Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Kako dokončno odpraviti glivice na nohtih?

Kako dokončno odpraviti glivice na nohtih?-Najzdravnik

Glivice na nohtih so pogosta nadloga, ki se pogosteje pojavlja pri športnikih in starostnikih, vendar jo je s pravilnim ukrepanjem mogoče dobro obvladovati.

Glivice na nohtih, znane tudi kot onihomikoza, so pogosta in neprijetna težava, ki lahko prizadene tako nohte na rokah kot tudi na nogah. Te okužbe povzročajo različni mikroskopski organizmi, kot so dermatofiti, kvasovke in plesni, ki jih običajno najdemo na koži in v okolju. Vendar pa se lahko pod določenimi pogoji ti mikroorganizmi nenadzorovano razmnožujejo na nohtih. Najpogosteje se pojavijo na nohtih na nogah, saj so ti deli telesa pogosto izpostavljeni vlažnim in toplim okoljem, ki so idealna za rast glivic.

Prepoznavanje glivic na nohtih je ključnega pomena, saj omogoča hitro ukrepanje in zdravljenje. Nekateri glavni znaki okužbe vključujejo spremembe barve, teksture in oblike nohtov. Okuženi nohti se lahko obarvajo rumeno, zelenkasto, rjavkasto ali celo črno, pri čemer so barvne spremembe pogosto eden od zgodnjih znakov okužbe. Glivice lahko povzročijo, da postane noht grob, razpokan, lomljiv ali zadebeljen, kar vodi v neenakomerno površino nohta. Okužba lahko povzroči deformacije nohta, ki se lahko ukrivi, zvije ali spremeni obliko. Poleg tega se pogosto pojavlja tudi luščenje nohtov, kar ustvarja razpoke in omogoča nadaljnje širjenje okužbe. Nemalokrat pa glivična okužba nohtov lahko povzroči nelagodje, srbenje, pekoč občutek ali celo bolečino v okolici nohta.

Prepoznavanje glivic na nohtih je ključnega pomena, saj omogoča hitro ukrepanje in zdravljenje. Nekateri glavni znaki okužbe vključujejo spremembe barve, teksture in oblike nohtov.
Slika 1: Okuženi nohti se lahko obarvajo rumeno, zelenkasto, rjavkasto ali celo črno, pri čemer so barvne spremembe pogosto eden od zgodnjih znakov okužbe.

Kateri so glavni vzroki za nastanek glivic?

Vzroki za nastanek glivic na nohtih so številni in raznoliki. Najpogosteje se glivice razvijejo zaradi izpostavljenosti vlažnim in toplim okoljem, kjer mikroorganizmi, ki povzročajo okužbo, uspevajo in se razmnožujejo. Javni bazeni, savne, tuši in skupni garderobni prostori so mesta, kjer se glivice lahko enostavno prenesejo z ene osebe na drugo, zato je tveganje za okužbo v takih okoljih višje.

Poleg okoljskih dejavnikov obstajajo tudi individualni dejavniki, ki povečujejo nagnjenost k okužbi z glivicami na nohtih. Osebe s slabo prekrvavitvijo, oslabljenim imunskim sistemom ali nekaterimi zdravstvenimi stanji, kot je sladkorna bolezen, so bolj dovzetne za razvoj glivičnih okužb. Slaba prekrvavitev lahko namreč omejuje dotok kisika in hranil v nohte, kar ustvarja ugodno okolje za rast glivic.

Javni bazeni, savne, tuši in skupni garderobni prostori so viri, kjer se glivice lahko enostavno prenašajo med ljudmi, zato je tveganje za okužbo v takih okoljih višje.

Slika 2: Javni bazeni, savne, tuši in skupni garderobni prostori so viri, kjer se glivice lahko enostavno prenašajo med ljudmi, zato je tveganje za okužbo v takih okoljih višje.

Poleg tega lahko težave s perifernimi žilami ali poškodovani nohti omogočijo vdor glivic v nohtno ploščo, kar olajša njihovo naselitev in razmnoževanje. Poškodbe nohtov, kot so razpoke, vdrti nohti ali poškodbe zaradi pretesne obutve, lahko olajšajo prodor glivic in omogočajo, da se okužba še bolj razširi. Tudi izbira obutve igra pomembno vlogo pri razvoju glivičnih okužb na nohtih. Nošenje neprijetne obutve, ki je nezračna ali pretesna, lahko povzroči, da se noge znojijo in ostanejo vlažne, kar ustvarja ugodne pogoje za razmnoževanje glivic.

Pri preprečevanju glivičnih okužb na nohtih je zato pomembno upoštevati ustrezne higienske ukrepe, kot so redno čiščenje in sušenje nog, nošenje čistih nogavic in čevljev ter izogibanje neprijetni in pretesni obutvi. Prav tako je pomembno ohranjati dobro prekrvavitev, skrbeti za zdravje imunskega sistema in skrbno paziti na nohte, da preprečimo morebitne poškodbe, ki bi lahko olajšale vdor glivic. Če pa se okužba že pojavi, je pomembno pravočasno poiskati zdravniško pomoč in slediti predpisanim terapijam za učinkovito zdravljenje glivičnih okužb na nohtih.

Kakšne so možnosti zdravljenja glivic na nohtih?

Zdravljenje glivic na nohtih je lahko dolgotrajen in vztrajen proces, saj zahteva odpravo glivic in preprečevanje ponovne okužbe. Obstaja več možnosti zdravljenja, ki jih lahko uporabimo posamično ali v kombinaciji, odvisno od resnosti in napredovanja okužbe.

Prva možnost zdravljenja so topikalna zdravila, kot so kreme, mazila in laki za nohte, ki vsebujejo antimikotične sestavine. Ta zdravila se neposredno nanesejo na prizadeti noht in pomagajo uničiti glivice ter preprečiti njihovo nadaljnje širjenje. Topikalna terapija je učinkovita predvsem pri manjših in začetnih okužbah, vendar zahteva redno in vztrajno uporabo.

V nekaterih primerih je morda potrebno uporabiti peroralna zdravila, ki jih predpiše zdravnik. Ta zdravila se zaužijejo in delujejo znotraj telesa, kar omogoča bolj celovito zdravljenje naprednejših in trdovratnejših glivičnih okužb na nohtih. Pri uporabi peroralnih zdravil je treba slediti navodilom zdravnika in biti pozoren na morebitne stranske učinke.

V zadnjem času se je kot alternativna možnost za zdravljenje glivic na nohtih vse bolj uveljavila laserska terapija. Visokoenergijski laser prodre skozi noht in uniči glivice, pri čemer pa ne poškoduje okoliškega tkiva. Ta metoda zdravljenja je še v razvoju, vendar kaže obetavne rezultate, zlasti pri trdovratnih okužbah. V primerih, ko je okužba huda in prizadene večji del nohta, se lahko zdravnik odloči tudi za kirurški poseg. Kirurško odstranjevanje prizadetega dela nohta lahko pomaga pri izboljšanju stanja in omogoči bolj učinkovito uporabo drugih metod zdravljenja.

Redno sušenje nog in nohtov po tuširanju ali kopanju je ključno, saj vlaga na nogah spodbuja razvoj glivic.
Slika 3: Redno sušenje nog in nohtov po tuširanju ali kopanju je ključno, saj vlaga na nogah spodbuja razvoj glivic.

Poleg izbranega zdravljenja je izjemno pomembno upoštevati tudi že deloma omenjene splošne ukrepe za preprečevanje ponovne okužbe. To vključuje nošenje primernih čevljev in nogavic, saj bodo suha in prezračena stopala manj dovzetna za glivične okužbe. Redno sušenje nog in nohtov po tuširanju ali kopanju je ključno, saj vlaga na nogah spodbuja razvoj glivic. Poleg tega je priporočljivo izogibati se hoji bosi na javnih mestih, kot so bazeni in tuši, kjer se glivice lahko enostavno prenašajo.                                  

Celovito in dosledno upoštevanje zdravljenja ter preventivnih ukrepov bo pripomoglo k učinkovitemu obvladovanju glivičnih okužb na nohtih in preprečevanju njihove ponovitve. Kljub temu je pomembno, da se o primernih možnostih zdravljenja posvetujete z zdravnikom ali dermatologom, da se zagotovi ustrezno in pravočasno ukrepanje.

Učinkovit način za odpravo glivic na nohtih s pomočjo protiglivičnega pisala Lucovital®

Pisalo Lucovital® je inovativni medicinski pripomoček, ki predstavlja učinkovito rešitev za zdravljenje glivičnih nohtov na rokah in nogah. Njegova patentirana formula združuje posebne zdravilne učinkovine, ki imajo sposobnost, da prodrejo globoko skozi površino nohta in uničijo glivice v zgolj 20. sekundah. Ta hitra in učinkovita delovanja omogočajo, da se glivice odpravijo že na površini nohta, kar je ključno za preprečevanje njihovega nadaljnjega širjenja.

Katere so prednosti uporabe protiglivičnega pisala Lucovital®?

Ko se pisalo Lucovital® nanese na prizadeti noht, se oblikuje zaščitna plast, ki deluje kot ovira za razvoj novih glivic. Ta plast ustvarja neugodno okolje za razmnoževanje glivic na nohtni ploščici, kar preprečuje njihovo nadaljnje širjenje na zdrave nohte. S tem se doseže celovito zdravljenje in preprečevanje ponovitve glivične okužbe.

Ena od prednosti pisala Lucovital® je tudi ta, da zmanjša kislost nohta, kar dodatno prispeva k neugodnemu okolju za rast glivic. S tem se ustvarijo pogoji, v katerih se glivice ne morejo več razmnoževati, kar je ključno za uspešno zatiranje in preprečevanje njihove ponovne pojavnosti.

Poleg izjemno učinkovitega zdravljenja ima pisalo Lucovital® številne druge prednosti. Izdelek je bil klinično testiran in dokazano učinkovit pri zdravljenju glivičnih nohtov na rokah in nogah. Hitro delovanje aktivnih učinkovin, ki uničijo glivice v 20. sekundah, omogoča enostavno in učinkovito uporabo izdelka. Pomembno je tudi, da za uporabo pisala Lucovital® ni potrebno piljenje nohtov, kar olajša postopek zdravljenja.

Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih

Slika 4: Protiglivično pisalo Lucovital® v samo dvajsetih sekundah učinkovito odpravi glivice na površini nohta.

S svojimi inovativnimi lastnostmi in izjemnimi učinkovinami pisalo Lucovital® predstavlja vodilno rešitev za zdravljenje glivičnih nohtov. Z redno uporabo tega izdelka lahko dosežemo popolno zdravje nohtov in preprečimo ponovno okužbo, kar omogoča, da se ponovno počutimo udobno in samozavestno v svoji koži.

Kako uporabljati protiglivično pisalo Lucovital®?

Pri uporabi pisala Lucovital® je pomembno, da previdno zavrtite zadnji del, dokler se ne sprosti kapljica tekočine. Tekočino nato nanesite na prizadeti noht 2-3 krat na dan, na primer zjutraj in zvečer, vse dokler noht popolnoma ne zraste. Če nosite lak za nohte, ga je pred nanosom pisala potrebno odstraniti s posebnim odstranjevalcem laka za nohte ali acetonom, da se zagotovi optimalno delovanje aktivnih učinkovin pisala.

Za dosego hitrejših in najboljših rezultatov je priporočljivo, da prizadeti glivični noht prekrijete z obližem. Obliž bo pripomogel k boljši absorpciji tekočine in zagotovil dodatno zaščito nohta pred morebitnimi ponovnimi okužbami. Za optimalno zdravljenje glivičnih nohtov in preprečevanje ponovitve je priporočljivo, da pisalo Lucovital® uporabljate po naslednjem razporedu:

✔ Prvi mesec uporabljajte pisalo vsak dan.

✔ Drugi mesec uporabljajte pisalo vsak drugi dan.

✔ Tretji mesec uporabljajte pisalo vsak drugi teden.

Ta postopni pristop bo omogočil učinkovito odpravljanje glivic na nohtih ter preprečil morebitno ponovno okužbo. Ker je ena od glavnih vzrokov za glivične okužbe nohtov vlažno okolje, je priporočljivo, da vedno nosite nogavice iz vpojnega in naravnega materiala, kot sta bombaž ali volna. Nogavice iz teh naravnih materialov absorbirajo več vlage, kar zmanjšuje vlažnost stopal in otežuje razmnoževanje glivic. Hkrati pa je pomembno, da imajo glivice rade vlažno okolje, zato je ključno, da ohranite stopala suha, še posebej, ko se spopadate z glivičnimi nohti. S temi preprostimi ukrepi in dosledno uporabo pisala Lucovital® boste lahko učinkovito premagali glivične okužbe nohtov ter ponovno pridobili zdrave in lepe nohte.

Avtor prispevka je asist. Matej Žnidarič, dr. med.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€29,90
€29,90
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov