Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

KOPB - Kronična obstruktivna pljučna bolezen

KOPB - Kronična obstruktivna pljučna bolezen | Najzdravnik

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) je pogosta bolezen, ki najpogosteje prizadene kadilce, vendar vsak kadilec, ki kašlja, še nima KOPB.

Simptomi in znaki KOPB

Za KOPB sta značilna pospešen upad pljučne funkcije in prezgodnja smrt. Značilne so spremembe dihalne poti, propad pljučnih membran in spremembe na pljučnem ožilju. Poveča se izločanje sluzi, ki jo ti bolniki večino dni izkašljujejo. Bolnik ima moteno mehaniko dihanja, kar povzroča občutek težke sape, ki se še okrepi med telesnim naporom. Bolezen ima kroničen potek s spremljajočimi akutnimi poslabšanji.

KOPB

Slika 1: Bolnik s KOPB

Bolnik, ki ima KOPB, ima kronični bronhitis in občutek težke sape. Pomembno je, da ob težavah z izkašljevanjem sluzi in zadihanostjo ob telesnem naporu, ki ne minejo, bolniki obiščejo zdravnika. Zgodnje odkrivanje bolezni in zdravljenje vplivata na počasnejše napredovanje bolezni in boljšo kvaliteto življenja bolnika. Za postavitev diagnoze KOPB je potrebna preiskava, imenovana spirometrija. Namenjena je meritvam volumna zraka v pljučih, ki ga bolnik lahko izdahne po predhodnem maksimalnem vdihu – temu volumnu rečemo vitalna kapaciteta (VC). Istočasno izmerimo tudi hitrost izdiha zraka (hitrost praznjenja pljuč med hitrim izdihom), ki je pri KOPB zmanjšana. Izdih se podaljša, pretok zraka iz pljuč je upočasnjen, več kot tretjine zraka, ki je v pljučih, pa bolnik sploh ne more izdahniti. Volumen izdihanega zraka v prvi sekundi hitrega izdiha je imenovan FEV1.

KOPB - kronična obstruktivna pljučna bolezen

Slika 2: Mehanizem nastanka KOPB; prikaz vnetih dihalnih poti pri kroničnem bronhitisu in razpada alveolarnih membran pri emfizemu

Po smernicah skupine strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije in Nacionalnega inštituta ZDA za bolezni srca, pljuč in krvi razdelimo KOPB na štiri stopnje glede na vrednost bronhialne obstrukcije (FEV1):

  1. stopnja: minimalno znižanje FEV1,
  2. stopnja: zmerno znižanje, ampak še nad 50 % norme,
  3. stopnja: vrednost FEV1 med 30 in 50 %,
  4. stopnja: poleg najhuje znižanega volumna FEV1 je prisotno tudi pomanjkanje kisika v telesu.

Skozi vse stopnje pozorno spremljamo učinke KOPB na celotno telo, saj danes vemo, da ta pljučna bolezen povzroča motnje tudi v drugih telesnih področjih in funkcijah, kot so na primer upadanje mišične moči, osteoporoza, hujšanje, motnje prehrane in prebave, ateroskleroza, koronarna bolezen in ogroženost z infarktom, diabetes, motnje potence, pljučni rak, depresije, pešanje spomina, hitrejše staranje kože... KOPB je tudi razlog za pogostejše infekcije v dihalih, ki potekajo dolgotrajneje in s komplikacijami. Najbolj nadležen simptom je težko dihanje. Bolnik se zmeraj bolj izogiba aktivnostim in delu, ker ga ne zmore. Postopoma je bolnik vse bolj odvisen od drugih, se socialno osami ter je vse pogosteje hospitaliziran.

Zdravljenje bolnikov s KOPB

Bolnikom s KOPB, ki še kadijo svetujemo, da kajenje opustijo, saj je to edina metoda s katero upočasnimo upad pljučne funkcije. Opustitev je smiselna v kateri koli fazi bolezni ali starosti bolnika s KOPB.

Zdravil, ki bi ciljano zmanjšala vnetje bronhijev pri pacientih s KOPB ne poznamo, prav tako ne zdravil, ki bi uspela upočasniti upadanje pljučne funkcije. Uspešno pa lahko mirimo simptome bolezni in pomembno zmanjšujemo pogostost poslabšanj bolezni. Pri KOPB so uspešni bronhodilatatorji iz vrst simpatikomimetikov, antiholinergikov in teofilinov. Ob poslabšanju stanja KOPB pa se lahko predpiše tudi 24-urno dnevno dodajanje kisika vdihanemu zraku.

Poglavitni cilji zdravljenja KOPB 

Preprečevanje napredovanja bolezni, olajšanje znakov bolezni, povečevanje telesne zmogljivosti, preprečevanje in zdravljenje poslabšanja bolezni ter povečevanje kakovosti življenja bolnika. S fiziološkim staranjem telesa se na račun maščevja izgublja mišična masa vključno z dihalnimi mišicami, kar zmanjša telesno zmogljivost.

Ukrepi zdravljenja

Opuščanje kajenja, redni obroki hrane, več beljakovin v prehrani, dovolj tekočine, redna telesna dejavnost, izvajanje dihalnih vaj, cepljenje proti gripi ter redno in pravilno jemanje predpisane terapije.

Simptomi in pljučna funkcija se povrnejo šele v nekaj tednih. Poslabšanje KOPB je nevaren dogodek, saj ob težjih poslabšanjih umre desetina pacientov. Življenjsko ogroženi so bolniki z respiratorno acidozo, bolniki s pridruženimi kroničnimi boleznimi in tisti, ki so že bili umetno ventilirani.

Bolnikom s KOPB priporočamo uporabo solnega inhalatorja SaltMed, ki omogoča suho inhalacijo solnih delcev in se med drugim uporablja za blaženje simptomov KOPB. SaltMed lajša dihanje bolnikov s KOPB, saj se odprejo dihalne poti, ki so bile prej zaprte z dihalnimi izločki; na dolgi rok zmanjša simptome kašlja, izboljša dihalni prag in kvaliteto spanja.

Solni inhalator SaltMed, preprečevanje in zdravljenje bolezni dihal, kronična obstruktivna pljučna bolezen, astma, zdravljenje dihal, težave z dihanjem
Slika 3: Solni inhalator SaltMed, terapija za preprečevanje in zdravljenje bolezni dihal
 
 

Več o solnem inhalatorju SaltMed si lahko ogledate na tej povezavi. 

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o padcih pri starejših.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov