Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

5 nasvetov, kako se znebiti celulita

5 nasvetov, kako se znebiti celulita I Kaj je celulit?

Celulit je pogosta estetska težava mnogih žensk. Zanj je značilen videz kože, ki spominja na videz »pomarančne lupine« ali »skute«.

Približno 85 % žensk, starejših od 20 let, ima celulit. Gre za normalno fiziološko stanje pri ženskah, ki se zgodi po puberteti in se poslabša med nosečnostjo, menstruacijo in estrogensko terapijo (uporaba peroralne kontracepcije). Estrogeni imajo vlogo pri nastanku celulita, zaradi njihovih učinkov na maščobno in vezivno tkivo.

Celulit se pojavi predvsem na spodnjih okončinah, v medeničnem predelu in na trebuhu. Celulit se razlikuje od debelosti. Za debelost je značilna hipertrofija in hiperplazija maščobnega tkiva, ki ni nujno omejena na predel medenice, stegna ali trebuha.

Kako se znebiti celulita? Kje se pojavlja celulit?

Slika 1: Celulit je pogosta težava žensk

Obstaja povezava med indeksom telesne mase in resnostjo celulita, saj se s povečanjem telesne mase videz celulita poslabša.

Kljub zmanjšanju maščobe v telesu se pri marsikateri ženski še vedno dogaja popuščanje kolagenskih vlaken v usnjici in celulit zlepa ne izgine. Prav zato je lahko viden tudi na suhih ženskah in telesno aktivnih. Razlog za propadanje kolagenskih vlaken pa še ni popolnoma jasen. Ugotovili so povezavo:

• z estrogeni (ženskimi hormoni)

• s slabo cirkulacijo limfnega sistema (limfa prenaša strupe v telesu proti jetrom in ledvicam). Kadar je limfni sistem upočasnjen, prihaja do kopičenja strupov v maščobnem tkivu, kar slabša absorpcijo maščob. Tako se povečuje pritisk na kolagenska vlakna ter povzroči njihovo oslabljenost.

Potrebno je še poudariti, da celulit ni enak celulitisu, pri katerem gre za dejansko vnetje maščobnega tkiva.

Zakaj se celulit pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških?

Na stegnih žensk je zgornja plast podkožja sestavljena iz velikih režnjev, napolnjenih z maščobnimi celicami, ki so med seboj ločeni s plastjo vezivnega tkiva. Vezivno tkivo je urejeno pravokotno glede na površino kože (slika). Iz režnjev izhajajo maščobne papile, ki segajo v usnjico, kjer se ločijo in razporedijo okoli drugih struktur v usnjici, kar jih ščiti pred pritiskom. Tako lahko maščobni režnji in papile pod pritiskom spremenijo obliko, ne pa volumna, zaradi česar koža dobi izgled »pomarančne lupine«.

Prikaz strukture kože in podkožnega tkiva stegna, pri moških in ženskah

Slika 2: Prikaz strukture kože in podkožnega tkiva stegna, pri moških in ženskah

Razlog, zakaj pri moških celulit ni viden, je v drugačni zgradbi podkožja. Kolagenska vlakna v ženskem podkožju so postavljena pokončno in vzporedno, pri moških pa pod kotom 45° in mrežasto. To preprečuje maščobnim celicam lahek prehod proti površini kože in zato težji pojav pomarančaste kože. Poleg tega pa imajo moški bistveno nižjo raven hormona estrogena, ki je ženski hormon in tako ne prihaja do slabljenja kolagenskih vlaken.

Prikaz strukture kože in podkožnega tkiva stegna, pri moških in ženskah

Slika 3: Stisnjena koža stegna pri ženski (levo) in pri moškem (desno)

Nastanek celulita v puberteti, med nosečnostjo, dojenjem, menstruacijo in estrogensko terapijo

Estrogeni so hormoni, ki so odgovorni za razvoj celulita, saj vplivajo na razporeditev maščobnega tkiva. Znano je, da estrogeni spodbujajo nastajanje maščob (lipogenezo) in zavirajo razgradnjo maščob (lipolizo), zaradi česar pride do povečanja maščobnih celic. Estrogeni vplivajo na nastanek celulita tudi tako, da stimulirajo fibroblaste v vezivnem tkivu, da proizvajajo kolagenaze, ki razgrajujejo kolagenska vlakna. Ker kolagenska vlakna oslabijo, maščobne celice dobijo več prostora za rast in nastanek novih maščobnih celic, s tem pa se poslabša videz celulita.

To pojasni začetek nastanka celulita v puberteti, prisotnost celulita pri večini žensk in poslabšanje stanja med nosečnostjo, dojenjem, menstruacijo in estrogensko terapijo (uporaba peroralne kontracepcije).

Zdravljenje celulita

Sprememba življenjskega sloga

Prehrana

1. nasvet: zadostno pitje vode

Dehidracija lahko poslabša celulit, ker nezadostna količina vode vodi do nabiranja toksinov zaradi zmanjšane limfne drenaže, kar poslabša videz celulita.

2. nasvet: hrana bogata z lecitinom

Lecitin je snov, sestavljena iz maščobnih kislin, ki je naravno prisotna v tkivu. Razlog, zakaj pomaga odpraviti celulit, je, da obnavlja tkivne celice v koži. Zlasti preprečuje, da bi se maščobne obloge dvignile na površje kože in postale vidne kot pomarančna lupina.

Najdemo ga v: jajcih, jabolkih, soji, arašidih, zelju, brokoliju… Lahko ga nadomestite s prehrambnimi dodatki.

3. nasvet: hrana bogata z omega-3 maščobnimi kislinami

Znano je, da omega-3 maščobne kisline znižujejo holesterol. To zmanjša celulit, saj z zniževanjem holesterola krepite krvni obtok, kar ima protivnetni učinek. To pa preprečuje, da bi maščobne celice nabrekle in postale vidne na površini kože.

Odličen vir so skuša, postrv, losos, tuna… Za tiste, ki ne zauživate rib, obstajajo tudi prehrambni dodatki.

4. nasvet: povečanje vnosa beljakovin

Hrana z visoko vsebnostjo beljakovin spodbuja in krepi proizvodnjo kolagena in elastina, ki preprečujeta nastanek celulita. Prav tako pomaga učvrstiti mišice, ki lahko zadržujejo maščobne zaloge, in zmanjšuje učinek vdolbinic, ki jih povzroča celulit.

Vabljeni, da si preberete več o prehranskih nasvetih za odpravo celulita.

Figure 4: Sprememba življenjskega sloga je prvi korak do zmanjšanja celulita

5. nasvet: telesna aktivnost

Izboljšanje stanja celulita je mogoče doseči tudi s telesno vadbo, saj izboljšani mišični tonus ustvari boljšo osnovo za podporo maščobi. Pomembno je poudariti, da telesna vadba le zmanjša videz »pomarančne kože«.

Dodaten nasvet: izdelki proti celulitu

Sestavine v kozmetičnih izdelkih proti celulitu, lahko glede na mehanizem delovanja, razdelimo v 4 skupine:

1. sestavine, ki pospešijo mikrocirkulacijo,

2. zmanjšajo lipogenezo in pospešijo lipolizo,

3. vzpostavijo normalno strukturo usnjice in podkožnega tkiva,

4. preprečijo tvorbo radikalov ali jih odstranjujejo.

Uporaba izdelkov proti celulitu, predvsem krem, vključuje tudi masažo, saj izdelek vtiramo v kožo, kar sčasoma prispeva k izboljšanju stanja celulita. Masažo izvajamo z roko ali krtačo, vedno v smeri proti srcu. Masaža pospeši pretok krvi in limfe, še posebej pri ženskah z venskim popuščanjem v spodnjih okončinah. Na začetku so izboljšave kože kratkotrajne in so povezane z odstranjevanjem odvečne tekočine.

Vendar pa lahko masaža skozi daljše časovno obdobje izboljša osnovno stanje. Globoka mehanska masaža povečuje prisotnost vzdolžnih kolagenskih vlaken, saj se fibroblasti odzivajo na napetostne sile v zunajceličnem matriksu in proizvajajo kolagen.

V prejšnji objavi na blogu lahko izveste več o bolezni, ki jo povzroča kajenje - KOPB.

Avtorica članka je Maja Sever, študentka Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov