Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kako zdraviti perioralni dermatitis?

Kako zdraviti perioralni dermatitis?

Perioralni dermatitis je vnetje kože obraza, ki se pretežno pojavlja pri ženskah v starosti od 16-45 let.

Vzroki za nastanek perioralnega dermatitisa so največkrat nejasni, obstaja pa več teorij, da naj bi kožne spremembe povzročala nekritična uporaba fluoriranih kortikosteroidnih mazil ali druga kozmetična sredstva, kot so fluorirane zobne paste, ustne vodice, vlažilni robčki in mila. Koža se lahko vname tudi zaradi draženja parazitov (Demodex folliculorum), kvasovk,  drgnjenja (partnerjeva brada) itd. Razvije se torej iz neke druge dermatoze, najpogosteje iz seboroičnega dermatitisa ali rozacee. Pogosteje zbolevajo bolniki z atopijo, vzrok so lahko tudi zaprti dlačni folikli zaradi pretirane uporabe negovalnih krem.

Kako izgleda koža s perioralnim dermatitisom?

Spremembe se klasično širijo okrog ust, medtem ko je koža neposredno okrog ustnic zdrava. Izpuščaji se lahko pojavijo še na licih, vekah, čelu ali celo po celotnem obrazu. Najprej se pojavi eritem, nato še rožnate bunčice (papule in pustule) velikosti prosa (1-2mm), ki se zlivajo v neenakomerne plake. Na teh se lahko sčasoma pojavljajo tudi drobne luskice. Spremembe so predvsem kozmetični problem, lahko pa tudi srbijo, pečejo in dajejo občutek zategovanja.

Postavitev diagnoze

Diagnozo postavimo glede na anamenzo in klinično sliko: izgled in glede na podatek o zdravljenju s kortikosteroidi. Od aken se loči po odsotnosti komedonov, rozacea pa za razliko od perioralnega dermatitisa nima sprememb okrog ust in oči. Izključiti je potrebno tudi seboroični in kontaktni dermatitis.

Kako zdraviti perioralni dermatitis?

Če dolgotrajno lokalno terapijo s kortikosteroidi prekinemo, se pojavi rebound fenomen, zaradi česar je sodelovanje bolnikov velikokrat težavno. Zdravljenje je praviloma dolgotrajno, a recidivov po ozdravitvi ni, če se kortikosteroidi popolnoma izključijo iz uporabe.

Lokalno se svetuje dajanje obkladkov ter metronidazol (0.75% gel 2x/dan ali 1% gel 1x dnevno) ali antibiotike (eritromicin ali klindamicin 2% gel 2x dnevno) v obliki gela, kreme, alkoholne raztopine ali tekočega pudra. Hujše oblike zdravimo s sistemskimi antibiotiki (tetraciklini) ali eritromicina 4-6 tednov (500 mg 2x dnevno do čiste kože, potem 500mg dnevno en mesec in še 250mg dnevno mesec kasneje). Vzroki za učinkovitost antibiotikov so nejasni, glede na to, da ni dokaza, da bi šlo za infekcijo. V prvih tednih od razvoja bolezni so se izkazali tudi lokalni imunomodulatorji.

Naravno lajšanje simptomov perioralnega dermatitisa

S pomočjo naravne kreme Bioapifit® lahko učinkovito lajšate simptome perioralnega dermatitisa. Vsebuje naravne sestavine, ki vlažijo, mehčajo in pomirjajo kožo, hkrati pa uravnavajo njeno pH vrednost in spodbujajo obnovo kožnega epidermisa. Za najboljše rezultate jo nanesite na prizadeta območja do šestkrat dnevno.

zadovoljni uporabniki kreme za atopijski dermatitis bioapifit

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več informacij o kronični nespečnosti.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov