Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Zdravljenje simptomov vnete in občutljive nožnice z vaginaletami Bioapigyn®

Zdravljenje simptomov vnete in občutljive nožnice z vaginaletami Bioapigyn®

Vaginitis se običajno pojavi nenadno, letno pa prizadene tudi do 21 milijonov žensk.

Kaj je vaginalno vnetje in kakšni so simptomi?

Vaginitis ali vaginalno vnetje je opredeljeno kot vsako stanje s simptomi nenormalnega izcedka iz nožnice, vonja, draženja srbenja ali pekočega občutka. V primeru, da je poleg nožnice vneto tudi zunanje žensko spolovilo govorimo o vulvovaginitisu.

Nožnični oz. vaginalni izcedek je pomemben faktor reproduktivnega zdravja pri ženskah. Vaginalni izcedek je običajno bister ali rahlo moten in nima vonja. Nožnica se tako delno čisti. Med menstrualnim ciklom se izcedek spreminja, kar je popolnoma normalno: v enem delu cikla ga je količinsko malo in je lahko zelo redek ali voden, v drugem delu cikla pa je gostejši in ga je več.

Izrazit znak vnetja je izcedek, ki spremeni barvo, je gostejši in ima drugačen vonj, obenem pa opazimo srbenje, pekoč občutek ob uriniranju, bolečino zunaj in okoli nožnice ter otekanje, to nakazuje na znak vaginalnega vnetja. Pri vaginitisu virusnega izvora pa se lahko pojavijo tudi rane ali bradavice, ki so lahko boleče. Spolni odnosi lahko nekatere simptome še poslabšajo. Bolečine se lahko pojavijo tudi v nižjih delih abdomna in pelvisa.

V kolikor opazimo spremembe v barvi, gostoti ali vonju nožničnega izcedka, poleg tega pa je prisotno še srbenje in pekoč občutek ob uriniranju, je smiselno obiskati vašega ginekologa.
Slika 1: V kolikor opazimo spremembe v barvi, gostoti ali vonju nožničnega izcedka, poleg tega pa je prisotno še srbenje in pekoč občutek ob uriniranju, je smiselno obiskati vašega ginekologa.

Zdravljenje vulvovaginalnih vnetij

Pri vaginitisu povzročenemu z bakterijami je potrebno zdravljenje s sistemsko antibiotično terapijo, ki jo predpiše ginekolog. Pomembno je, da pri zdravljenju vzpostavimo fiziološko kislost vaginalne sluznice in tako nožnici omogočimo hitrejšo obnovo sloja laktobacilov. Vaginalno floro lahko najhitreje obnovimo tako, da mikrooorganizme, ki so del flore (npr. Lactobacilluse) dodamo neposredno v nožnico s pomočjo probiotikov, ki jih lahko uporabimo tudi za preventivne namene. Pri zdravljenju vaginitisa povzročenega z bakterijami se uporablja Metronidazol v obliki tableet, gela in kremem pogosto pa se dodaja tudi Clindamycin. Z Metronidazolam lahko zdravimo tudi vnetje povzročeno s T.vaginalis.

Alternativna metoda zdravljenja z vaginaletami Bioapigyn®

Vaginalete Bioapigyn® so namenjene predvsem ženskam v njihovi rodni dobi ( praviloma od 18. leta starosti do nastopa menopavze). Vsekakor pa je izdelek primerljivo učinkovit tudi pri lajšanju simptomov vulvo-vaginalnih motenj za ženske v njihovem kasnejšem starostnem obdobju oz. po nastopu menopavze. Vzroki za zvišane vrednosti pH nožnice so pomanjkanje estrogena, alkalizacija sperme v nožnici v primeru nezaščitenega spolnega odnosa, alkalizacija vagine zaradi menstrualne krvi; zdravljenje z antibiotiki, ki neselektivno uničujejo tako patogene kot zdrave bakterije - laktobacile, ki so odgovorne za vzdrževanje pH vagine v kislem območju.

S pomočjo aktivnih učinkovin v vaginaletah Bioapigyn® te ustvarjajo kislo in viskozno okolje z nizko vsebnostjo vode, ki preprečuje rast in razvoj najrazličnejših patogenih mikroorganizmov. Dodatno znižujejo pH nožnice na optimalne vrednosti. Na poškodovani vaginalni sluznici pa se ustvari zaščitna plast, ki nožnico vlaži in omogoči njeno hitrejše okrevanje ter preprečuje nadaljnje draženje.


Slika 2: Vaginalete BIOAPIGYN® so namenjene ženskam kot pomoč pri lajšanju simptomov vulvo-vaginalnih motenj, ki nastanejo zaradi zvišanih vrednosti pH nožnice.

Katere aktivne sestavine vsebujejo vaginalete BIOAPIGYN®?

Vaginalete BIOAPIGYN® vsebuje 11 različnih izvlečkov rastlin, ki pomagajo pri lajšanju simptomov vulvo-vaginalnih vnetij pri ženskah. Celoten seznam sestavin je dostopen na naslednji povezavi. Nekatere izmed sestavin, ki igrajo ključno vlogo v delovanju vaginalet so:

✔ sodeč po raziskavah lahko cvetovi sivke(Lavandula officinalis) učinkovito uničujejo bakterije, glivice, viruse in druge patogene mikroorganizme oz. povzročitelje okužb, predvsem pa zavira rast najpogostejših bakterij, ki povzročajo vulvo-vaginalna vnetja, vključno z Escherichia coli in Staphylococcus aureus. Sivkini izvlečki bi naj imeli tudi blagodejne antioksidativne učinke.

✔ listi žajblja(Salvia officinalis) imajo protimikrobne učinke, ki lahko nevtralizirajo mikrobe, ki spodbujajo nastanek bakterijskega vnetja sečil. Tekom raziskovanja blagodejnih učinkov žajblja, se je izkazalo, da lahko preparati na osnovi žajblja učinkovito uničuje bakterijo Streptococcus mutans, ki je sicer bolj znana kot povzročiteljica zobne gnilobe. Prav tako je so eterična olja na osnovi žajblja uspešno zavirala rast glive Candida albicans.

Žajbelj je zaradi svojega antimikrobnega delovanja pogosto uporabljen v izdelkih za ustno higieno, novejše raziskave pa nakazujejo tudi na njegovo blagodejno delovanje pri lajšanju vulvo-vaginalnih težav.
Slika 3: Žajbelj je zaradi svojega antimikrobnega delovanja pogosto uporabljen v izdelkih za ustno higieno, novejše raziskave pa nakazujejo tudi na njegovo blagodejno delovanje pri lajšanju vulvo-vaginalnih težav.

✔ nadzemni deli rmana (Achillea millefolium) so se že v davni zgodovini uporabljali kot pomoč pri celjenju ran zaradi njegovih protivnetnih in antioksidativnih lastnosti. Novejše klinične raziskave nakazujejo tudi na to, da bi naj rman pripomogel k lajšanju bolečin med menstrualnim ciklusom.

Kako uporabljati vaginalete BIOAPIGYN®?

Vaginalete Bioapigyn® so namenjene izključno za vaginalno uporabo pri ženskah. Na vrhu ločite obe strani folije in s čistimi rokami odstranite vaginaleto iz embalaže. S prstom vstavite vaginaleto v nožnico. Priporoča se uporaba ene vaginalete na dan, praviloma pred spanjem. Terapijo izvajajte vsaj 10 zaporednih dni brez prekinitev. Za najboljše rezultate svetujemo sočasno uporabo vaginalnega mazila Bioapigyn®., ki dodatno krepi vaginalno sluznico, ohranja njene optimalne pH vrednosti in preprečuje razrast škodljivih mikroorganizmov.

Avtor članka je Dominik Škrinjar, študent Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov