Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA V SLOVENIJI PRI NAKUPU NAD 50 €.

Diabetično stopalo - pozni zaplet sladkorne bolezni

Diabetično stopalo | Najzdravnik

Po definiciji svetovne zdravstvene zveze (WHO) je diabetično stopalo skupina sindromov, pri katerih nevropatija, ishemija in okužba privedejo do okvare tkiva, to pa v končni fazi vodi v amputacijo prizadetega uda.

Kar 10% svetovnega prebivalstva ima sladkorno bolezen in pri 6% populacije se pojavi rana na stopalu, kot pozen zaplet slabo nadzorovane sladkorne bolezni.

Nastanek razjede je potrebno odkriti dovolj zgodaj, da se prepreči slab izhod bolezni. Zaradi deformacije stopala so nekatera mesta bolj izpostavljena pritisku in na teh se začne nabirati debela plast poroženele kože. Če se takega mesta pravočasno ne razbremeni, nastane pod debelo plastjo poroženele kože krvavitev, ki v naslednjem koraku vodi do nastanka razjede. Skozi razjedo nato vstopajo mikroorganizmi in rana se okuži. Ob poznem zdravljenju take rane se okužba lahko razširi na okolna mehka tkiva, kosti in sklepe.

Diabetično stopalo, diabetična razjeda, razjeda na stopalu, amputacija, charcotovo stopalo

Slika 1: Napredujoča sladkorna bolezen lahko vodi v nastanek sindroma diabetičnega stopala

Razjeda na stopalu nastane postopoma in se kaže z značilnimi simptomi. Okužen ud postane topel, rdeč in otečen. Na dnu razjede se pojavijo gnojne obloge, rana zaudarja, iz nje izteka gnojna tekočina. Ob tem se lahko pojavijo sistemski znaki vnetja kot so povišana telesna temperatura, splošna oslabelost, mrzlica. Okužba se lahko širi na sosednje strukture stopala (mehka tkiva, sklepi, kosti) in tudi na golen. Če se pri bolniku s sladkorno boleznijo pojavi rana na stopalu, jo je potrebno pravilno zdraviti in negovati. Opravljati je potrebno preveze v pravilnih časovnih presledkih, glede na izcedek, predvsem je potrebno preprečiti okužbo v rani.

Poškodbe, ki potrebujejo večjo pozornost sladkornega bolnika, so:

  • žulji zaradi pretesnih ali neustrezno oblikovanih čevljev,
  • opekline (vroč asfalt),
  • poškodbe z ostrimi predmeti (npr. črepinje) med boso hojo,
  • oparine zaradi prevroče vode pri umivanju,
  • suhe opekline pri gretju nog pri peči ali z grelno blazino.

Kaj lahko povzroči diabetično stopalo?

  • tujek v čevljih (npr. kamenček),
  • nagubane ali zakrpane nogavice,
  • premajhna ali prevelika obutev,
  • neustrezni pripomočki za nego nog,
  • nestrokovna pedikura,
  • uporaba kemičnih sredstev za mehčanje trde kože ali kurjih očes (mazila, tekočine za kurja očesa).
Diabetično stopalo, razjeda na stopalo, zapleti sladkorne bolezni, diabetes melitus slovenija

Slika 3: Razjeda na stopalu, diabetično stopalo

Pri zdravljenju diabetičnega stopala je potreben multidisciplinaren pristop tako zdravnikov različnih specialnosti, kakor tudi medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Posebno usklajeno mora biti sodelovanje pri planiranju morebitnega operativnega posega med žilnim kirurgom in ortopedom. V primeru dolgotrajne neuspešne terapije, se stanje lahko zaključi z amputacijo.

Pri preventivi nastanka razjed na stopalih imata pomembno vlogo pregledovanje nog in ustrezna nega stopal bolnikov s sladkorno boleznijo. Bolniki morajo biti zelo pazljivi pri izbiri ustrezne obutve, ki naj ne bo prevelika oziroma pretesna in pete ne previsoke.

Bolniki s sladkorno boleznijo naj izberejo nogavice, ki na vrhu ne stiskajo noge in omogočajo normalni pretok krvi. Nogavice se morajo gladko prilegati stopalom, brez gubanja. Nogavic se ne krpa, preluknjane se zamenjajo z novimi. Navaden šiv v nogavicah lahko draži in poškoduje prste diabetikov, zato morajo imeti nogavice za diabetike ploski šiv. Bombažne in volnene nogavice so dolga leta veljale za najboljši izbiri, vendar se na trgu pojavljajo tudi drugi, visoko kakovostni sintetični materiali.

Pri izbiri nogavic za sladkorne bolnike svetujemo uporabo DeoMed nogavic. Zahvaljujoč njihovi antibakterijski tkanini, nogavice DeoMed preprečujejo nastanek diabetičnega stopala in stopalom nudijo aktivno zaščito pred zunanjimi vplivi.

Slika 4: DeoMed nogavice za sladkorne bolnike
 

Več o DeoMed nogavicah si lahko ogledate na tej povezavi.

V prejšnji objavi na blogu si lahko izveste več o zdravljenju s soljo.

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

morda bi vas zanimalo

Bioapifit® - Mazilo za hemoroide 50 mL
€32,10
€32,10
Bioapifit® - Krema za atopijski dermatitis 50 mL
€33,10
€33,10
Lucovital® Obesimed® Bloc (30 kapsul)
€32,10
€32,10
Solni inhalator SaltMed
Od €121,00
Od €121,00
Lucovital® - Pisalo za glivice na nohtih 4 mL
€28,10
€28,10
18

Hvala, ker ste se naročili

this is just a warning
Vpis
Košarica
0 izdelek/-ov