriva dihalni epitelij in nato vežejo odvečno sluz iz intersticijskega tkiva. Posledica tega je zmanjšanje vnetja dihal in boljša hidracija sluzi, ki jo bolniki lažje izkašljajo.

Uporaba solnega inhalatorja SaltMed vodi do izboljšanja simptomov alergije na cvetni prah in hkrati prepreči pojav sočasnih bolezni kot je astma ali novih preobčutljivosti.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o alternativnem zdravljenju atopijskega dermatitisa brez kortikosteroidov.

Avtorica članka je Maja Sever, študentka Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€29,90
€29,90
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov