Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Ketoni in njihov pomen

Ketoni in njihov pomen | Najzdravnik

Ketoni so snovi, ki nastanejo pri presnovnih procesih v telesu.

Sladkor (ogljikovi hidrati) in maščobe so najpogostejši vir energije pri človeku. Pri zelo intenzivni razgradnji maščob se v telesu kopičijo razgradni produkti maščob – ketoni. To se dogaja med hujšanjem, ob intenzivni športni aktivnosti, pri ljudeh s sladkorno boleznijo pa tudi ob pomanjkanju inzulina, ko telo ne more več izrabljati sladkorjev kot vira energije. Če telo razgradi veliko količino maščob naenkrat, se v krvi pojavijo ketoni. Ketoni se iz krvnega obtoka izločajo z urinom in deloma tudi z izdihanim zrakom.

 

Ketoni, ketonska telesa, ketoacidoza, najzdravnik, presnovni procesi v telesu, merjenje ketonov

Slika 1: Aceton, acetoacetat in β-hidroksibutirat so ketoni ali ketonska telesa, ki v človeškem organizmu nastajajo iz ogljikovih hidratov, maščobnih kislin in aminokislin. 

Zakaj pride do motene presnove krvnega sladkorja pri bolnikih s sladkorno boleznijo?

Krvni sladkor - glukoza je za telo “gorivo”, ki ga lahko kot vir energije koristijo vse celice človeškega organizma. Za vstop glukoze v celice je odgovoren inzulin – beljakovina, ki nastaja v beta celicah Langerhansovih otočkov trebušne slinavke. Ko je v krvnem obtoku premalo inzulina, oziroma je povezava med inzulinom in celičnimi receptorji prešibka, glukoza ne more vstopiti v celice. Zato telo potrebuje nadomestni vir energije – maščobe. Pri pospešeni razgradnji maščob v telesu začnejo nastajati razgradni produkti – ketoni. Previsoka vrednost ketonov v krvi pa lahko vodi do nastanka resnega stanja – ketoacidoze, ki lahko pri bolnikih s sladkorno boleznijo hitro vodi v smrt.

Zgodnji znaki ketoacidoze so:

  • Bolečine v trebuhu
  • Glavobol
  • Bolečine v mišicah
  • Slabost ali bruhanje
  • Pospešeno globoko dihanje
  • Zadah po gnilem sadju

Komu svetujemo merjenje ketonov?

  • Bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 1.
  • Nosečnicam s sladkorno boleznijo tipa 2 in gestacijskim diabetesom.
  • Otrokom s sladkorno boleznijo tipa 1 in otrokom s sindromom MODY MODY (sladkorna bolezen v mladosti, ki poteka pri več generacijah sorodnikov ene družine in ima najpogosteje značilnosti sladkorne bolezni tipa 2).

Nosečniški diabetes

Slika 2: Merjenje ketonov svetujemo tudi nosečnicam z gestacijskim diabetesom

Ketoni nastajajo tudi pri hujšanju

Meritev ketonov je primerna tudi za zdrave ljudi in za ljudi, ki hujšajo, oziroma so na ketonski dieti. Redno merjenje ketonov omogoča vpogled v katabolne procese v našem telesu. Z višanjem izmerjenih vrednosti ketonov ugotovimo, da naše telo pospešeno presnavlja maščobe, ki se razgradijo do ketonov. Pri ljudeh, ki so na ketonski dieti, se priporoča dosledno merjenje ketonov predvsem zaradi boljše napovedi rezultatov hujšanja.

Vrednosti ketonov lahko izmerimo tudi na ne-invaziven način. Merilec ketonov v izdihanem zraku je metoda za ne-invazivno merjenje koncentracije ketonov. Primeren je za odrasle bolnike s sladkorno boleznijo tipa 1 in za nosečnice ter otroke s sladkorno boleznijo tipa 2. Merjenje koncentracije izdihanih ketonov vodi do natančnejših rezultatov v primerjavi z običajnimi krvnimi merilci. Uporaba merilca ketonov pa je diskretna in ga lahko uporabljate v vseh situacijah.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o zdravljenju postcovidnega sindroma.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov